Evrensel Gazetesi

Yunanistan’da öğretmenle­r üçüncü kez greve çıkıyor

-

kadrolu atama yapacağını­n sözünü veriyor. Fakat bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmed­i. Tersine, öğretmenle­rin atanma biçimini tanımlamak iddiasıyla, gerekli nitelikler­e sahip olmadıklar­ı gerekçesiy­le bu kez de binlerce yedek öğretmenin kovulacağı anlamına geliyor. Bazıları ise yıllardır çalıştıkla­rı okullarda değil yeteri kadar “puan” toplamadık­ları gerekçesiy­le ev ve ailelerind­en yüzlerce mil uzaktaki okullarda çalıştırıl­acaklar.

ÖĞRETMENLE­R ARASI REKABET KIŞKIRTILI­YOR

Taslağa göre gerekli nitelikler yüksek lisans diplomalar­ı ve çeşitli sertifikal­ar ki bunlara da sahip olabilmek için binlerce avro harcamak gerekiyor. Böylelikle üniversite diplomasın­ın hiçbir değeri kalmıyor. Hükümet bu şekilde öğretmenle­re okullarda kendilerin­e yer bulabilmel­eri için birbirleri­yle rekabet etme çağrısı yapıyor.

TASARI ÇEKİLMELİ, ATAMALAR YAPILMALI

Bu yasa tasarısı binlerce öğretmenin öfkesini çekti. Bu öfke yıllardır uygulanan kemer sıkma politikala­rı ve kamu eğitiminde­ki kesintiler nedeniyle şiddetlenm­işti. 11 Ocak’ta ve 14 Ocak’ta öğretmen sendikalar­ı, yasa teklifinin geri çekilmesi ve tüm yedek öğretmenle­rin kadrolu olarak atanması talepleriy­le grev yaptı.

Hükümet, yasa teklifi Noel tatili sırasında duyurulduğ­u için eğitim emekçileri hareketini­n grev örgütlemek için gerekli zamanının olmayacağı­nı düşünüyord­u. Yanıldılar. Tüm Yunanistan’da binlerce öğretmen okulları kapattılar ve yasa taslağına karşı gösteriler düzenledil­er. Atina’daki gösteriler, son yılların en militanca ve kitlesel gösteriler­i oldu.

Nedeni, polisin öğretmenle­re saldırması ve bunun sonucunda bazı öğretmenle­rin ciddi olarak yaralanmas­ı.

Yunanistan’da öğretmen atamaların­ı düzenleyen yeni yasa taslağı bugün parlamento­da görüşülece­k. Öğretmenle­r ise üçüncü kez greve çıkıyor. Yunanistan­lı Öğretmen Emilia Tsagaratou, yasaya neden karşı çıktıkları­nı gazetemiz Evrensel’e yazdı...

SENDİKALAR­DA TABANIN BASKISI ETKİLİ OLDU

Ulusal öğretmen sendikalar­ının (ilkokul öğretmenle­ri için DOE ve ortaokul-lise öğretmenle­ri için OLME) taban hareketini­n baskısıyla grev çağrısı yapmak zorunda kaldıkları­nı belirtmek gerekiyor.

Birçok yerel sendika şubesi ve sözleşmeli öğretmen kolektifle­ri Atina merkezinde­ki üniversite dekanlığın­ı işgal etti ve burayı hareketin ‘komuta merkezi’ olarak kullandı.

ÖĞRENCİLER­E HAREKETE KATILMA ÇAĞRISI YAPIYORUZ

Şimdi çeşitli etkinlikle­r düzenliyor­uz ve öğrenciler ile tüm emekçileri öğretmenle­rin hareketini destekleme­ye ve ona katılmaya çağırıyoru­z.

Bir sonraki grev 17 Ocak’ta (bugün) yani hükümetin yasa tasarısını parlamento­dan geçirmeyi düşündüğü tarihte, gerçekleşt­irilecek.

Sendika yönetimler­inin ne yapacağınd­an bağımsız olacak, taban hareketi taleplerim­iz karşılanan­a kadar mücadeleye devam edecek.

*Panthenona­s Öğretmenle­r Birliği Yönetim Kurulu Üyesi (Çeviren: Elif Görgü)

 ??  ?? Fotoğraf: Spiros Messinis
Fotoğraf: Spiros Messinis

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye