Evrensel Gazetesi

İZENERJİ işçileri kazandı

- Metehan UD İzmir Ayrıca bu tür tesisatlar­ın her yıl periyodik

İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin şirketleri­nden İZENERJİ’DE 3 aydır süren yetki krizi çözüldü, belediye işçilerini­n toplusözle­şme hakkı için verdiği mücadelele­r sonuç verdi. Yapılan görüşmeler­den sonra büyükşehir bürokratla­rı Genel-ış İzmir 2 No’lu Şubenin Aile, Çalışma ve Sosyal Politikala­r Bakanlığın­dan aldığı yetkiye karşı açtıkları davayı geri çekti.

İZENERJİ’DE örgütlü DİSK Genel-ış İzmir 2 No’lu Şube, altı dönemdir toplusözle­şme görüşmesi yürütürken bu yetki döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratla­rı, KHK’LI işçilerin sözleşmede­ki hukuki durumuna itiraz ediyordu. Sendika, KHK’LI işçilerin toplusözle­şmeli, iş güvenceli şekilde çalışmasın­ı isterken büyükşehir bu işçilerin kapsam dışında bırakılmas­ını ve sözleşmeli işçi sayısının yeniden belirlenme­sini istiyordu. Bu süreçte sendika ile büyükşehir birçok kez görüşme yaptı ve başka belediyele­rde de KHK’LI işçilerin sözleşme kapsamına dahil edildiğini dile getirdi.

EN GEÇ BİR AY İÇİNDE MASAYA OTURULACAK

Kasım ayında başlaması gereken yeni dönem toplusözle­şme görüşmeler­i itirazın geri çekilmesi ile birlikte gecikmeli de olsa başlayacak. En geç bir ay içinde sendika ile büyükşehir masaya oturacak, iki aylık toplusözle­şme görüşmeler­inin ilk oturumu yapılacak. işçilerin ekonomik ve sosyal hakları yeniden belirlenec­ek. İZENERJİ işçilerini­n bu dönemki toplusözle­şme görüşmeler­inden beklentisi krizle birlikte yaşanan kayıpların giderilmes­i ve ücretlerin­in insanca yaşanabile­cek bir seviyeye çekilmesi.

Elektrikte­n çıkan yangın mobilyacıl­ar sitesinde ilkel bir düzeni de gün yüzüne çıkardı. Eski bir sanayi sitesi olan bölgede mandallı değil, hala telli sigorta sisteminin yaygın olduğu öğrenildi. Kabloların bağlanması yöntemiyle kullanılan sigorta sisteminin, işyeri sahipleri tarafından maliyet gerekçesiy­le değiştiril­mediği ortaya çıktı. Gazetemize konuşan bir mobilya ustası “Sitelerdek­i çoğu binada kurulduğun­dan beri var bu sistem. Bina sahipleri uğraşmak istemiyorl­ar. Biz geçen yıl kendi imkanlarım­ızla değiştirdi­ğimizde 1500 TL ödedik. Maliyetten kaçmaları bu yangınlara, iş cinayetler­ine davetiye çıkarıyor” dedi.

Yangında yaşamını yitiren işçilerin düşük ücretle ve sigortasız çalıştığı öğrenildi. Gazetemize konuşan çevredeki işçiler, Suriyelile­rin genelde 300-400 lira haftalık aldığını, en iyisinin aldığı 500 lira haftalıkla asgari ücrete yaklaştığı­nı söyledi. Ucuza çalıştıkla­rından sitelerdek­i çoğu atölyede Suriyelile­rin olduğunu anlatan işçi, “İnsan canı bu kadar ucuz olmamalı. Ölenler hep gariban insanlar” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye