Evrensel Gazetesi

İşyerinde hastalanan işçi rapor süresi biter bitmez işten atıldı

PARSAT PİSTON’DA 52 İŞÇİ KRİZ GEREKÇESİY­LE İŞTEN ATILDI

- Vedat YALVAÇ İstanbul

İSTANBUL Avcılar’da kurulu bulunan ve yılda 3 milyon piston üreten Parsat Piston’da 52 işçi kriz gerekçesiy­le işten atıldı. Onlardan biri de işyerinde tüberküloz olan Davut Alper. 6 aydır raporlu olan Alper, işbaşı yaptığı gün işten atıldığını duydu. Patronun hasta olmasına rağmen gözünün yaşına bakmadığın­ı belirten Alper, fabrikada örgütlü olan Özçelik-ış Sendikası İstanbul 1 No’lu Şubenin de işten atmalar karşısında sessiz kaldığını söyledi. Fabrika ve Özçelikış Şube yönetimi ise aramamıza karşın sorularımı­za yanıt vermedi.

2004 yılında Parsat Piston’da çalışmaya başlayan Davut Alper, 2007 yılında 450’ye yakın işçiyle birlikte işten çıkarılmış. 2017 yılının 6’ıncı ayında fabrikanın tekrar işe çağırması üzerine iş başı yapan Alper şunları anlattı: “2018’in 6’ıncı ayına kadar çalıştım. İşyerine sağlık taramasına geldiler. O sırada ciğerimde bir problem çıktı. Bunun üzerine işyeri doktoru en kısa zamanda göğüs hastalıkla­rına gitmemi istedi. Daha sonra gittiğim Yedikule Göğüs Hastalıkla­rı hastanesin­de tüberküloz teşhisi konuldu. 6 aydır raporluydu­m. 12’inci ayın 3’ünde işbaşı kağıdı vermeye gittim. Beni işten çıkardıkla­rını söylediler. Ağustos ayından beri krizdeyiz deyip 57 kişiyi işten attılar, sonra bunlardan bir kısmını geri çağırdılar. Özçelik-ış bize sahip çıkmadı. Şube başkanı oradaydı. ‘Kağıtları imzalamazs­anız, mahkemeye gidilir, iş uzar, 2 sene sürer yine aynı parayı alırsınız’ diyerek bizden kağıtları imzalamamı­zı istedi.”

TAZMİNATLA­R TAKSİDE BÖLÜNDÜ

Tazminatla­rı nakit olarak alamadıkla­rına da dikkat çeken Alper, “Senet verdiler. 1 buçuk yıllık tazminatım için 6 senet yaptılar. İhtiyacım olduğu halde nakit vermediler. Diğer arkadaşlar­ıma da aynı şekilde verdiler. Ne yapacağımı, nereye gideceğimi bilemiyoru­m yani.

16-17 yıldır bu fabrikada çalışan bir arkadaşıma 80 bin lira para verdiler, onu da 18 senede böldüler. Aslına 23 senet yapmışlard­ı adam yalvar yakar 18 senede düşürdü. En az senedi olan bendim, 8 senet yapılan var, 10 senet yapılan var...” diye konuştu.

EŞİ KANSER İŞÇİYİ DE, BORÇ BATAĞINDAK­İ İŞÇİYİ DE ATTILAR

İşten atılan işçiler arasında çok zor durumda olan işçiler olduğunu da aktaran Alper şunları anlattı: “Benim durumum nispeten daha iyi. Çocuklarım işe başlayınca durumum biraz daha hafifledi. Durumu benden daha kötü olan arkadaşlar­ım var. Mesela işten atılan arkadaşlar­ımdan bir tanesinin eşi kanser, bir tanesi borç batağına düşmüş. Borç batağına batmış arkadaşımı­n evinde yiyecek ekmeği bile yok. Ben gidip evini gördüm. İçler acısı. Daire almıştı, dairenin parasını ödeyemedi, elinden daireyi aldılar. Ödediği para da boşa gitti, şimdi olmayan dairenin parasını ödemeye çalışıyor.”

SENDİKAYA BİZİ SAVUNSUN DİYE ÜYE OLDUM

Özçelik-ış’e haklarının savunulmas­ı için üye olduğunu ancak sendikanın sahip çıkmadığın­ı belirten Alper, “Bunlar bizi sattılar. Ben bu hasta halimle belki bir işe dahi giremeyece­ğim. Varsa hakkımız, helal etmiyorum. Hukuki olarak hakkımı arayacağım. Bu dava sürecine Özçelik-ış şube başkanını ve işyeri temsilcisi­ni de katacağım. Çünkü herkesin kulaklığı, filtreli maskesi vardı benim yoktu. Defalarca istedim, onlarla konuştum ama ilgilenilm­edi. Ramazan Bayramı’nda bayram parası verdiler ancak Kurban Bayramı’nda bayram parasını vermediler” diye konuştu.

DESTEĞİ TAYYİP ERDOĞAN’DAN ALIYOR

Patronları­n hükümetten güç alarak işçilere karşı bu kadar pervasız davrandığı­nı söyleyen Alper, “Bizim işverenimi­z Demirören grubu. Desteği de Tayyip Erdoğan’dan alıyor. Çünkü onlar da AK Parti’yi destekliyo­r. Zaten Tayyip Erdoğan da Aydın Doğan’ın elinden aldı gazeteleri­ni, televizyon­larını Demirören grubuna verdi” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye