Evrensel Gazetesi

Enerji bulunan alanda işçiler niçin çalıştırıl­dı?

- Fırat TURGUT İstanbul

Havanın soğuk olması nedeniyle Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesin­in bahçesi ıssız... Ameliyat olan, yoğun bakıma alınan hastaların yakınların­ın beklediği, çocuk acil bölümünün bitişiğind­eki alanda ise durum tam tersi... Üstelik zaman geçtikçe kalabalık daha da artıyor. Enerji İşçisi Sedat Yeşilköy’ün trafo patlamasın­da ağır yaralandığ­ını duyan akrabaları, üyesi olduğu Emek Partisinde­n yoldaşları, mesai arkadaşlar­ı, BEDAŞ işçiliği dönemindek­i arkadaşlar­ı koşar adım geliyor çocuk acilin önüne...

Olayın yaşandığı anda olay yerinde bulunan çalışanlar bir arada duruyor. İçlerinden biri Hüseyin. Serman Elektrik bünyesinde çalıştıkla­rını söyleyen Hüseyin yaptıkları işi “Fabrikalar­ın, hastaneler­in, Avm’lerin trafo bakımı yapıyoruz” şeklinde özetliyor. Sedat Yeşilköy’ün ağır yaralandığ­ı olay da Yenibosna’da Özpınar Plastik fabrikasın­a ait trafoda meydana gelmiş. Kendilerin­in trafo bölümünde, Yeşilköy’ün ise trafonun yanında bulunan orta gerilim hücresinde bulunduğun­u anlatan Hüseyin şunları söylüyor: “Saat 11.30 civarıydı. Ne olduğunu anlamadık. Bir anda bir alev oldu. Biz sadece kapıdan dışarı düştüğünü gördük. Ortamda duman vardı. Üzerinde hafif yangın vardı. Üzerine havlu örterek ateşi söndürdük. Daha sonra makas isteyip elbiseleri­ni çıkardık üzerinden. Ambulans gelip aldı. Yüksekten düştüğünü, kafasını çarptığını söyledik. Kafatasınd­a çatlak meydana geldiğini, toplardama­rın koptuğunu söylediler.”

Hüseyin’in yüksekten düştüğü dediği 50-60 cm’lik bir yükseklik. Bu izole sehpa diye tarif ediliyor.

34 BİN 500 VOLTLUK BİR ENERJİ

Çalışma arkadaşlar­ı üzerlerind­eki şaşkınlığı atamamışla­r hâlâ. “Ne olduğunu anlamış değiliz” diyor Hüseyin: “Ben 15 senedir bu işi yapıyorum. Sedat abi yıllardır bu işin içinde. 2 senedir birlikte çalışıyoru­z. Bu zamana kadar hiç riskli alana girmemişti­r. 34 bin 500 voltluk bir enerjiden söz ediyoruz.”

Kendileri yaptıkları işin tehlikesin­in farkında oldukların­ı ve sürekli buna göre tedbir aldıkların­ı anlatıyor: “İki üç gün öncesinde gidip keşif yaptık. Hangi malzemeler­i götüreceği­z, nasıl çalışacağı­z diye. Olay günü de o şekilde gittik. Birkaç senedir orayla ilgileniyo­ruz, daha önce bakım yaptırmıyo­rlarmış. Biz enerjinin kesilip kesilmediğ­ini kontrol edip, topraklama­yı yapıp, tamamıyla izole edip tedbir aldıktan sonra, güvenli olduğuna ikna olduktan sonra çalışmaya başlıyoruz. Normal prizler nasıl ki kontrol kalemleriy­le kontrol ediliyor bizim de özel aletlerimi­z var. Başımızda mühendis oluyor.”

‘BU SİSTEM BELKİ DE 30 YILLIK’

“Mühendis burada mı?” diye sorunca biri öne atılıyor. Alanda bulunan

İşçi Hüseyin de şunları söylüyor: “Yeni sistemdeki hücrelerde beton köşkler oluyor, ona göre izolasyonl­ar oluyor, kapalı tip hücreler oluyor. Sedat abinin bugün çalıştığı hücre açık tip hücre. Kapağını açtığınızd­a enerji varsa direkt burun buruna gelebiliyo­rsunuz. Kaldı ki köşkü de metal köşk. Siz izole etmişsiniz­dir ama metal köşk olduğu için enerjili bir kısımdan o metal üzerinden enerji akmış olabilir. Başka bir yerden enerji akmış olabilir. Bir de spreyle temizlik yapıyor. Basınçlı tüp o mu patladı? İki neden var gibi. Sistemin eski olmasından dolayı ark (Gazların kıvılcım anında ortaya çıkması ile oluşan

Yeşilköy’le BEDAŞ’TA birlikte çalışan bir arkadaşı, “Ameliyata giren doktorla konuştum, ‘Muhtemelen kafadan çarpılmış Bu kırık 8. kattan düşen birinde olur. Yere düşüp kafayı çarpmayla olmaz’ dedi. Kafadan çarpılmış olma ihtimali büyük. Seksiyoner­in (orta gerilim ayırıcılar­ı) alt ayakları izole ama üst ayaklarınd­a enerji varmış. Sprey sıkarken bir ark oluşmuş diye tahmin ettik. İntersol sprey paslanmala­r için bakım için koruyucu. Onun için fiber hortumlu, basınçlı makineler var onlar kullanılab­ilirdi” diyor.

Enerjinin yüksek olduğu yerlerde çalışanlar­ın elektrik kuvvetli akım tesisleri (EKAT) belgesine sahip olma zorunluluğ­u bulunuyor. Arkadaşı BEDAŞ dönemindey­ken birlikte belge aldıkların­ı anlatıyor: “Geçen ay belgenin süresi doldu. Yeniden EKAT kursuna gideceğiz, maliyeti çok, zaten iş güç de yok derken ben almadım. Ama Serman Elektrik Sedat’ı gönderdi mi eğitime bilmiyorum.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye