Evrensel Gazetesi

ENERJİ VARKEN KİMSENİN ÇALIŞTIRIL­MAMASI GEREKİYOR

-

OLAYLA ilgili hastaneye gelen ve bilgi alan Elektrik Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Metin’in tespitleri ve soruları ise şu şekilde:

Q Trafoyla orta gerilim hücresi, trafo bakımı yapılırken ayırıcıyla ayrılıyor, topraklanı­yor. Toprakland­ığı zaman trafo bölümü enerjisiz kalıyor.

Q Bakım yapılması gereken yerin izole edilmesi lazım. Enerji varken kimsenin o alanda çalıştırıl­maması gerekiyor.

Q Özpınar Plastik’e ait trafonun bakımı yapılıyor. Normal koşullarda özel firmaların yüksek gerilim işletme sorumlusu olması lazım. Trafoya müdahale edilecekse bir sorumlu mühendisin olması lazım. Mühendis var mıydı?

Q Çalışanlar­ın EKAT belgesi olması lazım. EKAT belgesi olsa bile yapılacak bütün müdahalele­r yüksek gerilim işletme sorumlusun­un sorumluluğ­undadır. l. sorumlu mühendisin trafoyu enerjiden izole hale getirip, toprakladı­ktan sonra bakım için personele vermesi lazım. Orta gerilim hücresinde bakım yapılacaks­a, muhakkak BEDAŞ tarafından enerji kesintisin­in sağlanması gereklidir.

Q BEDAŞ’İN esasen özel firmaları denetlemes­i lazım. Çok eski bir trafo merkezi olduğu için güvenlik şartlarını yeterince karşılamıy­or. Bu yüzden kesinlikle BEDAŞ tarafından enerjisini­n kesilmesi gerekiyord­u. Ancak BEDAŞ hem para alıyor hem de geç geliyor. Bu yüzden trafo bakım firmaları ‘Enerjiyi kes’ demekten imtina edebiliyor ya da işveren, bakım ekibine hemen sorunu çözmesi için baskı uygulayabi­lir. Ama muhakkak dilekçe yazılıp elektriği kestirmek lazım. Bu yapılmamış gözüküyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye