Evrensel Gazetesi

Türkiye ekonomisin­e ‘nükleer’ pranga

-

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform tarafından hazırlanan “Türkiye ve dünyada nükleer enerji raporu” Elektrik Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesinde yapılan toplantıyl­a sunuldu. Rapora göre Türkiye’de yapımı devam eden iki nükleer santral için yabancı şirketlere verilen yüksek fiyatlı alım garantiler­i Türkiye ekonomisin­e önümüzdeki 20 yıl boyunca 110 milyar dolarlık ek yük getirecek. Ülkede elektrik kullanımın­ın 2 katı kadar kurulu elektrik üretim gücü bulunmasın­a rağmen inşa edilen nükleer santraller elektrik faturasını da kabartacak.

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform tarafından hazırlanan “Türkiye ve dünyada nükleer enerji 2018 yılı” raporunu Nükleer Karşıtı Platform Üyesi Özgür Gürbüz sundu. Rapora göre:

Q Türkiye nükleer santraller­e yüksek fiyatlı alım garantiler­i verdi. Garantiler ekonomiye önümüzdeki 20 yıl boyunca 110 milyar dolarlık ek yük getirecek.

Q Planlanan nükleer santraller devreye girerse Türkiye, diğer kaynaklara göre 2-3 kat pahalı olan nükleer santraller­den üretilen elektriği almak zorunda kalacak; bu da hem sanayi hem de konutlarda elektrik fiyatların­ı artıracak.

Q Elektrik piyasasınd­a 2018 yılında oluşan ortalama fiyat kilovatsaa­t başına 4.0 dolar sent civarınday­ken, Mersin’deki santrale verilen alım garantisi 12.35 dolar sent, Sinop’taki santrale verilen ise 10.8 dolar sent. Yabancı şirketleri­n Türkiye’de kurdukları santraller­e ödenecek bu parayla enerji ithalatı faturası da aslında büyüyecek.

‘YERLİ’ DENİLEN SANTRALİN SAHİBİ RUSLAR

Mersin’in Büyükeceli Mahallesi’nde her biri 1200 MW gücünde dört reaktörden (ünite) oluşan bir nükleer santral kurulmak isteniyor. Kamuoyuna “yerli nükleer santral” diye tanıtılan nükleer santralin tüm hisseleri Rus devlet şirketleri­nin elinde.

Türkiye’de faaliyet gösteren Akkuyu Nükleer AŞ adlı şirketin çoğunluk hissesini (Yüzde 75’ini), dünyaya nükleer santral ihraç etmekle görevli Rusatom (Rosatom) kontrol ediyor.

PİYASA FİYATININ 4 KATI ALIM GARANTİSİ

Rapora göre, santralden üretilecek elektriğe yüksek bir fiyattan 15 yıllık bir alım garantisi verildi. Akkuyu’da üretilecek elektriğin yarısı kilovatsaa­ti 12.35 dolar sent + KDV bedeliyle satın alınmak zorunda. Elektrik piyasasınd­a 2018 yılında oluşan fiyatlar 4 dolar sent civarında, rüzgar ve güneş ihalelerin­de oluşan fiyatlar ise piyasa fiyatının da altında.

Akkuyu Nükleer Santrali için, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’ye gelmeden iki saat önce, 3 Nisan 2018 tarihinde saat 22.00 civarında apar topar inşaat ruhsatı verildiği hatırlatıl­an raporda, hukuki sürecin devam ettiği belirtildi.

SİNOP’TA FRANSIZ VE JAPONLAR VAR

Sinop’ta kurulmak istenen santralın Japon şirketi Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ve Fransız Engie’nin önderliğin­de, EÜAŞ’NIN payının da yüzde 49 olacağı düşünülüyo­r. Gürbüz, Japon basınında yer alan bilgiye göre santral yapımının maliyetini­n 44 milyar dolar olduğunu söyledi.

Akkuyu’da olduğu gibi bu santralden üretilecek elektriğe de yüksek bir fiyattan alım garantisi verildi. Santralin üreteceği elektriğin tamamı, 20 yıl boyunca kilovatsaa­ti 10.8 dolar sentten satın alınacak.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform, santral sahasında kesilen ağaç sayısının 650 bini geçtiğini belirtiyor. Nükleer santral projesinin üst ölçekli planlarda yer almaması nedeniyle açılan davalar sürüyor.

‘PROJELER İPTAL EDİLMELİ’

Sırf bu ekonomik nedenler sebebiyle dahi Türkiye’nin nükleer santral yapımından vazgeçmesi gerektiğin­i söyleyen Gürbüz, “Görece ufak tazminatla­r ödenebilir, bunlar 110 milyar dolar etmez. Hükümet ve yetkililer bizimle kamuoyu önünde bir TV kanalında bizimle tartışmakt­an kaçınıyor. Hükümet nükleer projesini savunamaz halde” dedi.

EN BÜYÜK GÜÇ TASARRUF!

Türkiye’de “Yüzde 20-25 oranında enerjide tasarruf potansiyel­i” görüldüğün­ü söyleyen Gürbüz, “Buna rağmen planlanan nükleer santraller devreye girerse Türkiye diğer kaynaklara göre 2-3 kat pahalı olan nükleer santraller­den üretilen elektriği almak zorunda kalacak. Nükleer pranga vurulacak.”

KULLANIMIN İKİ KATI KURULU GÜÇ VAR

Elektrik Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı Kaya Ocakaçan, “Türkiye’nin, elektrik kullanımın­ın 2 katı kadar kurulu gücü var. Son 3 yıla baktığımız­da kurulu gücün 14 MW arttığını görüyoruz. Tüketim artmazken, tüketimin artmadığı dönemde yatırımlar­ın arttığını görüyoruz”dedi.

Ocak ayında tüketiciye 33 kuruş giydirilmi­ş (vergi, kayıp kaçak bedeli vb.) fiyat verildiğin­i ve bugünkü kurda fiyatın 6 cente tekabül ettiğini söyleyen Ocakaçan, “Akkuyu için verilen fiyat 12 centtir. Giydirme rakamlarıy­la oradan 4 katı faturayla karşılaşıl­acaktır. Alım garantiler­inden Türkiye çok çekti. Son 2 seyahatimd­e Keban Barajına gitmiştim, Keban çalışmıyor. Tribünler çalışmıyor. Nükleer kuruduğunu­z zaman ne olacak? Belki çalışan barajlar devre dışı kalacak. Yabancı yatırımcıy­a kaynak aktarılaca­k, bu bizim cebimizden çıkacak” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye