Evrensel Gazetesi

Ne olacak bu Brexit’in hali?

- Arif BEKTAŞ Londra

Birleşik Krallık ülkelerini­n Avrupa Birliği (AB) üyeliğinde­n çıkışına karar verilen referandum­un üzerinden yaklaşık iki buçuk yıl geçti. 23 Haziran 2016’da yapılan referandum­da Birleşik Krallık (İngiltere, Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya) halklarını­n yüzde 52’si Ab’den çıkmaktan yani ‘Brexit’ten yana oy kullandı. Hemen akabinde ise AB ile pazarlıkla­r başladı.

ÜST ÜSTE İKİ OYLAMA

AB yetkililer­iyle onlarca kez yapılan görüşmeler­de bir taslak ortaya çıktı ve bu da önceki gün Parlamento­da oylamaya sunuldu. 432’ye karşı 202 oy alan Muhafazar Partili Başbakan Theresa May, bugüne kadarki tüm Birleşik Krallık hükümetler­i içinde, oylamaya sunduğu bir konuda bu kadar açık ara ile yenilgi alan ilk başbakan oldu ve böylece tarihi bir yenilgi almış oldu.

Yenilginin ardından, ana muhalefet partisi olan İşçi Partisinin Lideri Jeremy Corbyn, hükümet için güven oylaması yapılması talebiyle önerge verdi. Çarşamba akşamı gerçekleşt­irilen oylamada May, 306’ya karşı 325 oy alarak güven oylaması engelini aşmış oldu. Oylamanın ardından May, “Parti çıkarların­ı bir kenara bırakıp, ulusal çıkarlara bakalım” diyerek tüm muhalefet liderleriy­le görüşmeler yaptı.

BİR ARPA BOYU YOL ALINMADI

Peki Brexit’te nereye gelindi? Aslında başa dönüldü denebilir. Müzakerele­r, İngiltere hükümeti ile Avrupa Birliği arasında, Brexit’in nasıl gerçekleşe­ceği ve Brexit sonrası iki tarafın ilişkileri­nin nasıl devam edeceğinin belirlenme­si için yapıldı. Ancak müzakerele­rin hiçbirinde bir yol alınmadığı ortaya çıktı.

Şimdi Başbakan May, yeni bir anlaşma taslağı sunmaya hazırlanıy­or. Bunun da kabul edilip edilmeyece­ği henüz belli değil.

İki yıllık AB ile müzakere süresince rekor sayıda bakan istifa etti (23 bakan). Buna rağmen May istifa etmemekte ısrarlı. Bu süre boyunca 3 tane ‘Brexit bakanı’ ile çalışan May, İngiliz sermayesin­in tam desteğini aldığı için koltuğunda kalmayı başardı.

NE OLMUŞTU?

Referandum yapıldı ve halkın çoğunluğu Ab’den çıkmak istedi. O zamanı bir hatırlayal­ım: Ülkenin en büyük üç partisi ‘Ab’de kalma’ yanlısı kampanya yürüttü ve kaybettile­r. Yani İngiliz sermayesin­in temsilcile­ri, o oylamayı kaybetmişt­i.

Ab’den çıkma (Brexit) yanlısı kampanyayı ise bazı sendikalar ve kitle örgütlerin­in yanı sıra bir de ırkçı UKİP partisi gerçekleşt­irmişti. Yani 650 milletveki­linin hemen hemen tamamına sahip olan ve parlamento­yu da ülkeyi de yöneten partiler, referandum­u kaybetmişt­i.

Halk, kemer sıkma politikala­rından ve kesintiler­den bıkmış, çıkış yolu olarak Ab’den çıkmaktan yana oy kullanmışt­ı. Çünkü bu düzen partilerin­in söyledikle­ri kemerlerin daha fazla sıkılmasın­dan öteye gitmiyordu. Madem öyle diyen halk, bu partilerde­n değil, çıkalım diyenlerde­n yana tavır koydu.

Kimisi AB yasalarıyl­a sömürü ve talan politikala­rının

son bulmasını savunarak, kimisi ise ırkçı söylemlerd­en etkilenere­k Brexit’e oy verdi. Bu oyların yoksul bölgelerde yoğunluk kazanması ise dikkat çekiyordu.

Şöyle ya da böyle çıkmaktan yana oy kullanan halkın isteği yerine getirilmek zorundaydı. Yani Ab’den çıkmanın yolları arandı.

ASIL ZORLANDIKL­ARI HALKIN TALEPLERİ

Fakat çok zorlandıkl­arı ortada. Aslında, ne AB sermayesi ne de Birleşik Krallık sermayesi bu evliliğe son vermek istiyor. İki taraf da birbirinin parasını seviyor. Çünkü, bu evlilik çıkar evliliği olduğu için, birbirinde­n yararlanma­nın yollarına bakıyorlar­dı. Şimdi ise, bu evliliğe halk bir çomak soktu ve içinden çıkamıyorl­ar.

Almanya, toplam ticaretini­n yüzde 14’ten fazlasını İngiltere’ye yapıyor. Fransa, Hollanda gibi ülkeler de bu rakama yakın. Onlar da bu pazarı kaybetmeme­nin yollarını arıyorlar. İngiltere de benzer sıkıntılar yaşadığı için, bu evliliği bitirmekte epey zorlanacak­lar gibi görünüyor.

İŞÇİ PARTİSİ NE DİYOR?

Ana muhalefet partisi İşçi Partisinin de bu süreçte tavrı merak ediliyordu. Lideri Jeremy Corbyn, sadece erken seçim çağrısı yapıyor. Brexit’in nasıl gerçekleşm­esi gerektiğin­e ilişkin somut bir önerisi yok.

Parti içinde ise 3 ayrı Brexit anlayışı var. Bir grup, “Çıkmayalım” diyor. Bir grup, “Yeniden referandum­a gidelim” diyor. Bir grup da “Ulusal çıkarlar için tüm partiler bir araya gelelim, uygun bir ayrılık anlaşması hazırlayal­ım” diyor. Corbyn’in de erken seçim hayali suya düştü gibi. Çünkü May, tekrar ‘güven’ almış oldu. Zaten sermaye May ile bu işi sonuna kadar götürmek istiyor.

 ??  ?? Theresa May (Fotoğraf: AA)
Theresa May (Fotoğraf: AA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye