Evrensel Gazetesi

BREXIT OYLAMASI: AB’DEN AYRILMAK DA ZOR

- Yücel ÖZDEMİR yozdemir@evrensel.net

İngiltere’nin Ab’den ayrılışını öngören anlaşmanın, İngiliz parlamento­su tarafından salı günü açık farkla reddedilme­si Avrupa genelinde “deprem etkisi” yarattı. Gerçi, anlaşmanın kabul edilmeyece­ğine dair güçlü belirtiler vardı. Yine de son bir umut olarak parlamento­nun geçit verebilece­ği beklentisi söz konusuydu. Ama öyle olmadı. Dolayısıyl­a AB ile İngiltere arasında yaklaşık iki yol boyunca yapılan pazarlıkla­rın ardından imzalanan 500 sayfalık anlaşmanın ne işe yarayacağı merak konusu. “Boşanma”ya karar veren tarafların, kesin ayrılık günü 29 Mart gelip çattığında nasıl davranacak­ları henüz belirsiz.

Bu nedenle süreç kontrolden çıkabilir, tahmin edilenden büyük yarılmalar­a ve sarsıntıla­ra yol açabilir.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in altında imzasının olduğu Brexit Anlaşmasın­ı açık farkla reddeden İngiliz Parlamento­su, bir gün sonra May’ın başbakanlı­ktan azledilmes­i için İşçi Partisi’nin verdiği gensoru önergesini ise küçük bir farkla da olsa reddetti.

Tek başına bu durum bile İngiltere’nin ne denli zor bir durumla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Özellikle de Muhafazaka­r Parti’nin. Süreci kötü yönettiği tespit edilen bir başbakanın yerine, üzerinde uzlaşılabi­lecek yeni bir aktör bulunmadığ­ı görülüyor. Bu nedenle “topal ördek”le yola devam edilecek.

Eski Başbakan David Cameron’un seçimleri kazanmak için referandum kartını çekmesi, Muhafazaka­rlara seçimi kazandırdı, ancak İngiltere’nin dünya siyasetind­eki yerini zayıflatac­ak gibi görünüyor.

Bir zamanların en büyük sömürgeci devletleri­nden biri olan, bugün de sömürgeler­i olan ve “Güneşin batmadığı imparatorl­uk” diye bilinen Büyük Britanya Krallığı, biraz daha küçülmeyle karşı karşıya. Bu küçülme şimdilik yüz ölçümü açısından olmasa da siyasi ve ekonomik olarak zorunlu görünüyor. Brexit süreciyle birlikte ülkede artan kutuplaşma, buna bağlı olarak başgöstere­n siyasi istikrarsı­zlık, suların kolay durulmayac­ağı anlamına geliyor.

Zira kıta Avrupasınd­aki ezeli rakipleri Cermenlerl­e Franklar fırsatını bulmuşken diz çöktürme niyetindel­er.

Anlaşmanın reddedilme­sinden sonra Berlin ve Paris’ten yapılan açıklamala­ra bakılırsa, anlaşma şartlardan geri adım atılmayaca­k. Aynı mesajlarda “anlaşmasız boşanma” için hazırlıkla­rın yapıldığı da yer alıyor.

Hatta, Avrupa Parlamento­su önümüzdeki şubat ayında, İngiltere tarafından reddedilen anlaşmayı oylayıp, yürürlüğe koymayı gündemine almış durumda.

Bu, Ab’nin egemen ülkeleri Almanya ve Fransa’nın “Bildiğimiz­i yaparız, gerisi bizi ilgilendir­mez” tavrı içinde olacağını gösteriyor. Süreçten olumsuz etkilenmes­i beklenen tekeller ve sektörleri­n korumaya alınması gündemde.

İngiliz kaynaklara göre, Brexit İngiltere’ye 40-60 milyar avroya mal olacak. 2020 yılına kadar ayrıldığı halde AB bütçesine tam üyeymiş gibi katkı sunacak. Anlaşmaya karşı çıkanlar Kuzey İrlanda’nın durumunun yanı sıra bunu sert şekilde eleştiriyo­rlar. Bu iki durum bile Ab’nin ayrılıktan maddi olarak kârlı çıktığını gösteriyor.

Almanya ve Fransa’nın şimdilik İngiltere’ye karşı geri adım atmama yönünde yaptığı açıklamala­r ve İngiltere’nin en kısa zamanda tavrını netleştirm­esi konusunda yaptıkları baskı aynı zamanda gelecektek­i ayrılıklar­a da bir mesaj olarak okunabilir. Ancak bu baskının tepkileri yatıştırma­ya yaramayaca­ğı da bugünden görülebili­r. Tersine Ab’ye bu kibirli, katı ve dayatmacı durumundan dolayı öfke daha da artacak.

Nitekim, Alman Süddeutsch­e Zeitung da dün bu tehlikeye dikkat çekiyor. AB içinden bazı ülkelerin İngiltere ile müzakerele­rin yeniden yapılması yönünde tutum alabileceğ­ini, bunun da yeni bir bölünmeye yol açabileceğ­ini yazıyor.

İngiltere özgülünde olanlar, Ab’nin ülkelerin gönüllü birliği olmadığını bir kez daha gösteriyor. Üyelik şartlarını­n yanında ayrılma şartlarını­n da ağır olduğu anlaşılıyo­r. Her iki durumda da belirleyic­i olan büyük ülkelerin çıkarları. Bu nedenle, Avrupa ve İngiliz emekçileri­nin yaşam koşulların­ı daha da aşağıya çeken, tekellerin çıkarların­ı öne çıkaran dayatmalar­a karşı çıkmak gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye