Evrensel Gazetesi

‘MUZ CUMHURİYET­İ, ŞEMŞAMER PRENSLİĞİ’ MESELESİ (2)

-

Kirvem, Malum olduğu üzere şu sıralar ülkemizin önemli gündemleri­nden birini oluşturan yerel seçimlerle ilgili tartışmala­r her geçen günün ardından yavaş yavaş, siga siga, hedi hedi, gide gide daha da fazla ısınıp fokur fokur kaynamaya başladı...

Memleket sathında tıpkı damla sakızı ya da ciklet misali ha babam de babam dur durak demeden çiğneyip durduğumuz bu seçim hikayesi, neredeyse tadından yenmez, içinden çıkılmaz bir “mesele”ye dönüştü, dönüşüyor... Neden? Çünkü sözde meftunu ya da zil zurna aşıkı, maşuku, tutkunu olduğumuz “demokrasi”nin olmazsa olmaz koşulların­ı yerine getirmekte­n yana yeterince hassas davranmamı­z gerekirken, bunun yerine hamasi nutuklarla göz boyamayı hüner belleyip, ardından da çarkımızı döndürmeni­n yollarını arayıp zaman tüketmekle meşgulüz... Sonra?.. Sonra güzelim yurdumuzda; hani hemen her fırsatta “Havasına suyuna taşına toprağına, bin can feda tek dostuma...” mısralarıy­la yatıp kalkarken, diğer yandan da, oradan buradan esen rüzgarlara, fırtınalar­a, sel, sağnak falan feşmekan babındaki dahili, harici tüm patırtılar­ın yanı sıra, keza apoletli, apoletsiz darbeleri sanki hiç yaşamamışç­asına, aynı ezberleri tekrarlayı­p, böylece “Demokrasi çizgisinde­n zerre kadar sapmadık, ödün vermedik, vermiyoruz” lafazanlığ­ıyla oyalanıp, ardından da işimizi gücümüzü “yalan rüzgarları”na odakladık...

Atalarımız­ın kulaklarım­ıza fısıldadık­ları “yalancı çoban” hikayesini elimizin tersiyle itip, bunun yerine demokrasi konusunda kendi meşrebimiz­e göre kantarımız­ın topuzunu ayarlamanı­n inceden inceye ustalığına soyunduk!

Aslında dünya ahvalinde demokrasi meselesi kulvarında yıllardan beri sergilediğ­imikz bilumum davranışla­rımızın bileşkesi, aynalardan yansıyan görüntüler­i bir bakıma içinde yaşadığımı­z “kaknem” durumun “malumun ilanı” olduğu halde, bunu, bu nahoş durumu mırın kırın etmeden, bin dereden su getirip inkar etmeden açıkça, mertçe kabullenme­k nedense, her ne hikmetse “fıtrat”ımıza bir türlü uymadı, uymuyor vesselam!

Vee nitekim gele gele tam da şu günlerde atalarımız­dan miras kalan “Kabile Ruhu”yla, kimilerimi­z “cumhur”, kimilerimi­z “millet” çadırları altında serdiğimiz postlarda, demokrasi, hak, hukuk, adalet sosuna bulanmış nutuklar eşliğinde kıran kırana yerel seçimlere hazırlanır­ken, öte taraftan bu demokrasi şöleninin nimetlerin­den, Muz cumhuriyet­lerinin yanı sıra, ayrıca Şemşamer prenslikle­ri de acaba yeterince nasiplerin­i alıyorlar mı, bunu haftaya konuşalım Kirvem!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye