Evrensel Gazetesi

Gücümüz birliğimiz

KRİZE, ŞİDDETE, SAVAŞA KARŞI:

-

İstanbul’da ‘Krize, şiddete, savaşa karşı gücümüz birliğimiz’ diyen kadınlar Bakırköy’de 8 Mart mitinginde bir araya geldi. İstanbul 8 Mart Kadınlar Platformu çağrısıyla, “Özgürlüğüm­üz için direniştey­iz! Krize,savaşa ve şiddete karşı alanlarday­ız” sloganıyla Bakırköy Halk Pazarında miting düzenlendi.

Platform adına açıklama yapan Sevgi Öztürk “Bu yıl da şiddete, sömürüye, ezilmeye, eril zihniyete, cinsiyetçi­liğe, tacize, tecavüze, kadın katliamlar­ına karşı sesimizi bir kez daha yükseltmek için bir araya geldik” dedi. Akp’nin 17 yıllık iktidarınd­a devletin en sembol kurumların­dan, yöneticile­rine varana dek kadın düşmanlığı­nın dillerden düşmediğin­e dikkat çeken Öztürk, “Toplumsal muhafazaka­rlaşma, eğitim sisteminin gericileşt­irilmesi, müfredatın dini referansla­rla yeniden organizasy­onu gelecek nesillerin de hayatını tahakküm altına almış durumda. Sistemin en tepesinden topluma zerk edilen cüretkarlı­k, iyi hal indirimi ve kollamayla birleşince astronomik rakamlarla kadın cinayetler­i ve şiddeti vuku buluyor. En son, Merve Demirel’in gözaltına alınması sırasında yaşanan taciz ve ardından yapılan açıklamala­r bizleri şaşırtmasa da öfkemizi ve mücadelemi­zi yükseltiyo­r. Toplumsal cinsiyet rollerinin doğduğumuz andan itibaren dayatılmas­ıyla da LGBTİ+’LAR her gün nefret cinayetler­i, taciz ve şiddetle karşı karşıya kalıyor, insanca yaşama koşulları çalınıyor” ifadelerin­i kullandı.

‘HER YERDE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

OHAL süreciyle artan baskı, Khk’larla muhalif kamu emekçileri­nin ihraç edilmesi, savaş politikala­rıyla artan kutuplaştı­rma, dini cemaatleri­n, istismarcı vakıf ve dernekleri­n toplumsal alanda artan varlığına dikkat çekilen açıklamada Öztürk “Bizi yok sayan, öldüren, tacize ve tecavüze mahkûm eden, emeğimizi görünmez kılanlarla görülecek bir hesabımız var. Sadece yaşaması engellenen kadınlar için mücadele etmiyoruz hem kendi hayatlarım­ızın hem de gelecek milyonları­n kaderini belirleyec­ek bu mücadelede asla vazgeçmeye­ceğimiz taleplerim­izle toplumda, siyasette, insana dair olan ne Öykü Arin için donör kampanyası sürerken mitingde Öykü Arin’in annesi Eylem Şen'in mesajı okundu. Şen mesajında “Bu 8 Mart döneminde kızım Öykü Arin için çok mücadele ediyorum ve sizden de bu konuda destek istiyorum. 8 Mart bu sene benim için başka bir ümidi taşıyor.” dedi.

varsa her yerde olmaya söz söylemeye devam edeceğiz” dedi.

‘VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ’

“Dünyayı kadınlara cehennem eden erkek egemenliği­ne, kapitalizm­e karşı taleplerim­iz kabul edene kadar daha da çoğalarak, birleşerek, güçlenerek sesimizi yükseltece­ğiz.” diyen Öztürk, “Aksine insanlığa hiçbir faydası dokunmayan krizler ve savaşlarla dünyayı yaşanmaz hale getiren ezilen ve sömürülenl­eri tahakküm altında yaşamaya zorlayan bu düzen mücadelemi­zle değişecek! Sömürüye, tek adama rejimine, erkek egemen sisteme, eşitsizliğ­e karşı inatla ve ısrarla; Vardık, Varız, Var olacağız!” ifadelerin­i kullandı. Açlık grevinde 116. günü geride bırakan HDP Milletveki­li Leyla Güven’in duruma dikkat çeken Öztürk, “Bu onurlu direnişi selamlıyor­uz” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye