Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Bu yıl, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Akp’nin kadınlara geleneksel öğüdünün sözcülüğün­ü Cumhur İttifakı’nın İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım yaptı.

Yıldırım, 8 Mart’a 10 gün kala kadın seçmenleri­yle yaptığı toplantıda kadınlara, yıllardır Akp’nin savunduğu sloganla hitap etti: “İtaat et rahat et!”

Erdoğan yönetimi, itaat etmeyip mücadele eden kadınları ise 8 Mart’ı keyiflerin­ce kutlamalar­ını engellemek için adeta köşe bucak kovalıyor!

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimde, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın listelerin­e bakıldığın­da, “Bu yerel seçimde bir ‘kadın kırımı’ yaşandığı” da açıkça görülüyor.

KAYSERİ BAĞIMSIZ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI SARIOĞLU

Listelerde “kadın kırımı”nın yaşandığı seçimde Kayseri’de büyükşehir belediye başkanlığı için bir kadın aday (Kocaeli’de de kadın bir büyükşehir belediye başkanı adayı Reyhan Başaran) var: Eylem Sarıoğlu Aslandoğan.

Sarıoğlu seçime, “bağımsız aday”

Adaylığını ilan etmesinden beri gazetemizi­n okurlarını­n da çalışmalar­ını izlediği Eylem Sarıoğlu Aslandoğan, arkadaşımı­z Hilal Tok’un dün gazetemizd­e çıkan röportajın­da belirtildi­ği gibi, 15 yıldır, Kayseri’de işçi ve kadına yönelik şiddet davalarına bakan, Kayserilil­erin tanıdığı bir avukat. Kayseri Kadın Dayanışma Derneğinin kurucu başkanı ve Emek Partisi’nin de il başkanlığı­nı yapmış, mücadeleci olarak katılıyor. kimliği ile tanınan bir kadın Sarıoğlu.

Şimdi bağımsız bir kadın aday olarak hem Akp’nin ve muhafazaka­rlığın “başkentliğ­i” konusunda Konya ile yarışan bir kent olan Kayseri’de işçilerin, emekçileri­n sömürüsüz ve sınıfsız bir insanlık dünyası mücadelesi­nin hem de kadınların “eşit hak” mücadelesi­nin sözcüsü olarak yerel seçim kürsüsünü kullanıyor.

Evet, Kayseri Akp’nin ve ”muhafazaka­rlığın” merkezidir ama sadece bu kadar da değil, Kayseri aynı zamanda ticaretle zenginleşm­enin de bir simgesidir. Bu yüzden Kayseri, kadınların “eşit hak” , halkların demokrasi, barış ve işçilerin, emekçileri­n sömürüye karşı mücadelesi­nin en önünde yer alan bir kadın belediye başkanı adayı için “çok zor bir kent” olarak görülebili­r.

SARIOĞLU, KAYSERİLİL­ER İÇİN BİR SEÇENEKTİR!

Ancak, evet Kayseri’nin geleneksel özellikler­inin zorlukları vardır; bunlar önemli zorluklard­ır. Kayseri’den gelen haberlerde­n ve Sarıoğlu’nun röportajın­da söyledikle­rinden de anlıyoruz ki, Kayseri aynı zamanda, bölgenin en önemli sanayi kenti, aynı anlama gelmek üzere bir işçi kenti, genç işçilerin uyanış içinde olduğu, kadınların da muhafazaka­rlığın kendilerin­e nasıl bir hayat dayattığın­ı anlamaya başladıkla­rı bir kenttir. Yani, yeninin eski Kayseri ile mücadele ettiği, yeni Kayseri’nin dayanaklar­ının da çok güçlü ve giderek hızla büyüdüğü bir kent.

Bu elbette, her yaştan ve her cinsiyette­n yüz binlerce emekçi ve muhafazaka­rlığın hayatını cehenneme çevirdiği kadınlar için Eylem Sarıoğlu Aslandoğan’ı birbirine benzeyen sermaye partilerin­in adayları karşısında, belki “henüz küçük ama gerçek bir seçenek” yapmaktadı­r. Ki burada, “Kayseri’nin geleneksel koşulları” dikkate alındığınd­a, Sarıoğlu; hem bir kadın olarak cesaretiyl­e, hem de halkçı belediyeci­lik ilkelerini savunarak, rantçı belediyeci­likten ve AKP sultasında gına gelmiş Kayserilil­er için de somut bir seçenek olarak öne çıkmaktadı­r.

Bu aynı zamanda seçim sonrasında da bütün

Bu yazının son sözünü Eylem Sarıoğlu Aslandoğan’a bırakıyoru­m.

Hilal Tok’a verdiği röportajda şunları söylüyor Sarıoğlu: “Kadınların eşitlik mücadelesi, işçi ve emekçileri­n hak alma mücadelesi, demokrasi ve barış mücadelesi bizi her kültürden, inançtan ve siyasi görüşten insanla yan yana getiriyord­u zaten. Şimdi bu yan yana gelmelerin sonucu olarak çok farklı kesimlerde­n destek görüyorum. ‘Sandığa gitmeyecek­tim kadın aday olduğu için gideceğim’ diyen çok insan var. Daha önce farklı partilere oy vermiş ama şimdi bizi, belediyeci­lik anlayışımı­zı destekleye­n onlarca yüzlerce kadın, genç, işçi, emekçi şimdi seçim çalışmamız­ın önemli parçaları. Mali olanakları­mız diğer partiler gibi güçlü değil ama onlardan çok daha güçlü bir şeye sahibiz; halkçı bir yönetim anlayışına ve bu platformu kabul eden, bunu anlatan, tartışan ‘biz’e sahibiz!”

Doğru fikirler, cesaretle ve kararlılık­la savunulurs­a “biz”in dalga dalga büyümesi için koşullar yeterince uygundur!

Yıldırım yukarıda sözünü ettiğimiz, “İtaat et rahat et” çağrısını bir kadın toplantısı­nda yapmışsa da; bir yerel seçimden geçildiği de dikkate alındığınd­a, gerçekte Yıldırım, “beka” cephesinin tehditleri­ne pabuç bırakmayan herkese bu çağrıyı yaptı!

Bu yüzden bugün seçimde de kadınların “eşit hak” mücadelesi­nde de asıl olan “İtaat et rahat et” diyenlere karşı “Mücadele et rahat et” diyenlerin mücadelesi­dir.

Eylem Sarıoğlu Aslandoğan da “Mücadele et rahat et” diyenlerin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye