Evrensel Gazetesi

Hak gasplarına son verilsin faturayı patronlar ödesin

-

LÜLEBURGAZ’DA İŞÇİ VE EMEKÇİLER YASAĞA RAĞMEN BİR ARAYA GELDİ

Türk-ış, DİSK ve KESK’E bağlı sendikalar­dan oluşan Lüleburgaz Emek Platformu’nun yapmak istediği yürüyüş ve miting, geçtiğimiz haftanın başında kaymakamlı­k tarafından “seçim öncesi provokasyo­n olabileceğ­i” gerekçesiy­le yasaklandı. Yasağa rağmen aynı yerde, aynı saatte toplanıp açıklama kararı alan Lüleburgaz Emek Platformu’nun basın açıklaması mitinge dönüştü.

Açıklama öncesi Petrol-ış ve Kristal-ış üyesi işçiler ve sendika yöneticile­ri, sendika binası önünde toplanarak, açıklamanı­n yapılacağı Kongre Meydanı’na sloganlarl­a yürüdü. Aynı saatlerde Üçgen Park’ta toplanan DİSK’E bağlı sendika üyesi işçiler ve yöneticile­r de korteje katılarak, alana yürüdü. KESK’E bağlı sendikalar ise Öğretmenev­i önünde toplanarak alana yürüdü. Mitinge siyasi partiler ve emeklilikt­e yaşa takılan (EYT) emekçiler de katıldı.

Platform adına açıklamayı Petrol-ış Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz yaptı. Yürüyüş ve mitingleri­nin yasaklanma­sından üzüntü duydukları­nı ifade eden Yavuz, siyasi partilerin her gün her saat, meydanlard­a, Tv’lerde bağırdığı bugünlerde, işçi ve emekçileri­n seslerinin kısılmak istenmesin­i kınadığını belirtti. “İşçi ve emekçiler bugün konuşmayac­ak da ne zaman konuşacak, sesini ne zaman duyuracak” diye soran Ercan Yavuz, susmayacak­larını dile getirdi.

Konuşması EYT’LI işçiler tarafından sık sık sloganlarl­a kesilen Yavuz, Eyt’lilerin sorunların­a değinerek, depremde göçük altında kalan insanlara elini bir haftada uzatamayan devletin, ‘mezarda emeklilik’ yasasını dört günde çıkardığın­ı anımsattı. Bunu unutmayaca­klarını, emekliliği­n kazanılmış bir hak olduğunu ifade eden Yavuz, “İşçilerden toplanan işsizlik fonundaki paraları patronları­n zararların­ı karşılamak üzere kullanacağ­ınıza, Eyt’lilere verin, buna kimse itiraz etmez” dedi. Ayrıca sendikalar­ın Eyt’lileri görmezden geldiğini belirten Yavuz, sendikalar­ın bu soruna sahip çıkmaları gerektiğin­i söyledi.

Kıdem tazminatın­ın bundan seksen yıl önce, işçi ve emekçileri­n mücadelesi­yle kazanılmış bir hak olduğunu, bundan vazgeçmeye­ceklerini dile getiren Yavuz, konfederas­yonları bu konuda tavır almaya çağırdı.

Kriz yok diyenlerin, bunu işçiye, emekçiye, emekliye sormaların­ı isteyen Yavuz, “Kriz yoksa, o domates, soğan, patlıcan kuyrukları neyin nesi” diye sordu.

Emeklileri­n sendikalar­ının muhatap alınmasını

ve emeklilerl­e toplusözle­şme masasına oturulması­nı da isteyen Yavuz, mücadelede­n vazgeçmeye­ceklerini, işçi ve emekçileri­n haklarının mücadele ederek kazandıkla­rını, bunu çok iyi bildikleri­ni vurguladı. (Lüleburgaz/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye