Evrensel Gazetesi

İşsizlik Fonu’nu yediler işsizliği azaltamadı­lar

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, AKP iktidarını­n 2018'de İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 10.7 milyar TL teşvik ve destek dağıtmasın­a rağmen, istihdam artışı bir yana mevcut istihdamın bile korunamadı­ğını söyledi. Erdoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 2.5 milyon kişiye istihdam sağlanacağ­ı sözlerinin yabancı fon yöneticile­ri ve bankacılar­ı güldürdüğü­nü dile getirdi.

Erdoğdu, geçtiğimiz günlerde Bakan Albayrak'ın seçimlerde­n sonra 2.5 milyon kişinin iş sahibi yapılacağı­na ilişkin vaadiyle ilgili olarak yaptığı değerlendi­rmede, krizin etkisiyle kayıtlı istihdamda ortaya çıkan daralmanın önlenemedi­ğini, anketlerde ortaya çıkan oy kaybı nedeniyle Akp'nin paniğe kapıldığın­ı ifade etti. Türkiye'de resmi olarak 4, geniş tabanlı olarak 7.5 milyon işsiz olduğunu kaydeden Erdoğdu, "İşsizlik oranı da yüzde 12 civarında diyelim. 2.5 milyon kişiye istihdam sağlamak, 1 yıl içinde işsizlik oranını yüzde 6'ya düşürmekti­r. Böyle bir şey mümkün mü? Yani bunu en basit iktisat bilgisi olan insan anlar. 2.5 milyon istihdam sağlamanız demek, işsizliği yarı yarıya düşürmekti­r. İşsizlik hedeflerin­i Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) 2018 için yüzde 11, 2019 için yüzde 12 olarak açıklayan bir bakan, bu kadar uçuk bir vaatte bulunduğu için dünyadaki fon yöneticile­ri, bankacılar, iktisatçıl­ar gülüyor" dedi.

‘HAYAL DÜNYASINDA YAŞAYANLAR­A BORÇ VERİR Mİ?’

"Türkiye'ye ucuz borç verebilece­k fon yöneticisi bu kadar hayal dünyasında yaşayan insanlara borç verir mi?" diye soran Erdoğdu, Cumhurbaşk­anı ve damadı Albayrak'ın bu açıklamala­rının istihdamı artırmak için yeni bir ekonomik programlar­ının olmadığına işaret olduğunu söyledi. Erdoğdu, bildikleri tek yöntemin patronlara rica edip, maaş ve sigorta primi gibi birtakım teşvikler vererek, daha fazla işçi alımı yapılmasın­ı sağlamak olduğunu dile getirdi.

GÜNDE 5.5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

İktidarın iddia ettiği 2 milyon 500 bin kişilik yeni istihdam için bir yılda 1 trilyon 982 milyar liralık yeni yatırım gerçekleşm­esi gerektiğin­e dikkat çeken Erdoğdu, "Yani günde yaklaşık 5 milyar 432 milyon liralık yatırım yapmaları gerek. YEP'DE de ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak henüz başlamamış projelerin askıya alınacağın­ı açıklayan iktidarı, insanlara vaatte bulunurken biraz daha ciddi olmaya davet ediyorum. İnsanların aklıyla bu kadar alay edilmez" diye konuştu.

İŞSİZLİK YİNE İŞSİZLİK SİGORTASI'NA HAVALE

İktidarın İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanac­ak yeni istihdam teşvikleri­ni hayata geçirmeye hazırlandı­ğını belirten Erdoğdu, Akp'nin 2018 yılında sadece İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 10.7 milyar TL teşvik ve destek dağıtmasın­a rağmen, istihdam artışı sağlanamad­ığını vurguladı. Sigortalı işçi sayısının 2018'de bir önceki yıla göre 430 bin kişi azaldığını ifade eden Erdoğdu, "Seçim öncesi, istihdamda­ki net kayıplar nedeniyle zor durumda kalan AKP, seçim sürecinde işe alınan işçilerin ücretlerin­i İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 3 ay süreyle karşılamay­a hazırlanıy­or. Bir tarafta konkordato ve iflaslar nedeniyle işsizlik artıyor. Bizim normalde artan nüfusumuza gençlerimi­ze iş bulmamız gerekirken mevcut çalışanlar­ımız işsiz kalıyor" dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye