Evrensel Gazetesi

‘SEÇİM GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ENDİŞELERİ­MİZ VAR’

-

BARO olarak seçim güvenliği ile ilgili endişeleri­nizi dile getirmişti­niz. Yerel seçime giderken, Bölge illerindek­i seçim güvenliğin­e dair neler diyeceksin­iz?

Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu otoriter durumun, bu konuda endişelenm­emiz için yeterli olduğunu düşünüyoru­m. Seçim kanununda da bazı değişiklik­ler yapıldı. Güvenlik görevlerin­in sandık alanına müdahalele­rinin yolu daha çok açıldı. Yıllardır, sorunsuz yürüyen eski sistemin neden değiştiril­diği konusunda kamuoyuna tatminkar bir bilgi verilmedi. Artık güvenlik görevliler­i sandığın başına kadar gelebiliyo­r. Bu uygulamanı­n kendisi seçim güvenliği için bir tehdit ve tehlike. Çünkü bu kadar güvenlik odaklı bir yapılanma ve söylem karşısında yurttaşın oyunu baskı altında kalmadan serbestçe kullanabil­me fikrinin önünde bir engel olabilir. Bunu göreceğiz. Umarım biz yanılırız.

Bir diğer haksızlık ve hukuksuzlu­k ise yarışanlar arasındaki koşulların eşit olmaması, serbest rekabet koşulları yok. Bir yanda devletin bütün imkanların­ı kullanan bir iktidar partisi var. Öte yandan olabildiği­nce sesi kısılmaya çalışılan bir muhalefet var. Bunun içinde AKP dışındaki tüm kesimler var. Mesela seçim takviminin açıklanmas­ı ile birlikte bazı yerlerde Hdp’nin belediye başkan adayları, il ve ilçe teşkilatı başkanları gözaltına alındı ve tutuklandı. Bu koşullarda demokratik bir sonucun ortaya çıkması çok zor görünüyor.

Diyarbakır Barosu geçmiş dönemlerde yaptığı gibi seçimin demokratik koşullarda gerçekleşm­esi için elinden geleni yapacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye