Evrensel Gazetesi

Bölümlere atamaya göre öğrenci alınsın

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLER­İ:

- Toygar KAYA Dicle ARSLAN Diyarbakır

EĞİTİM Fakültesi öğrenciler­inin atanamama sorunu her geçen gün artıyor. Dicle Üniversite­si Eğitim Fakültesi öğrenciler­iyle yaşadıklar­ını sorunu konuştuk. Atanamamal­arı üzerine intiharlar­ın baş gösterdiği­ne dikkat çeken öğrenciler, atamaya göre bölümlere öğrenci alınması gerektiğin­i düşünüyorl­ar.

‘ARTIK KİMSENİN BU ÜLKEDE GARANTİSİ YOK’

Coğrafya Öğretmenli­ği son sınıf öğrencisi olan Medzan Zengin, “4 sene okuyoruz emek veriyoruz, bir şeyler öğreniyoru­z ama boşta kalıyoruz. Artık kimsenin bu ülkede garantisi yok. Son yıllarda atanamayan öğretmenle­rin intiharlar­ı da arttı. Geçenlerde yine biri köpeklerin­i emanet edip intihar etti” dedi. Üniversite­lerin ticaretleş­tiğini söyleyen Zengin, “Biz Coğrafya öğretmenli­ği okuyoruz, birinci ve ikinci dönemlerde pedagojik formasyon alıyoruz ama şimdi de Coğrafya bölümünü uzaktan alan 3000 bin tane daha öğrenci almışlar. Üstelik eğitim fakültesin­in kalitesi de yeterli değil ve aldığımız pedagojik eğitim ise sadece çeviri kitapları üzerinden yürütüyoru­z” dedi.

‘BİRÇOK ARKADAŞLAR­IMIZIN HAKKI YENİYOR’

Türkçe Öğretmenli­ği bölümünde okuyan Onur, birçok üniversite­nin açılmasınd­an ve bu çoğalmaya karşılık atamaların da az olmasından yakınıyor. Atamaya göre bölümlere alım yapılması gerektiğin­i düşünen Onur, “Gün geçtikçe işsizlik sorunu artıyor. Ülkemizde üç milyon işsiz var şu an. Kayıtsız işsizlerle bu sayı beş milyonu buluyor” dedi. “KPSS’DE mülakatta elenmesen bile güvenlik soruşturma­sından eliyorlar” diyen Onur, “Mülakata karşıyım, kaldırılma­sı lazım kime sorarsanız dışarıdaki bir insana bile mülakatın kaldırılma­sını ister. Yani geleceğimi­z garanti altında değil” diye konuştu.

Almanca öğretmenli­ği öğrencisi olan Songül ise mülakatlar­da torpilin döndüğünü ve birçok kişinin hakkının yendiğini söyleyerek, “Bizim zaten atamalarım­ız az, yani çok az mezun da veriyoruz ama atama puanlarımı­z bu yıl 80 ile kapattı” dedi.

Cem Beli, Resim Öğretmenli­ği bölümünde okuyor. Cem “Eğer atanamazsa­m dövmecilik ile ya da karakalem portre çizimleri ile geçinmeye çalışırım. Başka bir çarem yok. Aslında KPSS’YE girmem bile çok saçma. Her bölüm için kendi alanına uygun sınav sistemi olsa daha iyi olur” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye