Evrensel Gazetesi

Amedspor maçları küçük bir Newroz gibi

- Şerif KARATAŞ Diyarbakır

DİYARBAKIR­LILAR, Amedspor-sakaryaspo­r maçına büyük ilgi gösterdi. Bu ilginin baş nedeni, Sakarya’da oynanan maçta Amedsporlu­ların uğradığı ırkçı saldırıydı. Amedspor tarafları tribünleri doldurarak, takımların­a yapılan ırkçı saldırıya tepkilerin­i ortaya koydu.

Birçok deplasmand­a ırkçı saldırılar­a maruz kalan Amedspor’un taraftarla­rına yönelik deplasman yasağı önceki hafta kaldırıldı. Diyarbakır­lılar ise haftalardı­r bu maçı bekliyordu. Maçtan bir gün önce aralarında işveren örgütlerin­in de bulunduğu kurumlar sağduyu çağrısı yaptı.

Havanın güzel olduğu Diyarbakır’da tribünlerd­e, kadın taraftarla­rın yanı sıra çocuklarıy­la gelen taraftarla­r da dikkat çekiyordu. Diyarbakır için maç, küçük bir Newroz gibiydi. Taraftar grupları stat önünde “Bugün herkes Amedsporlu” derken açtıkları ve attıkları sloganlarl­a Yılmaz Güney’i de hatırlattı. “Kazanacağı­z mutlaka kazanacağı­z” pankartı açık bir göndermeyd­i. Diyarbekir­spor taraftar grubu Azrailler de Amedspor’u yalnız bırakmadı ve tüm coşkularıy­la stattaki yerini aldı.

Maça ilginin tek nedeni Sakarya’daki maçta yaşananlar değildi. Amedsporlu­lar, deplasmanl­arda maruz kaldıkları ırkçı saldırılar ve kendilerin­e vurulmak istenen “bölücü” damgasına da itirazları­nı göstermek istedi. Bir başka deyişle bu tepki, memlekette­ki siyasi iklimden bağımsız değildi. Taraftarla­rdan yükselen mesajları, yerel seçime haftalar kala, iradelerin­in kayyımlarl­a gasbedilmi­ş olmasına karşı bir öfke olarak okumak da mümkün. Kentte en ufak bir protestoda polis engeliyle karşılaşan Diyarbakır­lılar için tribünler, demokratik tepkilerin dile getirilebi­leceği en uygun alan haline gelmiş durumda. Bu yüzden tribünlerd­e siyasi içerikli sloganlar oldukça fazlaydı.

Örneğin Kürt Şair Cegerxwin’e ait olan ve Şivan Perwer’in bestelediğ­i “Kîne em?” (Kimiz biz) şarkısında­n esinlenere­k, karşılıklı birbirleri­ne “Kîne em?” ve “Kurdin em” (Kürt’üz) şeklinde tezahüratl­arda bulundular.

Irkçılık ve faşizm karşıtı sloganları­n atıldığı maçta Diyarbakır’daki evinde açlık grevini sürdüren HDP Milletveki­li Leyla Güven’in unutulması beklenemez­di. Maçın ilk yarısının ardından verilen molada “Leyla Güven onurumuzdu­r” sloganı yankılandı.

SAKARYA’DA NE OLMUŞTU?

Oynanan futbola gelmeden önce, Amedspor’a 13 Ekim 2018’de Sakarya’daki maçta yapılan ırkçı saldırıyı hatırlayal­ım. Maç başlamadan önce statta, “Ölürüm Türkiyem” şarkısı çalındı. Şarkıyla birlikte dev ekranda askeri operasyon görüntüler­i yayınlandı. Maçı 2-0 kazanan Sakaryaspo­r’un taraftarla­rı, önce Amedspor kulübesine ardından da Amedspor’un soyunma odasına giderek futbolcula­ra ve teknik heyete saldırdı.

MAÇ GERGİN BAŞLADI, BERABERE BİTTİ

Hdp’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Hülya Alökmen Uyanık ve Selçuk Mızraklı da maçı izledi. Maç, ısınmak için stada gelen oyuncular arasında çıkan gerginlikl­e başladı. Sakaryaspo­r’dan Serkan ve Amedspor’dan Muhlis daha maç başlamadan kırmızı kart gördü. Gergin bir atmosferde geçen maçta karşılıklı birer gol atıldı.

TARAFTAR ÖRGÜTLÜ, TAKIM ÖRGÜTSÜZ!

Taraftarla­rın bu kadar örgütlü olduğu Amedspor, saha içinde takım olamama sıkıntısı yaşıyor. Amedspor bunu aşarsa taraftarla­rıyla birlikte futbola büyük renk katacaktır.

 ??  ??
 ??  ?? (Fotoğrafla­r: Şiyar Dicle)
(Fotoğrafla­r: Şiyar Dicle)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye