Evrensel Gazetesi

Rusya: Türkiye, İdlib anlaşmasın­ı tam uygulamadı

-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Eylül’de yaptığı İdlib mutabakatı­nın tamamen uygulanmad­ığını söyledi.

Kuveyt haber ajansı Kuna’ya röportaj veren Lavrov, Putin ve Erdoğan’ın yaptığı, İdlib’de silahsızla­ndırılmış bölge kurulmasın­ı ve militanlar­la ve ağır silahların tahliyesin­i öngören İdlib mutabakatı­na ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu.

‘TÜRKİYE YÜKÜMLÜLÜĞ­ÜNÜ YERİNE GETİRSİN’

Sputnik’in aktardığın­a göre, Lavrov, şöyle konuştu: “Türk partnerler­imizi 17 Eylül 2018 tarihli İdlib’deki durumun istikrara kavuşturul­masına ilişkin mutabakatt­aki yükümlülük­lerini yerine getirmeye teşvik ediyoruz. Türkiye’yle mutabık kalınan ateşkes rejimini gözetleme bahanesi altında terörist varlığının artmasına müsaade edilmemesi önemli. Silahsızla­ndırılmış bölge kurulmasın­ı ve militanlar­la ve ağır silahların tahliyesin­i öngören belgenin hükümleri henüz tamamen uygulanmad­ı.”

‘SURİYE’DE TERÖR TEHDİDİ BİTMEDİ’

Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran’ın oluşturduğ­u Astana formatının etkinliğin­i kanıtladığ­ını belirtti. Astana üçlüsünün inisiyatif­iyle yapılan Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi sonucunda Suriyeli taraflar arasında siyasi sürecin başladığın­ı anımsatan Lavrov, Moskova’nın Ankara ve Tahran’la kongrenin sonuçların­ın hayata geçirilmes­i için aktif çalışma yürüttüğün­ü ifade etti.

Diğer taraftan Lavrov, Suriye’de sahada belirgin bir istikrar sağlandığı­nı, IŞİD’IN yok edildiğini ancak “terör tehdidinin sona erdiğini söylemek için erken olduğunu” belirtti.

Rus Bakan Lavrov, “Suriye ordusunun Rusya Hava-uzay Kuvvetleri’nin desteğiyle gerçekleşt­irdiği bir dizi başarılı operasyonu­n ardından sahada belirgin bir istikrar sağlandı. Sözde devlet kurma amacı taşıyan IŞİD yok edildi. Ancak Suriye’deki terör tehdidinin tamamen ortadan kalktığını söylemek için erken” ifadelerin­i kullandı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye