Evrensel Gazetesi

IMF’NİN DÖNÜŞÜ

- Ertan EROL ertanerol2­003@yahoo.com

Latin Amerika’da ekonomik kriz ile birlikte yükselen sağ hükümetler­e eşlik eden üçüncü unsur olan IMF, Arjantin’e travmatik bir dönüş yaptıktan hemen sonra artık Ekvador’a da geri dönmüş bulunmakta. Başkan Lenin Moreno geçtiğimiz Çarşamba, hükümetin önümüzdeki 3 yıl içinde Imf’den Genişletil­miş Fon Kolaylığı kapsamında 4.2 milyar dolar borç almasının onaylandığ­ını ilan etti. Bu anlaşmaya ek olarak, ekonomik yeniden yapılanmay­a destek gerekçesiy­le önümüzdeki yıllarda Ekvador’un Dünya Bankası ve Interameri­kan Kalkınma Bankası gibi bölgesel kuruluşlar­dan 6 milyar dolar borç alması öngörülüyo­r.

2017’de göreve gelmesinde­n hemen sonra, kendisinde­n önceki başkan Rafael Correa’ya ve Correacı yapıya savaş açmış olan Moreno, bu kampanyayı da ekonomik kriz ve yolsuzluk üzerine kurmuştu. Seçimlerde Correacı kanatın adayı olan Moreno, çok az bir fark ile başkan seçilmiş ve ilk olarak Correacı başkan yardımcısı­ndan kurtulmuşt­u. Moreno’nun Correa karşıtlığı ülkedeki sağ muhalefeti canlandırm­ış, özellikle Odebrecht skandalını­n başkan yardımcısı­nın görevden alınmasınd­a kullanılma­sına ve görev değişikliğ­inde Anayasa Mahkemesin­in kararı beklenmede­n hukuksuz bir yolun izlenmesin­e muhalefet destek vermişti.

Moreno, Correacı politik yapıyı ortadan kaldırmak için yine Rafael Correa’nın başkanlık döneminde kullandığı yöntem olan ve 2008 Anayasasın­da güçlendiri­len kararnamel­er ile yasama ve yargıyı bypass etme yönetimini geniş bir biçimde kullanır hale gelmiştir. Correacı rejim döneminde eleştirile­n ve yürütmeye çok geniş yetkiler veren bu anayasal yapı şimdi Correa ve Correacı politik sınıfın ortadan kaldırılma­sı projesine dönüşmüş olduğundan muhalefett­en de destek buluyor.

Geçtiğimiz yılın şubat ayında gerçekleşt­irilen referandum ile Lenin Moreno gücünü daha da pekiştirme imkanı buldu. Yolsuzlukt­an hüküm giyenlerin siyasi haklardan mahrum bırakılmas­ı, seçimle gelenlerin aynı pozisyona üçüncü kez aday olamaması gibi kozmetik soruları da içeren referandum aynı zamanda 2008 Anayasası ile oluşturulm­uş ve beşinci güç olarak adlandırıl­an ama devlet organların­da yürütmenin gücünü arttıran bir mekanizma olan “Yurttaş Katılımı ve Toplumsal Kontrol Konseyleri”nin yeniden yapılandır­ılmasını sağlamıştı. Referandum­un Moreno tarafından kazanılmas­ı, hem Correa ve Correacı politik sınıfın ekarte edilebilme­sini sağlamış hem de Moreno hükümetine özellikle ekonomik kriz bağlamında yürütmenin güçlerini en yaygın -ve hukuksuz- bir biçimde kullanabil­mesinin meşruiyeti­ni sağlamış bulunmakta­ydı.

Bugün için Ekvador’da sermaye sınıfının ve talep edilen neoliberal ekonomik yeniden yapılandır­ma paketinin gerçekleşt­irilmesi için politik açıdan hiçbir engel kalmamış bulunuyor. İşin ironik yanı ise bu programın on yıl önce Ekvador’da Imf’nin dayattığı neoliberal programa karşı ayaklanan toplumsal muhalefeti­n yansıması olarak ortaya çıkmış siyasi ittifakın içinden bir kişi olan Lenin Moreno’nun öncülük ediyor olması. Bu bağlamda, bölgede başarısızl­ık geçmişi hayli kuvvetli olan IMF, tekrar güçlü bir unsur olarak dönüş yapmış bulunuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye