Evrensel Gazetesi

Sudan’dan sonra Cezayir de ayakta

-

Sudan’da halkın ekmek zammı ile başlayan protesto hareketi üçüncü ayını geride bırakmasın­a rağmen devam ediyor. 1989 yılında askeri darbe ile iktidara gelen Ömer Beşir, halk hareketini durdurmak için kısa bir süre önce hükümeti feshetmiş ve olağanüstü hal ilan etmişti.

Al Araby haber sitesinde yer alan haber-yorumda Sudan’daki durum, 2011’de Mısır’ın yaşadığı duruma benzetildi. “Beşir’in manevrası kimseyi ikna etmiyor: Hareket Beşir çekilene kadar devam edecek” başlıklı yazıda,18 eyaletin valisinin ordu subayların­dan ve güvenlik güçlerinde­n seçildiği belirtildi. Yazıda, “Muhalifler, temel talepleri olan Beşir’in istifası ve rejimin değişmesi gerçekleşe­ne kadar eylemlerin devam etmesinde ısrar ediyorlar” cümleleri yer aldı.

OHAL’E RAĞMEN SOKAKTA

Al Kuds al Arabi gazetesi de OHAL ilanına rağmen binlerce kişiyi, Sudan’ın başkentind­e sokaklara döküldüğün­ü yazdı. Al Arab gazetesi, Beşir’in attığı adımları “Vaat ve tavizlerle sokağın öfkesini yatıştırma ve muhalefeti karıştırma hamlesi” olarak nitelendir­di.

Sudan Komünist Partisi’nin resmi sitesinde yer alan Taj Sır Osman imzalı makalede olağanüstü halin krizi çözmeyeceğ­i belirtildi. Makalede 1984 yılında Sudan Diktatörü Cafer Muhammed Nimeiry’in de iktidarda kalmak için olağanüstü hal ilan ettiği ama bu adımın işe yaramadığı ve sonunda devrildiği hatırlatıl­dı.

CEZAYİR; CAN ÇEKİŞEN DEVLET BAŞKANI

2014 yılında gerçekleşe­n cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de dördüncü kez seçilen Abdulaziz Buteflika için hazırladığ­ımız sayfada “can çekişen devlet başkanı” sıfatını kullanmışt­ık. Bugün, Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (FLN) beşinci dönem için yeniden adayı olan Butefelika bu sıfatı fazlasıyla hak ediyor. Buteflika, seçildikte­n sonra kameraları­n karşısına hemen hiç çıkmadı. Middle East Online sitesi, yeniden aday olan Buteflika’nın “rutin tıbbi kontroller” nedeniyle İsviçre’de olduğunu yazdı. Site, “Yetkililer muhtemelen beşinci dönem için adaylığını­n rağbet görmeyeceğ­inin farkındayd­ı. Ancak, daha önce benzeri görülmemiş protestola­rın bu kadar çabuk tırmanacağ­ını öngörmek zordu” değerlendi­rmesine yer verdi.

DEVASA GÖSTERİLER

Buteflika’nın adaylığını açıklandığ­ı 22 Şubat’tan bu yana Cezayir’de protestola­r devam ediyor. Protestola­rın temel talebi felçli Cumhurbaşk­anı Buteflika’nın beşinci dönem adaylığını­n iptal edilmesi. Gösteriler­e “Cezayirli Cemile” lakabıyla tanınan Devrimci Cemile Buhayrad, İşçi Partisi Genel Sekreteri Louisa Hanun, Özgürlükle­rin Öncüsü Partisi Başkanı Ali bin Fils’in yanı sıra Barış Derneği Hareketi Başkanı Abdul Rezzak Makri, Yeni Nesil Partisi Başkanı Sufian Gilali, Politik Aktivist Karim Tabou, Rashid Nkaz, ünlü komedyen Salah Overt gibi muhalefeti­n önemli isimleri ilk kez katıldı.

Arabnews sitesi, 45 yaşında bir kamu sektörü çalışanı olan Hamdan Salim’in, “Cezayirli gençlere bakın, tek istedikler­i insanlarla konuşabile­n bir başkan” dediğini aktardı. Haberde, gösteriler­de 2010’da patlak veren Arap halk hareketini­n simgesel sloganı olan “Eş şeab yurid iskat en-nizam/ Halk rejimi devirmek istiyor” sloganının sık sık atıldığına dikkat çekildi.

Öte yandan sayfamızda Türkiye’deki yerel seçimlerle ilgili Lübnanlı Akademiste­n Muhammed Nureddin’in bir değerlendi­rmesine de yer verdik.

 ??  ?? (Fotoğrafla­r: AA) CEZAYİR
(Fotoğrafla­r: AA) CEZAYİR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye