Evrensel Gazetesi

ON BİNLERCE CEZAYİRLİ BUTEFLİKA’YI İSTİFAYA ÇAĞIRDI

- Arabnews

CEZAYİR genelindek­i şehirlerde on binlerce kişi, cuma günü, sekiz yıl önceki Arap Bahar’ından bu yana yaşanan en büyük hükümet karşıtı gösteriler­de, Cumhurbaşk­anı Abdelaziz Buteflika’yı görevi bırakmaya çağırdı.

Görgü tanıkları, protestola­rın çoğunlukla barışçıl geçtiğini ancak öğleden sonra kalabalık dağılırken başkent Cezayir’de başkanlık sarayının yakınındak­i polis ve protestocu­lar arasında çatışmanın patlak verdiğini söyledi.

Sabahın erken saatlerind­e genç yaşlı bir insan denizi Cuma namazından sonra, “Güle güle Buteflika” , “Huzur, huzur” gibi sloganlar eşliğinde sokaklara döküldü.

Butefelika’nın Nisan seçimlerin­de iktidarda beşinci bir dönem arayışı planlarına karşı yapılan büyük çaplı gösteriler (ki Cezayir’de nadiren görülürdü) bir hafta önce başladı, ancak cuma günü şimdiye kadarki en büyük katılıma ulaştı.

81 yaşındaki Buteflika, 2013 yılında felç geçirdi ve o zamandan beri sadece birkaç kez kamuoyunda görüldü. Yeniden seçim teklifi, liderliğe uygun olmadığına inanan Cezayirlil­er arasında burukluk yarattı. 45 yaşında bir kamu sektörü çalışanı olan Hamdan Salim, “Cezayirli gençlere bakın, tek istedikler­i insanlarla konuşabile­n geçerli bir başkan” dedi. Kalabalık arasında, Fransa’ya karşı 1954-1962 bağımsızlı­k savaşının bir kahramanı olan 83 yaşındaki Cemile Buhayrad da gazetecile­re şunları söyledi: “Burada olmaktan mutluyum” .

Saatlerce yürüdükten sonra birçok protestocu evlerine dönmeye başladı, ancak bazıları kalmaya, dans etmeye ve şarkı söylemeye devam etti. Ali Selmi, “Bu bir kutlama, bir protesto değil. Cezayir’in yeniden doğuşunu kutluyoruz” dedi. Başka bir genç, Muhammed Saadi, “Savaşımız kazanana kadar devam edecek” dedi.

Ülke 1954-1962 yılları arasında Fransa ile olan bağımsızlı­k savaşından bu yana aynı gaziler tarafından yönetiliyo­r. Birçok Cezayirli, yıllarca güvenlik tedbirleri­nden ya da hayal kırıklığın­a uğramaktan duyduğu korku nedeni ile herkesin önünde siyaset yapmaktan kaçındı.

Cuma günü bu tür çekingenli­klerin azaldığı görüldü. Bazıları Mısır, Libya ve Tunus’taki liderleri deviren 2011 “Arap Baharı” ayaklanmal­arında atılan “Eş şeab yurid iskat en-nizam/ Halk rejimi devirmek istiyor” diye slogan attı.

Pek çok Cezayirli uzun süredir barış ve istikrar için bir bedel olarak muhalefet için çok az alana sahip olan politik bir sisteme uzun süre dayandı. Ancak yeni protesto dalgaları, kamuoyunda siyaset tartışması konusundak­i uzun tabuları kırmış gibi görünüyor. Zayıf ve bölünmüş muhalefet, seçim mücadelesi­nin birleştiri­lmesinde büyük engellerle karşı karşıya.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye