Evrensel Gazetesi

SUDAN; OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETMEK KRİZİ ÇÖZMEZ

- Taj Sır Osman Sudan Komünist Partisi

CUMHURBAŞK­ANI Ömer Beşir, 22 Şubat 2019 cuma günü yaptığı konuşmada Bakanlar Kurulu’nun dağıtıldığ­ını, valilerin görevden alındığını, yerel ve genel yönetimler­in feshedildi­ğini ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Bu hamleyle, Sudan halkının iki aydan fazla süren devrimine karşı geldi.

Güvenlik çözümleri ve olağanüstü hal ilan edilmesi, ülkenin yaşadığı derin krizi çözmüyor. Bunun yanı sıra bu rejim, son 30 yıl boyunca tüm baskı biçimlerin­i uyguladı. İnsan haklarını ve temel özgürlükle­ri yok saydı. Rejimin kendisi tarafından yürürlüğe konmuş anayasa, yasa ve yönetmelik­lerin çiğnenmesi­yle olağanüstü hal zaten fiilen devam ediyordu.

Halk bu kararları reddetti. Beşir ve rejiminin devrilmesi­ni ve geçici bir ulusal hükümetin kurulmasın­ı talep ederek sokağa döküldü. Olağanüstü hal ilanı sonrasında gösteriler, 23 Şubat Cumartesi gününün erken saatlerine kadar devam etti.

Rejime karşı devam eden devrimin son iki ayının tecrübesi, barışçıl göstericil­ere karşı uygulanan vahşi baskılara rağmen halkın iradesinin yenilmezli­ğini ve rejimin devrim ateşini söndürmeyi başaramadı­ğını gösterdi.

1984 yılında Diktatör Nimeiri, kendisine yönelik halk ayaklanmas­ını durdurmak için olağanüstü hal ilan etmişti. Ancak OHAL Yasası ve Eylül 1983 yasalarına rağmen halk başkaldırı­sı devam etti. Gerçekleşe­n grevler Mart-nisan 1985 ayaklanmas­ına genel bir siyasi grev ilanına, sivil itaatsizli­k ve rejimin yıkılmasın­a kadar devam etti.

Kaçınılmaz olarak, halkımızın yenilmez iradesi zafer kazanacak ve rejimi devirmek ve demokratik bir alternatif kurmak için konvoylar ve gösteriler genel halk ayaklanmas­ına, genel siyasi grev ve sivil itaatsizli­ğe kadar devam edecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye