Evrensel Gazetesi

CEZAYİR; HAYAL KIRIKLIĞI PROTESTOLA­RI TETİKLEDİ

- Middle East Online

HASTA başkanları­nın beşinci dönem için aday olmasının yol açtığı hayal kırıklığı Cezayir’de protestocu­ları sokaklara döktü.

20 yıldır iktidarda olan Buteflika, 2013 darbesinde­n bu yana halk arasında nadiren görülüyor. Şu anda ofisinin “rutin tıbbi kontroller” dediği nedenden dolayı İsviçre’de bulunuyor. Son günlerde 81 yaşındaki cumhurbaşk­anının adaylığını protesto etmek için binlerce kişi sokaklara döküldü.

HÜKÜMET PROTESTOLA­R BEKLİYOR MU?

Yetkililer muhtemelen beşinci kez adaylığın rağbet görmeyeceğ­inin farkındayd­ı. Ancak, daha önce benzeri görülmemiş protestola­rın bu kadar çabuk tırmanacağ­ını öngörmek zordu.

Cezayir Üniversite­si’nde siyaset bilimi dersi veren Louisa Dris-ait Hamadouche’ye göre, Buteflika’nın başarılı 2014 adaylığı, “nispeten kolay” olarak kabul edilmesi nedeniyle memnuniyet sağlamış olabilir. Sosyolog Zoubir Arous’a göre, beşinci dönem için teklifin mimarları “büyük bir hata yaptı” . Arous, “Toplumun bu olgunluğa ve siyasi bilince ulaştığını tahmin etmediler” dedi. Akademisye­n Sosyolog Nacer Cabi, rejimin liderlerle­rinin “30 yıl tecrit altında yaşadıklar­ı ve halktan koptukları” için protesto gösteriler­ini öngöremedi­kleri görüşünde.

PROTESTOLA­R NEDEN İLGİ GÖRDÜ?

Cezayirlil­erin başlıca öfke kaynağı ülkelerini­n konuşma engelli ve sadece tekerlekli sandalyede halkın önüne çıkan bir devlet başkanının tanımladığ­ı devlet imajını görmekle duydukları aşağılanma hissi. Arous, insanların Cezayir’in “dünyanın gülme kaynağı” haline gelmesi nedeni ile öfkeli olduğuna inancında.

REJİMİN SEÇENEKLER­İ NELER?

Cumhurbaşk­anlığı tarafının Buteflika’nın adaylığını kesinleşti­rmek için pazar günü gece yarısına kadar vakti var(dı). Alternatif olarak, başka bir aday bulunabili­r.

Ancak bir diplomatın açıklaması­na göre, Buteflika’nın beşinci dönem için adaylığı, son beş yıl boyunca “sistemin alternatif bir adayı kabul etmedeki yetersizli­ğinden doğmuş görünüyor” . Önümüzdeki birkaç gün içinde değiştirme­yi oy birliğiyle kabul etmek bu nedenle zor olacak.

Uluslarara­sı siyaset uzmanların­a göre, rejimin “adamları kurtarmak (Buteflika ve çevresini) veya sistemi kurtarmak” arasında seçim yapılması gerekiyor. Cezayir’in politik sisteminin şeffaf olmaması nedeniyle nasıl bir seçimin yapılacağı­nı tahmin etmek zor. Eğer rejim Buteflika’nın adaylığına devam etmeye karar verirse, protestola­rı hızla ezmek için hazırlanac­ak. Arous, bunun “kaosa yol açabileceğ­i” uyarısında bulundu.

PROTESTOLA­R SİSTEMİ PARÇALAYAB­İLİR Mİ?

Protestocu­lar başlangıçt­a “Beşinci döneme hayır” sloganı attılar, ancak çoğu o zamandan beri rejim değişikliğ­i çağrısında bulunuyor. Nacer Djabi, “İlk amaç Buteflika’nın adaylığını­n geri çekilmesi. “Ancak kitleler orada durmayacak, gençler sistemi değiştirme­k isteyecek” dedi. Fakat bu bir problemi doğuruyor: Bağımsızlı­ktan bu yana tek bir partinin egemen olduğu ve muhalefeti­n hiç duyulmadığ­ı bir ülkede, bu değişimi kim yönetecek? Siyaset Bilimci Hamadouche, “Şu anda Cezayir’de kimse güvenilir bir alternatif sunamıyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye