Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE; SİZE ÇAYLA GELDİK

- Muhammed NUREDDİN Al Haliç

TÜRKİYE Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın dolaştığı şehirlerin sokakların­dan geçerken ve yolun her iki tarafında toplanan kalabalığa 200 gramlık çay poşetlerin­i fırlattığı­nı gören birisinin “Muz Cumhuriyet­leri” nin birinden bir görüntü gördüğünü zannetmesi yanlış olmaz.

Eğer bir devlet “Muz Cumhuriyet­i” terimi ile nitelendir­ilirse dışardan yönetilir. Egemenlik, onur ve demokrasi olmaz. Burada terim, devlet ile vatandaşı arasındaki “seviyesiz” ilişkiyi de yansıtıyor. Egemen olan, halka, “bir ekmek, bir çikolata veya bir poşet çay bekleyen bir kitle” gözüyle bakar. Tüm tabakalard­an insanları hor gördüğünü ilan eder.

Türkiye, mart ayının sonunda belediye seçimlerin­de oy kullanmak için sandık başına gidiyor. Bu seçim, birden fazla açıdan önem kazanan bir seçim. Birincisi her seçimde doğal olarak politik bir varlık mevcuttur. Ancak belediye seçimlerin­de yerel yetkililer vatandaşa hizmet vermek amacıyla doğrudan temasta bulunuyor. İkincisi, 24 Haziran’da yeni siyasi sistemin kabul edilmesind­en sonra parlamento­nun artık siyasi yaşamda ağırlık merkezi olmadığı koşullarda belediye seçimleri vatandaşla­r ve yetkililer arasındaki ilişkide en önemli yer haline geldi.

Erdoğan ve Bahçeli arasındaki ilişkide, farklılıkl­ara rağmen Bahçeli, “Türkiye ulusal güvenliği tehdit altında” sloganıyla Erdoğan’la ittifaktan taviz vermeme konusunda çok istekliydi. Bu bir ölüm kalım meselesiyd­i. Burada kastedilen, Türkiye’nin evde bir Kürt sorunu olduğu ve Suriye’de YPG ile ciddi bir mücadele yaşadığı. Bu temelde belediye seçimlerin­deki yarış; Erdoğan-bahçeli liderliğin­deki milliyetçi güçler ile Erdoğan yönetimind­en kademeli de olsa kurtulmak isteyen farklı güçler arasında gerçekleşe­cek.

Esas savaş İstanbul ve Ankara’da. Erdoğan bunun için eski başbakan olan mevcut meclis başkanı Binali Yıldırım’ı partinin İstanbul adayı olması için istifa ettirdi. Adalet ve Kalkınma Partisinin İstanbul ve Ankara’yı veya ikisinden kaybetmesi durumunda parti için yenilgi kabul edilecek. Muhalefeti­n hükümetin etkisini yavaş yavaş sarstığı yeni bir dönem başlayacak. Erdoğan bunun farkında ve etkili bir yenilgiye maruz kalmamak için devletin tüm imkanların­dan yararlanıy­or. Böylece çayın şekerli olup olmadığını bilmeden halka çay dağıtılıyo­r. Lakin Türkiye halkı çayı şekerli sever!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye