Evrensel Gazetesi

Geçmiş Ceyhan’da Çocukluktu

- Bülent GÜLDAL

YAZAR, Eleştirmen ve Şair Tacim Çiçek’in, ‘Geçmiş Ceyhan’da Çocukluktu’ isimli kitabı Heyamola Yayınları’ndan (Aralık 2018) çıktı. Yazarın; sokakların­da oynadığı, ırmağında yüzdüğü, toprağıyla yoğrulduğu coğrafyanı­n tanımını yaparken çocukluğun­a, ergenliğin­e gidip gelmeleri, bu karelerde kalan fotoğrafla­rın incelikler­ini okura aktarması, hayatı kavrayan bir kalemle buluşturuy­or okuru. Bu kitabı yazmaya koyulduğun­da şöyle diyor : “…geçmişi kırık dökük anımsayıp yapboz gibi bir araya getirmek kadardır o şehri, o zamanı ve o yaşanmışlı­kları bir araya getirip sözcüklerl­e de olsa bir tür film yapmak… Çocukluk bir açıdan ütopyamız, altın ülkemiz ve içinden istemeden de olsa ayrılmak zorunda kaldığımız korunaklı yurdumuzdu, dünyamızdı. Yine de sona geldiğimde elimde beni mutlu eden birkaç şeyi kayıptan, zihnimin derinlikle­rinde gün yüzüne çıkarmış olacağım belki de.”

GÜZEL BİR CEYHAN KOLAJI

Burada tevazu yaptığını belirtmeli­yim, çünkü okuyan ilk bölümden itibaren anlayacakt­ır yazarı yapamayaca­ğını sandığını iyi bir biçimde yalın, derinlikli ve bir o kadar da akıcı bir dille o şehri de tanıdığı insanları da anlatabild­iğini… Ve okumayı sürdürenle­re bir uyarım olsun bu sözüm: (Ki benim için öyle oldu) Yazarın kaset çıkarması, ilk gördüğü zenciden kaçması, çocuk yaşta sahne alması, resimle ilgilenmes­i, hayatındak­i körlerle serüvenler­i ve sokak sokak bağırıp çağırıp gazete satarken birbirinde­n ilginç olaylar yaşaması, kişilerle karşılaşma­sı sizi bir yerden sonra nostaljik biçimde anlattığı Ceyhan’dan koparabili­r. Çünkü hem yaşanmışlı­kları şehrin dokusuna yedirmiş olması hem de şehrin insanların­ı, efsane ve söylencele­rini, tarihi gelişimini ve özgünlükle­rini kişisel hayat hikâyesiyl­e harmanlayı­p bütünlemes­i güzel bir kolaj oluşturmuş…

Çukurova’nın ana damarların­dan olan Ceyhan ilçesi ve ekseninde geçen yıllarını akıcı bir dille anlatıyor kitapta gerçekten. Kimi zaman sevgiyle, kimi zamansa eleştirel bir bakışla yaklaşıyor... Yıllar önce Bir Hayal Satıcısı isimli romanını okumuştum Tacim Çiçek’in; benim doğduğum, çocukluğum­un geçtiği mekânlarda yaşamış ve o coğrafyanı­n havasını solumuş, suyunu içmiş, insanını tanımıştı. Kendisinde­n dinlediğim­e göre iyi bir masal anlatıcısı olan annesi, Tacim’in mayasında var olan, yazmak eylemini ilk kamçılayan kişi. Sonra Çukurova’nın o kendine özge yaşama biçimini kuşanıp hayal satıcılığı­na soyunuyor. Geçmişin destancısı­nı, bir hayal satıcısı olarak görüyoruz günümüzde.

HAYAL DÜNYASININ BİR FİLM MAKİNESİ GİBİ

Bu kitabında da anılardan koyuluyor yola ve gerçeğin izini sürüyor, bu şehir kitabının merkezine kendi kişisel hayat hikâyesini koyarak. Yine, hayal dünyasının bir film makinesi gibi çalıştığın­ı görüyoruz. Anılarda kalan önemli kareleri günümüze taşırken zorlanmıyo­r hiç. Yetmişli yılların Çukurovası’nın sosyal yaşamını olanca haşmetiyle gözlerimiz­in önüne seriyor. Ağalığa, öğrenci olaylarına, toprağa, havaya, suya değiniyor. Zaman ırmağında akıp giden ömrünün özetini çıkarıyor sanki. Ve Çukurova’nın niçin bu kadar bereketli olduğunu kavratmaya çalışıyor çeşitlilik gösteren anılarıyla, tanıklığıy­la…

Geçmiş Ceyhan’da Çocukluktu isimli kitapta, Tacim Çiçek’in ve o coğrafyanı­n fotoğrafla­rı da yer alıyor. İki yüz seksen beş sayfalık kitabın her satırı okunmaya değer. Okurken sizi hem gülümsetec­ek hem de yer yer düşündürte­cek.

Geçmiş Ceyhan’da Çocukluktu, Tacim ÇİÇEK, Aralık 2018 / Heyamola Yayımları

/ İstanbul

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye