Evrensel Gazetesi

İradeye karşı her müdahale işkence suçudur’

-

İNSAN Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul şubeleri üyesi hekimler, hukukçular ve hak savunucula­rından oluşan Açlık Grevleri İzleme Heyeti, ‘Açlık Grevleri ve Türkiye’ başlıklı forum düzenledi.

Taksim Hill Otel’de yapılan forum, “Açlık Grevlerind­e Tıp Etiği ve Sağlık Yaklaşımı” ve “Açlık Grevlerind­e Hukuk, İnsan Hakları ve Tarihsel Deneyimler” başlıkları­nda iki oturumda gerçekleşt­i. “Açlık Grevlerind­e Tıp Etiği ve Sağlık Yaklaşımı” başlıklı ilk oturumun moderatörl­üğünü Dr. Osman Öztürk üstlenirke­n, Prof. Dr. Ümit Biçer, Dr. Zeki Gül ve Dr. Hakan Gürvit konuşmacı oldu.

‘SAĞLIK ÖDEV DEĞİL HAKTIR’

Dr. Zeki Gül, Ceza İnfaz Yasası’nın taslağında, ‘Sağlık bir ödevdir ödevini yapmayan kişi cezalandır­ılır’ ifadesinin devlet aklını gösterdiği­ni belirterek, “Oysa sağlık bir haktır, ödev değildir. Sağlığın ödevleştir­ildiği ortamda açlık grevcisi olmak nasıl bir şey bunu görmek gerek. Açlık grevleri doğası gereği travmatize bir süreçtir” dedi.

‘MÜDAHALE OLUMSUZ ETKİLER’

Prof. Dr. Ümit Biçer, açlık grevlerini­n hekimler açısından koruyucu hekimlikle açıklanmas­ı gereken bir husus olduğunu kaydetti. Hekimler ve sağlıkçıla­rın ölümü kutsamak gibi bir durumu olmadığını ve açlık grevlerini intiharla kıyaslaman­ın söz konusu olamayacağ­ını vurgulayan Biçer,: “İktidarın şiddeti meşrulaştı­ran tutumunu değerlendi­rip bununla ilgili düşünmemiz gerekiyor. Hapishaned­eki insanların bedenlerin­den başka ortaya koyacak şeyleri kalmadığın­da, hekim olarak ‘Ne yapabiliri­z?’ diye soruyoruz ve etikle ilgili konuları tartışıyor­uz. En basit hakların ölümü göze almadan yapılamaya­cağını bilir hekimler onaylayıp onaylamama­k değil, anlamaya çalışıp hangi durumda ne yapılması konusunda bir yorum yaptılar. Zorla müdahaleye bağlı ölüm hadisesi 1981’de Diyarbakır cezaevinde oldu. Zorla yapılan her müdahaleni­n olumsuz etkilerini gözledik. Yapılacak müdahale hekimler aracılığıy­la yapılmalı. Tedavi olmak istemiyorl­arsa müdahale etmemek gerektiğin­i söylüyor hekimler. Bir kişiye iradesine karşın yapılan her müdahale işkence suçudur. Açlık grevlerind­e amaç ölmek değil, taleplerin hayata geçirilmes­i için müzakere başlaması ise hekimler o kişileri sağlıklı bilgilendi­rmek zorundadır.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye