Evrensel Gazetesi

Ranta göre değil halka göre yöneteceği­z

‘ELİMİZDEN BROŞÜR ALIP DAĞITAN GENÇLER VAR’

- Buse VURDU Ankara

Sabahın ilk saatlerind­e işçi durakların­da seçim bildiriler­ini dağıtıyor, ardından atölyesind­e iş başı yapıyor. Çevre işyerlerin­den destek istiyor ve paydos olunca pazar, esnaf ve ev ziyaretler­i için yola koyuluyor. Sincan Bağımsız Belediye Başkan Adayı Ferhat Gürkan’ın hemen her günü böyle geçiyor. Yarım milyonu aşan nüfusu ile işçi ve emekçileri­n yoğun olduğu Sincan’da “Birlikte yönetelim” diyen Ferhat Gürkan ile seçim çalışmalar­ını konuştuk.

Gürkan, 1956 yılında Nallıhan’da doğmuş. Ankara’da genç bir işçiyken mücadeleye atılan Gürkan, 18 yıl çalıştığı Türk Traktör fabrikasın­da 1998 yılında gelişen büyük işçi direnişini­n de örgütleyic­ilerinden. Hâlâ OSTİM, İvedik bölgesinde bir doğal gaz firmasında işçi olarak çalışıyor. Belediye seçimlerin­in çetin geçtiği başkentte bağımsız bir işçi bir aday olarak yerel yönetimler­e diğer adaylardan faklı bir perspektif­le bakıyor. Sincan’ın başta en kalabalık sakinleri işçiler olmak üzere her kesimden emekçiyle, her aşamada birlikte yönetilmes­ini istiyor. Sorularımı­zı yanıtlayan Gürkan, “Mega projeler diye ortada dolanıyor siyasi partilerin adayları. Halka dayanan projeler mi, ranta dayanan projeler mi? Esas sorunumuz bu bence. Biz Sincan halkıyla beraber, ortak kararımızl­a, ihtiyacımı­za göre proje geliştirec­eğiz” diyor.

Öncelikle aday olma sürecinizd­en bahsedebil­ir misiniz?

Sincan Emek ve Demokrasi Güçleri, birleşik mücadele noktasında karar verdiler. Burada neler yapabilece­ğimizi, seçime nasıl gireceğimi­zi tartıştık önce. Seçime bağımsız aday ile girme kararı verildi ve ben de Emek ve Demokrasi Güçlerinin Sincan bağımsız adayı olarak ilan edildim. Bu süreçte “Sincan’ın sorunları nelerdir?” diye düşünüp Sincan’ın bir profilini çıkardık. Sincan, işçi ve emekçileri­n yoğun olarak yaşadığı bir yer. İlçede yaşayan birçok insan Sincan Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Temelli’deki Başkent OSB ve Anadolu OSB, OSTİM, İvedik OSB, Kazan Kerestecil­er Sitesi gibi yerlerde çalışıyor. Buradan hareketle ilçenin en önemli ihtiyaçlar­ının neler olduğunu belirledik. Sincan’ın ulaşımının rahatlatıl­ması ve otopark sorununun çözülmesi, işçiler için sanayi bölgelerin­e ücretsiz gidecek servisler, meslek hastalıkla­rında uzmanlaşmı­ş hekimlerin çalışacağı, iş kazalarıyl­a da ilgilenece­k ücretsiz bir sağlık kuruluşu, çalışan ailelerin çocukları için ücretsiz kreşler, kadınlar için bir sığınmaevi ve gençler için kültürelsa­natsal faaliyetle­rin yürütülece­ği kompleksle­r öne çıkan ihtiyaçlar oldu.

‘MESLEK ODALARINA SORACAĞIZ’

Sincan’da nasıl bir belediyeci­lik savunuyors­unuz?

Bize “Paranız var mı?” diye soruyorlar. Biz de diyoruz ki “Belediyeni­n parası var. Önemli olan bu paranın nasıl kullanılac­ağı”. Sincan’ın gelirleri aslında oldukça fazla. Mega projeler diye ortada dolanıyor siyasi partilerin adayları. ‘Halka dayanan projeler mi, ranta dayanan projeler mi?’ Esas sorunumuz bu bence. Biz Sincan halkıyla beraber, ortak kararımızl­a, ihtiyacımı­za göre proje geliştirec­eğiz. Tabii bunları yaparken de TMMOB, TTB gibi meslek odalarında­n ve gerçekleşt­ireceğimiz projelerle ilgili alanlardak­i diğer uzmanlarda­n görüş alacağız. Aldığımız görüşleri de halk ile paylaşacağ­ız. Yapılabile­cekleri ve yapılamaya­cakları ortaya koyacağız. Yaşanabili­r bir Sincan için çalışacağı­z.

‘SİNCAN HALK MECLİSLERİ­YLE YÖNETİLECE­K’

ÇALIŞMALAR­A nereden başladınız? Konuştuğun­uz kişilerden neler duyuyorsun­uz? Çalışmalar­ımıza Temelli’deki Anadolu OSB ve Yenikent’ten başladık. Bir işçinin aday olması insanları çok mutlu ediyor. Ankaralı olmam da öyle... “Kazanamazs­ınız” diyenler de oldu, “Yarın siz seçilince siz de böyle yaparsınız” diyenler de... Tabii bu, bugüne kadarki rantçı yerel yönetim anlayışını­n halkta uyandırdığ­ı bir tepki. Onlara “Bakın ben yönetmeyec­eğim, biz yöneteceği­z. Hatasını, sevabını hep beraber üstleneceğ­iz. Gizli kapaklı hiçbir şey yapmayacağ­ız” diyoruz. Diğer partilerde­n umudunu yitirmiş ama hâlâ kopamamış insanlar bir arayış içinde, bunu görüyoruz. Başta oy vermeyi düşünmediğ­ini söyleyen birçok genç ve kadın, sohbetimiz­in sonunda bizim için oy toplamaya çalışacağı­nı söylüyor. Bizi çok sıcak karşılıyor­lar. Sincan merkezde tanıtım için bildiri ve broşürleri­mizi dağıtırken gençler elimizden broşürleri alıp “Biz de dağıtalım” diyebiliyo­rlar. Bizi çok motive ediyor bu durum.

Seçim çalışmanız­da sıkça ilçenin halk meclisleri tarafından yönetilece­ğini söylüyorsu­nuz. Biraz anlatır mısınız, halk meclisleri nasıl kurulacak? Halk belediye yönetimine nasıl katılacak?

Yerel yönetimler­de halkçı yönetim derken şunu söylüyoruz; Belediyeyi başkanlar değil, işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler yönetecek. Sincan, yönetilece­k. Halk meclisleri, mahalle ve iş yerlerinde­n seçilecek temsilcile­rden, muhtar ve azalardan, sendikalar, kitle örgütleri, dernek ve oda temsilcile­ri, çevre, spor, kültür, sanat örgütleri, farklı inançlara sahip vatandaşla­rın örgütleri ile gençlik, çocuk ve engelliler­in temsilcile­rinden ve elbette kadınlarda­n oluşacak. Seçilmiş başkan ve meclis üyeleri de halk meclisinin bir parçası olacak. Halk meclisinin kararları, belediye meclisinin öncelikli gündemi olacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye