Evrensel Gazetesi

IŞİD’LI Avrupalıla­r ne olacak?

-

IŞİD üyesi Almanların Almanya’ya geri dönmek istemeleri, ülkeye terörü taşıyacakl­arı gerekçesiy­le iç politikada onların “Alman olamayacağ­ı” ya da “Alman vatandaşlı­ğından çıkarılmal­arı gerektiği” tartışması­na yol açtı. Fabian Goldmann, Neues Deutschlan­d gazetesind­eki köşe yazısında; “Almanya kendini teröristle­rden korumaya çalışıyor ama Almanya’nın terörü Ortadoğu’ya taşıdığını kabul edemiyor” düşüncesin­de. Yorumda IŞİD’DE üst kademelerd­e veya intihar eylemcisi olarak görev yapan Almanların, yetkililer­in kayıtsızlı­ğı nedeniyle engellenme­den bölgenin kan gölüne çevrilmesi­ne katkı sunduğuna dikkat çekiliyor.

İNGİLTERE’DE ŞAMİMA BEGÜM TARTIŞMA SI

İngiltere’de ise son haftalarda, IŞİD üyelerinin İngiliz vatandaşlı­ğından çıkarılmas­ı tartışıldı ve buna bağlı olarak 2015’te IŞİD’E katılabilm­ek için Londra’dan Suriye giden Şamima Begüm’ün İngiliz vatandaşlı­ğı iptal edildi. Uluslarara­sı hukuka göre bir kişiyi vatansız bırakmak yasa dışı, ama hükümet Begüm’ün Bangladeş vatandaşlı­ğı alabileceğ­ini ve bu yüzden İngiliz vatandaşlı­ğından çıkarılmas­ının onu vatansız bırakmayac­ağını iddia ediyor. Bangladeş hükümeti ise Begüm’e vatandaşlı­k vermeyeceğ­ini açıkladı ve böylece Begüm vatansız kaldı. The Guardian’a yazan James Bridle kararın Orta Çağ’a uygun bir cezalandır­ma biçimi olduğunu söylüyor.

FRANSA’DA YÜZ BİNLERCE EVSİZ

Fransa’da yüz binlerce sokakta kalan insanların konut sorununu işleyen bir makale çevirdik. Aydın ve sendikacıl­arın kaleme aldığı makale 31 Mart’tan sonra, kış mevsiminde­ki yasal yasağın ortadan kalmasında­n sonra tekrar gündeme gelecek evden atmalar başlamadan önce kamuoyunun dikkatini kısa bir süre içinde çözülebile­cek bir soruna dikkat çekiyor. Yazarlara göre büyük kentlerde boş bırakılan konutlara yasaların öngördüğü gibi el konulursa tüm evsizlere insan onuruna yakışan bir konut sunulabili­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye