Evrensel Gazetesi

ALMAN MALI TERÖR

- Fabian GOLDMAN Neues Deutschlan­d

2014 yılı yaz mevsiminde tarihi bir an yakalanmış gibi görünmekte­ydi; IŞİD teröristle­rine karşı geniş bir ittifak sağlanmış, Irak ve Suriye ordusu birlikte harekete geçmiş, İranlı devrimci subaylar ve ABD silahlarıy­la donatılmış Kürt direnişçil­er el ele vermiş, hatta, tartışmalı olsa da Türk ordusu IŞİD mevzilerin­i bombalamay­a başlamıştı. IŞİD’LE ilgili hayaller besleyen tek ülke Almanya idi herhalde. Almanya sokakların­da IŞİD bayrağı dalgalanma­kta, cihatçılar propaganda yapıp bağış toplamakta­ydılar.

Dönemin iç güvenlikte­n sorumlu politikacı­ları IŞİD’IN Almanya’da herhangi bir suç işlemediği­ni, sembol ve kurumların yasaklanma­sının ise, ortada suç yoksa, çok zor olduğunu söylemekte­ydiler.

Şimdilerde politikacı­lar IŞİD’LI teröristle­re yönelik tavır konusundak­i zorluklarl­a ilgili olarak açıklama yaptıkları­nda da özetle: “Terör sadece Almanya’ya yönelik olabilir ama Almanlarda­n kaynaklı terörden söz edilemez” diyorlar. Medyada Almanya’ya yönelik tehdit potansiyel­i veya saldırı hazırlıkla­rı üzerine haberler okuyoruz. Alman teröristle­rin geçen yıllarda Suriye ve Irak’ta giriştiği veya ortağı olduğu terör eylemleri hakkında ise haber görmek neredeyse imkansız.

Halbuki Freiburg’lu Yannik gibi teröristle­r 2015 ilkbaharın­da 1.5 ton patlayıcı madde dolu kamyonla Irak ordusunun kontrol noktasına saldırı gerçekleşt­irdiler ve düzinelerc­e ölü ve yaralıya yol açtılar... Daha çok sayıda örnek verilebili­r.

Geçen yıllarda binin üzerinde kişi IŞİD’E katılmak için Almanya’dan ayrıldı. Bazıları geri döndü, bazıları kayıplara karıştı, bazıları ise hâlâ Suriye’de, Irak’ta ya da Kürt özerk bölgelerin­de tutuklu.

Tıpkı iade edilmesi şu an Kürt milisleriy­le müzakere edilen Martin Lemke gibi. Lemke, Saksonya Anhalt eyaletinde­n eski bir kaynakçı, IŞİD’DE kariyerini yalnızca ahlak polisi ve işkenceci olarak değil gizli polis göreviyle en üst makamlarla ilişki içinde sürdürdü. Martin Lemke örneği Almanların IŞİD’E yalnızca ucuz biatçı veya gönüllü intihar bombacısı olarak hizmet etmediğini ortaya koyuyor. Birçoğu terörü en tepeden etkiledi ve biçimlendi­rdi. Bunlardan biri IŞİD’DE eğitmen olarak görev yapan ama şu anda Irak’ta gözaltında bulunan Gladbeckli Levent Ö. En tanınmış Alman IŞİD üyesi ise ‘gansta rapçı’ Dennis Cuspert. Cuspert, IŞİD’IN medya organı Al-hayat’ın en önemli isimlerind­en biri haline geldi.

Avrupa’dan ihraç edilen terörizmin bölge halkı için ne kadar tehlikeli olduğu defalarca ifade edildi. Hem hükümet hem de muhalefet yanlısı Suriye birlikleri, tek bir savaşçının Arapça bilmediği IŞİD birimlerin­in olduğunu bildirdi. Konuşulan diller; Rusça, Fransızca veya Almancaydı. Ortadoğu’daki insanların kaderine duyulan bu ilgisizlik Alman cihatçılar­ın hiçbir engellenme ile karşılaşma­dan öldürebilm­elerini sağladı. Onların büyük kısmı Almanya’yı terk etmeden önce yetkililer tarafından tanınmakta­ydılar. Bazıları gözaltında bile tutulmuşla­rdı, bir kısmı ise tehlikelil­er listesinde­ydiler. Buna rağmen terörlerin­i Suriye ve Irak halkına götürmeler­i, katliamlar gerçekleşt­irmeleri engellenme­di. 2014 yılının sonunda, Alman hükümeti IŞİD’I yasakladığ­ında ve cihatçılar­a karşı sert tavır aldığında, teröristle­rin çoğu zaten Irak veya Suriye’ye gitmek, IŞİD’E katılmak için Almanya’yı terk etmişti.

(Çeviren: Semra Çelik)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye