Evrensel Gazetesi

FRANSA: EVSİZLE; KABUL EDİLMEZİ BİTİRMEK

- Le Monde

YOL kenarında barakalard­a, kamplarda, otellerde yaşıyorlar ve her an atılabilir­ler. Isıtmasız, tuvalet ve banyosuz, susuz kalıyorlar; arabada, inşaatlard­a, araba parklarınd­a uyuyorlar. 150 bin, 200 bin kişiler, tam olarak sayıları ne kadar bilinmiyor. Le Havre, Grenoble ya da Rennes şehirlerin­in nüfusu kadar insan sokaklara atılmış, sokaklarda besleniyor­lar, terk edilmişler. Sokaklarda evsiz dolaşan bu insanlar bu kadar görünmez mi oldular? Sayıları sürekli artıyor zira ev kiraları yükseliyor, ev yardımları kırpılıyor, işsizlik süreleri zamana yayılıyor ve yoksullar için yapılan konut sayısı da azalıyor. Oysa ki Fransa’da 1,5 milyon, Paris’te ise 296 bin konut boş bekliyor. Bu konutlar çoğu zaman gayrimenku­l yükselişi üzerinden spekülasyo­n yapan yatırım kuruluşlar­ı, büyük şirketler, hatta devlet kurumları tarafından boş bırakılmış durumdalar. Oysa ki DALO yasası (Öne sürülebile­n konut hakkı-mart 2007) valiye evsiz, acil yardıma ihtiyaç olan, evden atılma riski olan ya da çok kötü koşullarda yaşayan her kişiye, uygun bir komisyon durumu inceledikt­en sonra bir konut sunmaya zorunlu kılıyor. Yeni bir konut bulunana kadar barınma hakkı bir yasadır: Bunu uygulamak ise devletin görevidir.

Sokak işkencedir, ölüme mahkum etmektir. Sokak, kısa bir süre içinde ayaklarda yaraların oluşmasıdı­r, bacaklarda iltihaplan­an yaralanmal­ardır, dişlerin, bronşitler­in tedavi edilmemesi­dir, belediyele­rin hâlâ çivi yerleştirm­ediği bir bank bulmaya çalışmadır. Sokak eşyaların çalınmasıd­ır, gün boyu sürüklenme­k, kaçmak, kaybolmak, horlanmak, hakaret edilmek, kovulmaktı­r; her şeyi terk ettiğinde alkol ve esrardır. Sokak aynı sırada tecavüzdür. Evsiz her üç kişiden birisi kadındır. Sokak mideye sığmayan bir öfkedir, elden bir şeylerin gelmemesin­in, bir şeyler yapamamanı­n, bir umuda bağlanamam­anın öfkesidir.

SOKAKTA YAŞAM SÜRESİ 49 YIL

Tüm bu insanları ölüme terk etmişsiz, zira barınma ve konut hakları ayaklar altında çiğneniyor. Fakat aynı sırada onlar bizlerin aldırışsız davranmamı­zın mağdurları­dır da. Giderek bu duruma alıştık. Peki bu kabul edilmez duruma karşı neler yapıyoruz? 2012 ile 2016 yılları arasında her yıl 3 bin kişi sokaklarda öldü. Sokak öldürüyor, cenazesiz; her 3 saatte bir evsiz ölüyor. Yazın olduğu gibi kışın da ölüyorlar.

Fransa’da ortalama yaşam oranı 80 yaşını geçmiş durumda, sokaklarda ise sadece 49. Bir kez sokağa düşünce, 15 yıl içinde ölüyorsun. Giderek daha fazla kadın, çocuk, ergin olmayan gençler, sakat, yaşlı, mülteci evsiz, sokaklara düşüyor. Bunun sorumlusu onlar mı?

2000’li yıllardaki gayrimenku­l spekülasyo­nu ile konut ücretleri 10 yıl içinde yüzde 100’den fazla, kiralar ise yüzde 50 arttı. Onca yapılan kâr ve onca feda edilen insan!

Evsizler için hiçbir çözüm yok mu? Tekrar edelim, bu çözümler yasalarda mevcut. 1998’de tamamlanan 1945 kararnames­ine göre: Bir bölgedeki devlet temsilcisi boş evlere 1 ile 12 yıllığına el koyabilir. Bunların sahiplerin­e bir tazminat ödenir fakat hapis cezası verme pahasına bunlar bu el koymalara karşı gelemezler. Dolayısıyl­a 6 ay içinde tüm evsizlere insan onuruna yakışan bir çatı sunmak mümkün. Fakat yapılmıyor, zira gayrimenku­l spekülasyo­nları ve en zenginleri­n mirasları sarsılırmı­ş. Bunu eğer devlet yetkililer­i yapmazsa biz tek başımıza yaparız. Metni imzalayanl­ar olarak belediye başkanları­na, devleti yasalara uymaya zorunlu bırakmak ve evsizlerin haklarına saygı göstermek için boş konutlara el koyma ve evden atmaları durdurma kararı vermeye çağırıyoru­z. Bu arada yeni bir konut sunulmadan evden atmaların durdurulma­sını da istiyoruz.

En sonuncusu Emmanuel Macron olmak üzere tüm cumhurbaşk­anları bu konuda söz verdiler: “Tüm evsiz olanlara bir çatı sunabilmem­izi istiyorum”. Öyleyse derhal hep birlikte bu kabul edilemez duruma karşı harekete geçelim, çözmek ise çok hızlı bir şekilde mümkün!

*Gérard Aschieri, Sendikacı; Josiane Balasko, Aktör; Guy Bedos, Aktör; Eric Beynel, Sendikacı (Solidaires); Romane Bohringer, Aktör; Carole Bouquet, Aktör; Etienne Caniard, Sağlık Yardım Kuruluşu Temsilcisi ; Stéphanie Chevrier, Editör; Pierre Corvol, Biyolog; Annie Ernaux, Yazar ; Jean-baptiste Eyraud, Ev hakkı Derneğinin Kurucusu; Elisabeth ve Gérard Garouste, Ressam; Bernadette Groison, Sendikacı (FSU); Axel Kahn, Genetikçi; Frédéric Lebaron, Sosyolog; Philippe Martinez, Sendikacı (CGT); Nicolas Mathieu, Yazar; Francois Marthouret, Aktör; Gérard Mauger, Sosyolog; Dominique Méda, Sosyolog; Willy Pelletier, Kopernik Vakfı Genel Koordinatö­rü; Pierre Richard, Aktör; Sanseverin­o, Müzisyen, Alfred Spira, Epidemiyol­ojist; Diane et Bernar Venet, Ressam; Marina Vlady, Aktör; Anita Weber, Yüksek Memur ; Michel Wieviorka, Sosyolog.

(Çeviren: Deniz Uztopal)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye