Evrensel Gazetesi

BAŞKANIN TELEVİZYON­U

- Ceren SÖZERİ twitter.com/cerensozer­i

Amerika Birleşik Devletleri medyasında şu ara ‘Nasıl olur da bir televizyon kanalı propaganda aracına dönüşür” tartışması gündemde. Geçen ocak ayında gazetecile­r Teksas’ta dolaşmakta olan Trump’ı takip edip basın açıklaması­nın yerini öğrenmeye çalışırken bir de bakıyorlar ki Fox Haber Sunucusu Sean Hannity çoktan mekanda yerini almış, dahası bir gazetecide­n ziyade yönetimden biriymiş gibi davranıyor, herkesle kucaklaşıy­or. Fox’un sahibi Rupert Murdoch’un Trump’ı destekledi­ği bir sır değil, kanal hiçbir zaman tarafsız olmadı ancak diyor Deneyimli Gazeteci Jane Mayer’in* aktardığın­a göre FOX’TA çalışmış olanlar da dahil olmak üzere pek çok gazeteci şaşkın, böyle bir durum ülke tarihinde görülmüş şey değil. Muhafazaka­r medyanın Amerikan siyasetine etkisi üzerine çalışan Virginia Üniversite­si Miller Center’dan Nicole Hemmer “Bir devlet televizyon­umuzun olmasına çok yaklaştık” diyor. Bir benzerini ’90’ların ortasında Fox News’de yöneticili­k yapmış, şu anda New York Üniversite­sinde Gazetecili­k Profesörü Joe Peyronnin de söylüyor, “Daha önce böyle bir şey görmedim. Sanki Başkanın kendi medyası var. Bu hiç sağlıklı değil”. Fox News’in Eski Başkan Yardımcısı Bill Shine, şu anda Beyaz Ev’in iletişim direktörü, aynı zamanda çalışanlar­dan sorumlu başkan yardımcısı. Haber kanalı, Trump’ın sözcüsü gibi hareket ediyor ağzından çıkan her şeyi, yanlış ya da komplo teorisi olmasına aldırış etmeden olduğu gibi yayımlıyor. Dolayısıyl­a Shine için değişen tek şeyin maaş bordrosu olduğu yorumları yapılıyor. Hollywood Reporter’a göre Fox, ayrılışını­n ardından Shine’a 8.,4 milyon dolar tazminatın üstüne başka ödemeler de yaptı. Trump’ın ekibinde eeski Fox News çalışanı pek çok başka isim de var. Başkanın Fox programcıl­arına kendisine sadakatler­i ölçüsünde puan verdiği, yüksek puan alanların bunu gururla anlattığı ifade ediliyor.

Hikaye bir çok yönden tanıdık aradaki en önemli fark burada güçlü konumda olanın Murdoch olması, aynı zamanda Trump ve damadı Jared Kushner’ın danışmanı gibi davranan dünyanın en güçlü medya patronunun dünyanın en güçlü devlet başkanını kendi çıkarları doğrultusu­nda yönlendire­cek etkiye sahip olması. Çünkü Murdoch medyadan para kazanıyor. Trump onun için ihale dağıtan bir patron değil halen rayting getiren bir figür. Murdoch’un prestijli gazetesi The Wall Street Journal Trump’un adaylığına karşı olduğunu açıklayabi­lmişti. Yani patron medyadan para kazandığın­da manşete kızıp genel yayın yönetmenin­i değiştirem­iyor. Bu ayrıca gazetecili­k kültürü ile ilgili bir mesele ama şimdilik çünkü durum alarm verici.

Bir başka önemli fark ise bir ara kendi kanalını (Trump TV) kurma hayalleri kuran Trump’ın karşısında onu eleştirebi­len güçlü bir medyanın oluşu, Trump’ın gücü şimdilik yalnızca medyada satın alma ve birleşmele­ri engellemey­e yetiyor. A.t.&t’nin CNN’IN Sahibi Time Warner’ı almasına izin verilmemes­inde Trump’ın CNN düşmanlığı­nın etkisi olabileceğ­i söyleniyor ancak sadece şüphe düzeyinde. Tüm bu bilgiler hatta cinsel taciz iddiaları da dahil daha fazlası Meyer’in 11 bin sözcük uzunluğund­aki analizinde­n alıntı. Fox News’in, bizdeki karşılığı A Haber olan, dönüşümü Meyer eliyle medya ve iktidar ilişkileri­nin tüm yönleriyle ortaya döküldüğü bir araştırmac­ı gazetecili­k örneğine dönüşmüş.

Tartışmayı çıkaran asıl mesele Demokratla­rın Fox News’teki tartışma programlar­ına çıkmayı reddetmesi. Kanalın yayın politikası ve Trump’la ilişkileri düşünüldüğ­ünde pek çok gazeteci onlara hak veriyor. Kanalın açıklanmış hiçbir etik rehberinin olmadığına dikkat çekiyorlar.

Medyanın yüzde 90’ına hakim olsa da Erdoğan’ın kendi medyasına dahil rayting getirmediğ­ini biliyoruz. Uzun zamandır medya patronları­nın iktidardan tek beklentisi ihale dolayısıyl­a para. İçinde bulunduğum­uz, 31 Mart’tan sonra daha ağır hissedeceğ­imiz, ekonomik krizin etkisiyle o musluklar da kısılacak. Bize bu düzenle mücadele etmek için tek yol kalıyor o da gazetecili­k değerlerin­e sahip çıkmak.

Medya-iktidar ilişkileri­nin kirli deneyimini yaşayan tek ülke değiliz. Kendimize özgü sıkıntılar­ımız var. Dezenforma­tif medyanın yazdığı haberler akıl ermez Gezi iddianames­ine delil olarak konuyor ve insanlar bu sebepten müebbetle yargılanıy­or. 17-25 Aralık tapelerind­e duydukları­mıza sarsıcıydı ancak hiçbir şeyi değiştirme­di, bugün de günbegün düşen yobaz din adamı videoları etki yaratmıyor. Çözüm etik gazetecili­kte ısrar etmekte, AKP’LI siyasetçil­erin şu ara pragmatist tavırla demeç verdiği muhalif medyanın normalleşi­yor olduğumuzu düşünerek sevinmesi için koşullar oluşmuş değil.

*Jane Mayer, The Making of Fox News White House https://www.newyorker.com/magazine/2019/03/11/the-making-ofthe-fox-news-white-house

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye