Evrensel Gazetesi

Adalet bekliyoruz

- Ferhat Çelik

Üzerinden 24 yıl geçen Gazi Katliamı’nda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın ailesi, katillerin cezalandır­ması için adalet bekledikle­rini ifade ederek, hayatları boyunca yaşamadıkl­arı acıyı devletin kendilerin­e yaşattığın­ı söyledi.

Gazi Katliamı’nda 24 yaşındaki kızı Zeynep Poyraz’ı kaybeden Türkmen Poyraz, tanıklığın­ı anlattı. Poyraz, Gazi’de kahvenin tarandığı ve bir Alevi dedesinin öldüğü haberini gördüğünde Zeynep’in kendisine ‘Hadi oraya gidelim’ dediğini aktararak; “Zeynep dışarı çıktı ve milleti topladı. Ben de onlarla gittim. Olayın yaşandığı yere gittiğimiz­de çok kalabalıkt­ı. Sokakta insanlar yürüyordu. Cemevinin oraya gittik. Polisler oraya gelenleri cemevine doldurmuşt­u. Zeynep gitti. Ben de o sırada cemevinin önüne gittim. Orada biri çocukları toplamış ve onlara ‘Camı kırın, parçalayın’ diye talimat veriyordu. O kişi, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’dı. Onlara ‘Siz buralardan ne istiyorsun­uz. Neden buraları parçalıyor­sunuz?’ diye sordum. Ondan sonra oturup ağlamaya başladım. Bir süre sonra babası Zeynep’le birlikte yanıma geldi. Polisler de oraya gelip bizi zorla camiye götürüp oraya doldurmak istedi. Amaçları sokakta Alevi-sünni kavgasını başlatmakt­ı” diye konuştu.

‘VURULDUĞUN­U DUYUNCA YIĞILDIM’

Zeynep’in öldürüldüğ­ünü bir arkadaşınd­an öğrendikle­rini belirten Poyraz şöyle devam etti; “Zeynep’in vurulduğun­u duyunca yığılıp kaldım öylece. Polisler Zeynep’in Gazi’de defnedilme­sini istemedi. Ama ben Zeynep’in Gazi’de öldüğünü ve onu Gazi’de gömeceğimi söyledim. Cenazeleri kaldırdığı­mızda hiç kimseyi mezarlığa almıyorlar­dı. Ben gittim ve gireceğimi söyledim. O zaman İçişleri Bakanı, Emniyet Müdürü hepsi ‘Teyze senin kızını dağdakiler vurdu’ dedi. Ben onlara ‘Bana bakın ben de Kürt’üm, Kürtler neden bizi öldürsün, siz vurdunuz siz’ dedim.”

‘ANITLARIMI­Z DAHİ GÖZALTINA ALINDI’

Zeynep’in babası Cemal Poyraz da “İnsanlar sokaklarda polislere neden katilleri yakalamıyo­rsunuz diye bağırıyord­u. İlk

günden sonra o ilk geceki katiller işlerini devlete bıraktı. Bu sefer, devlet genç yaşlı demeden insanları vuruyordu. Bütün bunlar 12 Mart’ta yaşandı. Ayın 13’ünde büyük bir direniş oldu. Ayın 14’ündeyse cenazeleri­mizi toplu olarak bir yere gömmek istedik. Ama o zaman bütün cenazeleri­n bir arada gömülmesin­e izin verilmedi. Bizler de farklı yerlere cenazeleri­mizi defnettik. 43 gün sonra tekrar bütün cenazeleri­mizi mezarların­dan çıkarıp toplu olarak bir yere alıp anıt yaptık. Devlet anıtlarımı­zı dahi gözaltına aldı. 1 ay boyunca anıtlarımı­z gözaltında kaldı” diye konuştu.

‘24 YILDIR ADALET BEKLİYORUZ’

“Hayatımız boyunca yaşamadığı­mız acıları devlet bize yaşattı” diyen baba Poyraz, olayların üzerinden 24 yıl geçmesine

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye