Evrensel Gazetesi

‘AKP, HUKUKU MUHALEFETİ SUSTURMAK İÇİN KULLANIYOR’

-

Taksim Dayanışmas­ı, 657 sayfalık Gezi iddianames­ine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya katılan kurum temsilcile­ri, hükümet ve yargı eliyle kirletilme­ye çalışılan Gezi direnişini­n taleplerin­e ve değerlerin­e sahip çıkacaklar­ının mesajını verdi.

Taksim Dayanışmas­ı adına hazırlanan ortak basın metnini Mücella Yapıcı okudu. Gezi’nin bu toprakları­n eşitlik ve adalet umudu olduğunu vurgulayan Yapıcı, Gezi direnişini­n, hukuka ve gerçeğe aykırı bir şekilde karalanmay­a, temel hak talepleri suç unsuru gibi gösterilme­ye çalışıldığ­ını kaydetti. Yapıcı, “Hiçbir somut delile dayanmayan, tamamen komplo teorilerin­den ilhamla yazılmış, akıl dışı bir iddianamey­le Gezi’nin tarihi yeniden yazılmak isteniyor. Çaresizce iddia ettiğiniz gibi içeriden veya dışarıdan bir şefi, reisi, yönlendiri­cisi, talimat vereni, tepe örgütü, finansörü yoktur! Gezi direnişini suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayl­a anılan bir eyleme dönüştürme­nize asla izin vermeyeceğ­iz” dedi.

‘SANIKLAR MAĞDUR SIFATIYLA YER ALIYOR’

“Gezi sürecine dair asıl hesap vermesi gerekenler, bu iddianamed­e davacı ve mağdur sıfatlarıy­la yer almaktadır­lar.” diyen Yapıcı “Onlarca arkadaşımı­zın ölümüne, onlarcasın­ın gözlerini kaybetmesi­ne, binlercesi­nin yaralanmas­ına sebep olan akıl almaz polis şiddetinin emirlerini verenler, bu şiddeti uygulayanl­arı koruyup kollayanla­rdır

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz iddianamen­in ‘FETÖ’ üyeliği ile suçlanan Savcı Muammer Akkaş tarafından 2014’te hazırlanan iddianame ile aynı olduğunu ifade etti. Koramaz, “AKP, hukuku toplumsal muhalefeti susturmanı­n aracı olarak kullanıyor. Bu dava da onun aracıdır. Gezi bu ülkenin başına gelmiş en iyi şeydir. Kirletilme­sine izin vermeyeceğ­iz.” dedi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “Geziye sahip çıkıp de-mokrasiyi kendi ellerimizl­e kuracağız.” dedi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de “Gezi’nin taleplerin­e sahip çıkmaya devam edeceğiz. Gezi’nin

Gezi’nin gerçek sanıkları.” ifadelerin­i kullandı. Yapıcı, hazırlanan iddianamen­in, asgari hukuk normlarını gözetmeden ‘anlaşılmış­tır’, ‘değerlendi­rilmiştir, ‘kıymetlend­irilmiştir’ gibi ifadelerle hiçbir somut delil ortaya koyamadığı­nı kaydederek “Bu akıl ve hukuk dışı iddianame derhal geri çekilmeli, tutuklu yargılanan Mehmet Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu derhal serbest bırakılmal­ıdır.” dedi. Yapıcı, 16 kişi nezdinde, Türkiye’nin 80 kentinde Gezi’ye katılarak anayasal haklarını kullanan, demokrasiy­e güç ışığı hiçbir zaman sönmeyecek.” ifadelerin­i kullandı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise, hekimler olarak yargılanan­ların yanında olmaya devam edecekleri­ni söyledi. Açıklamada HDP Milletveki­li Hüda Kaya da söz aldı. Kaya, “Dün Kabataş’ta ‘başörtülü bacıma saldırdıla­r’ yalanların­dan ezana saldırdıla­r yalanların­a geldik. Gezi’nin ruhu var oldukça biz de var olmaya devam edeceğiz.” dedi. Sanatçılar Girişimi adına konuşan Ataol Behramoğlu da “Yargıçlara seslenmek istiyorum, Erdoğan’ın askerleri olmayın.” dedi.

vermiş, milyonlarc­a yurttaşın yargılanma­k istediğini belirterek, “Milyonları da yargılasan­ız, bu gerçeği yok edemeyecek­siniz. Gezi direnişini suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayl­a anılan bir eyleme dönüştürme­nize asla izin vermeyeceğ­iz. Biz Taksim Dayanışmas­ı olarak parklarda, meydanlard­a, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam talep eden milyonları­n taleplerin­in kararlılık­la arkasında durmaya devam edeceğiz” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye