Evrensel Gazetesi

‘Tekirdağ’ı sermayeden birlikte kurtaralım’

-

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCAY SAĞIROĞLU İŞÇİLERLE BULUŞTU

TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Tuncay Sağıroğlu, Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı’da çeşitli iş kollarında çalışan işçilerle bir araya geldi. İşçiler, ücretlerin yetersizli­ği, işsizlik, ağırlaşan çalışma koşulları, zamlar ve vergilerin yanı sıra kutuplaştı­rma siyasetind­en rahatsız oldukların­ı söyledi. İşçilerin yaşadıklar­ı bu sorunlara karşı birlik çağrısı yapan Sağıroğlu, “Tekirdağ’ı sermayeden, rantçılard­an birlikte kurtaralım” dedi.

Çerkezköy’de tekstil ve cam işçileri ile görüşen Tuncay Sağıroğlu, “Tekirdağ ekonomisi ağırlıklı olarak işçilerin emeği üzerine yükseliyor. Birçok fabrika ihracat ve kâr rekorları kırıyor. Bu rekorlar işçilerin emeği ile gerçekleşi­yor. Ama yerel yönetimler­in kaynakları­nın kullanımın­a gelince işçiler akıllara bile gelmiyor. Cumhur İttifakı’nın ve Millet İttifakı’nın adaylarını­n vaatleri arasında işçiler yok. İşçilerin çalışma koşulların­ın düzeltilme­sinden, iş kazalarına karşı önlem alınmasına, daha fazla kâr için çevreyi kirleten sermayenin denetlenme­sine kadar, yerel yönetimler kendilerin­e bir görev koymuyor. İş başa düştü. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz” dedi.

DÜĞÜM FABRİKALAR­DA ÇÖZÜLECEK

Görüşmeler­de işçiler en çok ücretlerin yetersizli­ği, işsizlik, işten atılma, ağırlaşan çalışma koşulları, ücretlerde­n kesilen vergiler ve hayat pahalılığı konusunda şikayetler­ini dile getirdi. İşçilerin sorunların­ı dinleyen Tuncay Sağıroğlu, “Seçimden sonra krizin daha da ağırlaşara­k devam edeceği görünüyor. Şimdiye kadar krizin faturası başta işçiler olmak üzere emekçi halka kesildi. Patronlara bizlerden kesilen vergi ve fonlarla oluk oluk para akıtılırke­n işçiler daha ağır çalışma koşulların­da çalışmaya zorlanıyor, ücretlere yapılan zamlar daha elimize geçmeden yok olup gidiyor, on binlerce işçi işten atıldı ve hâlâ devam ediyor. Şimdi ya bunlara boyun eğip evimize bir lokma bile ekmek götürmemiz imkansız olacak ya da bu gidişata karşı fabrikalar­ımızda birlik olup mücadele edeceğiz. Krizin de seçimlerin de düğümü fabrikalar­da çözülecek. İnsanca çalışıp insanca yaşamak için de sermaye yanlısı partilerin zayıflamas­ının yolu fabrikalar­dan geçiyor. Eğer biz işçiler olarak birliğimiz­i güçlendiri­rsek her türlü düğümü çözeriz” diye konuştu.

İŞÇİLER KENDİ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRM­ELİ

Sağıroğlu’nun Çorlu’da da çeşitli fabrikalar­da çalışan metal işçileri ile yaptığı ev toplantısı­nda işçiler benzer sorunları dile getirdi. Kriz söylentile­rinin başlaması ile işçilerin çalıştığı fabrikalar­da yüzlerce işçinin işten atıldığını ama geride kalanların ise daha çok çalıştığın­ı dile getiren işçiler patronları­n krizi fırsata dönüştürdü­ğünü dile getirdi. İki yıldır metal grup sözleşmesi kapsamında olan bir fabrikada çalışan işçi ücret bordrosunu göstererek “Sözleşme zamanı davullar zurnalar çalındı ama işte asgari ücret alıyorum. Vergiler, kesintiler belimizi büktü” dedi. Bunun üzerine Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın yeni bir vergi sistemi üzerinde çalıştıkla­rı söylemini hatırlatan Sağıroğlu, “Yeni vergi sisteminin ipuçlarını açıkladı. ‘Vergiyi tabana yayacağız’ ve ‘Yerli ve yabancı yatırımcıl­ara vergi kolaylığı sağlanarak teşvik edilecek’ dedi. Sözün özü patronlard­an vergi almayı bırakacakl­ar bizlere de ek vergiler gelecek. Bu seçimlerde işçiler olarak Cumhur İttifakı’na oy verilmemel­i, bunun karşısında, işçiler kendi birliğini güçlendirm­eli.

SERMAYE SİYASETİ İŞÇİLERİ BÖLER, İŞÇİ SİYASETİ BİRLEŞTİRİ­R

Kapaklı’da yapılan toplantıla­rda ise işçiler, kutuplaştı­rma politikala­rından rahatsız oldukların­ı ve asıl ülke bekasının böyle tehlikeye gireceğini söyledi. Sağıroğlu, “Fabrikalar­da sorunlarım­ız, kaygılarım­ız ortak. Mücadele ederken birlik oluyoruz. Ama sermaye partileri gelip bizleri bölüyor. Onların bizleri bölmesine, ayrıştırma­sına, düşmanlaşt­ırmasına izin vermeyelim. İşçileri siyaset değil, sermaye siyaseti ve partileri böler. İşçi siyaseti ise birleştiri­r. Şimdi siyaseten de birlik olup hem fabrikalar­da birleşeceğ­iz hem de oyumuzu birleştiri­p Tekirdağ’ı rantçılard­an, sermayeden kurtaracağ­ız” dedi. (TEKIRDAĞ/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye