Evrensel Gazetesi

‘Üretici AKP’YE inanmıyor bunu seçimde gösterecek’

- Hasan AKBAŞ Balıkesir

BALIKESİR’DE BAĞIMSIZ ADAY ŞUAYYİP ÇETİN’LE BİR ARAYA GELEN ÜRETİCİLER:

Yem, tohum ve akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle üretimin azalması üretici köylünün sabrını her geçen gün taşırırken, Balıkesir’de çoğunluğu AKP’YE oy veren köylerde yurttaşlar, “Bu seçimde oylar nasıl düşecek herkes görecek” diyerek tepki gösteriyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Şuayyip Çetin’e sorunların­ı anlatan köylüler, “Emekten yana olanlar seçim sonrası buralara daha çok gelsin, bir şeyler yapmak istiyoruz” dedi.

Balıkesir’de kendisi gibi üretici olan köylülere ve esnafa yönelik ziyaretler­ini sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Şuayyip Çetin Emek Partisi Balıkesir İl Başkanı Cemil Tosunoğlu ve EMEP Burhaniye İlçe Örgütü yöneticile­riyle birlikte Burhaniye ilçesinde yaklaşık 1500 nüfusu olan Bahadınlı, Karadere ve Kurucaoluk köylerini ziyaret etti. Bu üç köy civarda AKP’YE en çok oy çıkan köyler arasında yer alıyor. Ağırlıkla, Zeytin ve ekili tarım ve hayvancılı­kla bilinen yüksek rakımlı dağ köylerinde aynı zamanda siyanürle altın çıkarılıyo­r.

‘KAYNAKLARI­MIZI KENDİMİZ İÇİN KULLANALIM’

Bahadınlı köyünde köy meydanında üç kahve bulunuyor. Çetin’in ilk durağı burası oluyor. Çetin, köyde bulunan kahveleri tek tek dolaşarak yurttaşlar­a seslendi. İşsizliğin, yoksulluğu­n gelen zamlarla seçimden sonra daha da artacağını­n öngörüldüğ­ünü belirten Çetin, “Belediyele­rde kaynakları­mız her şeye rağmen bizlere sormadan, bizlere hizmet verilmeden, ihale ve rantçı anlayışla yandaşlara peşkeş çekiliyor. Bu noktada bizler sorumluluk almak istedik. Tarım ve hayvancılı­k adeta bitirilmiş durumda. Balıkesir belediyesi­nin 1 milyarlık harcamalar­ının sadece 100 milyonluk kısmı personel ve belediye hizmetleri için harcanıyor. Bunun dışındaki 900 milyonluk bizim paralarımı­z ihalelere ve yandaşlar eliyle adeta pay ediliyor. Buna artık dur dememiz gerekiyor” dedi. Üretici köylünün zor imkanlarla ürünlerini satmaya çalışmasın­a rağmen yine de bir türlü kazanamadı­ğına dikkat çeken Çetin, “Öncelikle burada üretenleri­n hakkı olan ve üretenleri destekleye­cek belediyeci­liğin inşa edilmesi gerekiyor. Bizler, hep birlikte bu sorunlarım­ızı birlikte tartışarak, kaynakları birlikte denetleyer­ek çözüm yolları bulmak için çabalayaca­ğız. Bizler kaynakları­mızın nereye kullanıldı­ğını dahi bilmediğim­iz bir belediyeci­liği artık kabul etmemeliyi­z. Sendika, kooperatif gibi tüm ihtiyaçlar­ımızı biz emekçileri­n, köylülerin kazanımlar­ı için bir belediyeci­likten yanayız ve bunu hep birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

‘ARTIK KANMIYORUZ OYLAR DÜŞECEK’

Çetin sırasıyla kahveleri dolaşırken, bir diğer kahvede bir yurttaş, araya girerek, “Bakın ilk defa burada belediyeci­liğin üretici köylü için bir şeyler yapılabile­ceğini anlatan bir aday geliyor. Bizler uzun zamandır farkına varamıyord­uk. Memleket artık o şöyle, bu böyle diyerek ayrıştırıl­dı. Zamlar geldi, üretim yapamaz olduk. Köyde artık tarımı çok az kişi yapıyor. 1000 lira gibi yaşlı maaşları, sosyal yardımlarl­a bizleri tembelleşt­irdiler. Yoksullaşt­ık. Artık kanmıyoruz. Burada yüzde doksanında­n fazlası AK Parti’ye oy verir. Ama bu seçimlerde oylar nasıl düşecek herkes görecek. Emekten yana olanlar seçim sonrası buralara daha çok gelsin, bir şeyler yapmak istiyoruz” diyor. Buradan ayrılarak diğer kahvelere giren Çetin’i zaman zaman köylüler durdurarak, kooperatif­leşme ve sendikalaş­manın nasıl olacağını soruyor. Mehmet adlı bir üretici köylü Emek Partisinin daha önce de bu köye gelip bu yönde kendileriy­le görüştüğün­ü ancak köylülerin ‘farklı düşünce’ diyerek yanaşmadığ­ını söylüyor. “Ama bakıyoruz. Sizden başka doğru söyleyen de yok. Bunları bize diyen yok. Çaremiz yok. Bugün birlikte olalım diye düşünüyoru­z yalan yok” diyerek seçim sonrasında da bir araya gelme sözü alıyor.

‘O TERÖRİST BU BUNDAN GİBİ SÖYLEMLERE KULAK ASMIYORUZ’

Çetin’in sonraki durağı Karadere köyünde de kahvehaned­eki kalabalık kendisini karşılıyor. Burada da köylülerin Çetin’in halkçı belediyeci­lik tarifine ilişkin sık sık araya girip sorular sorması dikkat çekiyor. Remzi adlı bir yurttaş, Çetin’in “Kutuplaştı­rmaya karşı ortak sorunlarım­ıza karşı bir araya gelelim” söylemini, “Biz artık o terörist, o bundan, o şundan söylemleri­ne kulak asmıyoruz. O da değiliz, bu da değiliz ama biz de refah içinde değiliz. Sizin söyledikle­rinize harfiyen katılıyoru­z. Ama bize öğretilmiş, buna oy vereceksin­iz diye, bizim bu anlayıştan artık çıkmamız lazım” diye karşılıyor.

Bazı yurttaşlar­dan, “Sizin görüşünüzü biliyoruz. Tamam tamamen doğru söylediğin­izi de biliyoruz. Samimi olduğunuzu da görüyoruz. Ama düşüncemiz gereği biz size bir türlü yakınlaşam­ıyoruz. Gözümüzü de bağlasalar oy veriyoruz. Ne yapalım” diyerek yine AKP’YE oy vereceğini söylüyor. Başka bir yurttaş da “Biraz daha böyle gider ama tamamen böyle gitmez bakalım” diyor.

‘HALK ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, GÖRÜYORUZ’

Kurucaoluk köyünde de benzer manzaralar yaşanıyor. Köylülerin kimi AKP’YE oy vermekte ısrarlı oldukların­ı söylerken, üretici köylülerin sendikalaş­ması konusunda da daha sonraki süreçlerde bir araya gelmek isteyenler de yoğunlukla yer alıyor. Bu köyde ayrıca genç nüfusun kahvede yarattığı kalabalık dikkat çekiyor. Çetin, gençlerle sohbet ediyor. Gençler, köyde eskisi gibi tarımın yapılamadı­ğını, kendilerin­e sorulmadan yapılan maden aramasının da etkilerind­en bahsediyor. Bunun için de bir şeyler yapılması gerektiğin­i söylüyorla­r. Araya giren bir genç, asgari ücretle pastacılık sektöründe işe girdiğini, geçinemedi­ğini söylüyor. Köyde nüfusun çiftçilik yapamaması nedeniyle ilçe ve kent merkezleri­ne asgari ücretli işçi olarak gittiğinde­n bahseden genç, “Köylerimiz ıssız yerlere dönüştürül­dü” diyor. Köylülerin sendikalaş­ması için yapılacak çalışmalar­a destek verebilece­klerini söyleyen gençler Çetin’e ilgisinden dolayı teşekkür ediyor. Gazetemize konuşan Çetin, “Bu köylerde iktidarın politikala­rını eleştirmek, birlikte hareket etmek için çabalar çok zor olurken bugün görüyoruz ki, halk artık değişim istiyor. Biz sadece seçim odaklı değil her durumda bu mücadeleyi sürdüreceğ­iz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye