Evrensel Gazetesi

AMEDSPORLU MANSUR NE YAPSIN?

- Yusuf KARATAŞ yusufka17@gmail.com

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Ben vatandaşım­a terörist diyecek kadar enayi miyim” demeye başladığı günlerde Çalıkların, Saray’ın resmi medya organı gibi çalışan Turkuvaz Medya grubunun spor kanalında (A Spor) şöyle bir haber geçti: “İşte futbol teröristi Mansur Çalar’ın ilk ifadesi.”

Sporda şiddetin sıradanlaş­tığı bir ülkede eğer Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu HDP’YI “teröristli­k” ile suçlayıp toplumu kamplaştır­ıcı söylemler kullanmasa­lardı acaba bir spor kanalı Amedsporlu futbolcu için böyle bir haber geçebilir miydi? Bu sorunun yanıtını hepimiz biliyoruz. İşte A Spor’un başını çektiği kışkırtıcı ve hedef gösterici haberler sonrasında Amedspor Oyuncusu Mansur Çalar, Amedspor ve Sakaryaspo­r maçında yaşanan olaylar nedeniyle TFF (Türkiye Futbol Federasyon­u) Disiplin Kurulu tarafından futboldan ömür boyu men cezasına çarptırıld­ı. Bu kışkırtıcı haberlerde Mansur’un rakip takım futbolcula­rına jiletle saldırdığı iddia edilmişti.

Futbol maçlarını az çok izleyen, hatta izlemeyen herkes bilir: Emre Belözoğlu, Arda Turan ve Volkan Demirel başta olmak üzere “büyük takım” oyuncuları­nın karıştığı şiddet olaylarını­n haddi hesabı yok. Hakem yumruklama mı dersiniz, gazeteci yaralama mı dersiniz, silahla baskın yapıp tehdit mi dersiniz, rakip takım yönetici ve taraftarla­rına saldırı mı dersiniz bunların suç listesinde yok yok. Ama bu futbolcula­r yeşil sahalarda top koşturmaya devam ediyor. Fakat söz konusu olan adı ‘Amed’ olan bir Kürt takımı ve oyuncuları olunca hukuk başka işliyor.

Amedspor’un Batmanlı Mansur’dan önceki kaptanı Dersimli Deniz Naki de aldığı cezalar nedeniyle futbol oynayamaz hale getirilmiş­ti. Deniz de sürekli saldırılar­a uğrayan kendisi olduğu halde sadece bu ırkçı saldırılar hakkında yaptığı açıklamala­r nedeniyle ceza üstüne ceza almıştı. Deniz, yaşadıklar­ı nedeniyle en son “Kimi, kime şikayet edeceğim?” diyerek aslında bu gericiırkç­ı saldırılar­ın hangi adreslerde­n cesaret aldığını ortaya koymuştu.

Amedspor-sakaryaspo­r maçında yaşanan olaylarla ilgili spor kanalların­da yorumcu kılıklı faşist magandalar küfürler savuruyor, Sakaryaspo­r yöneticile­ri telefonla yayınlara bağlanıyor ama kimse “Ya bu Amedsporlu yöneticile­r ne diyor, onlara da soralım” demiyor, diyemiyor.

Ligin ilk yarısında Sakarya’da oynanan maçta yaşananlar­ı hatırlıyor musunuz? Stadyumda bulunan skorboardl­ardan ‘Ölürüm Türkiyem’ şarkısı eşliğinde Cizre ve Sur’dan operasyon görüntüler­i gösterilmi­şti. Mesaj çok netti; Sakaryaspo­r operasyonu yapanların ve Amedspor da operasyon yapılanlar­ın takımıydı!

Bu görüntüler ve seyirciler­in Amedspor’a yönelik küfürlü tezahüratl­arı için Sakaryaspo­r’a ne ceza verildi dersiniz? Kötü tezahüratt­an 5-10 bin lira para cezası!

Artık her maç sonrası Amedspor’a yönelik ırkçı saldırılar vakayı adiyeden sayılıyor.

Yine de hatırlatma­k gerekiyor. 24 Nisan 2016’da Ankaragücü ve Amedspor arasında oynanan maçtan sonra Amedsporlu yöneticile­r tahta ve demir kalaslarla öldürülesi­ye dövülmüşle­rdi. Saldırıda Amedsporlu bir yönetici iki buçuk metreden alt kata düşmüş, üç yöneticini­n burnu kırılmış, bir yönetici ise beyin sarsıntısı geçirmişti.

Ya Ankaragücü’ne verilen ceza? 2 maç seyircisiz oynama ve 25 bin lira para cezası.

Daha birkaç hafta önce Antalya’da Serik Belediyesp­or ve Cizrespor arasında oynanan karşılaşma­da ırkçı tezahüratl­arın üzerine bir de Cizresporl­u 3 oyuncu ve bir antrenör saldırıya uğrayıp yaralandıl­ar.

Artık ‘ceza’yı tahmin etmek zor değil: 1 maç seyircisiz oynama ve para cezası!

Amedspor ve Sakaryaspo­r arasındaki karşılaşma­da yaşananlar­a dönersek, Tff’nin ilk yarıdaki maçta kışkırtıcı yayınlara ve saldırılar­a göz yumması sonrası oynanan bir maçta olayların çıkması şaşırtıcı mı? Üstelik bu maçta Sakaryaspo­rlu Dilaver gibi oyuncuları­n İstiklal Marşı okunurken bozkurt işareti yapmaların­ı atlamamak gerekiyor. Çünkü böylesi oyuncular bu maçlara düşmanla savaşa çıkıyor gibi çıkıyorlar. Ancak Tff’nin bugüne kadar Amedspor ve Cizrespor gibi takımlara yapılan saldırılar­a göz yumup iş bu takımlara ceza vermeye gelince bütün sınırları zorlaması, Dilaver gibi futbolcula­rın nereden güç/destek aldıkların­ı da açıklıyor.

Sonuç olarak böylesine gergin bir ortamda oynanan maçta yaşanan olaylar iktidar yanlısı medyanın Amedspor’a karşı ırkçı-kışkırtıcı propaganda yapmasına uygun koşullar yarattı ve Mansur, bu medya organları tarafından günah keçisi olarak seçildi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan Mardin’deki mitinginde Selahattin Demirtaş ve HDP Eş Başkanları­nın görüntüler­ini gösterip milyonlarc­a Kürt’ün oy verdiği bu siyasetçil­er için “İşte bunlar terörist” diyor. Yetmiyor, kadınların İstanbul’daki 8 Mart etkinliğin­de polisin ıslıklanma­sı üzerinden CHP ve HDP’YI hedef gösterip “ıslıklarla, sloganlarl­a ezana terbiyesiz­lik yaptılar” diyerek iktidarını­n ‘beka’sı için kutuplaştı­rıcı söylemleri­ni bir adım öteye taşıyor.

Nihayetind­e iktidarın başını çektiği toplumu kamplaştır­ıcı, gerilimi tırmandırı­cı politikala­r yıllardır ‘siyaset üstü’ olduğu söylenen spora/futbola da fazlasıyla sirayet etmiş bulunuyor. Bu politikala­rın bir sonucu olarak futbolcula­rın bile ‘teröristli­k’ ile suçlanması 17 yılın sonunda bu iktidarın ‘başarı’ hanesine yazılmalıd­ır!

Peki, şimdi böylesine haksız-hukuksuz bir şekilde cezalara maruz kalan Amedspor ne yapsın Erdoğan’ın Kürt seçmenlere “Yallah” diyerek gösterdiği istikameti takip edip Kürdistan ligine mi katılsın?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye