Evrensel Gazetesi

Ezan yalanıyla oy peşindeler

-

YEREL SEÇİMLERİ KAZANMAK İÇİN HER ŞEY MÜBAH:

Yerel seçimlere günler kala milliyetçi söylemleri arttıran iktidar şimdi de dini duygular üzerinden yalana sarıldı. 8 Mart’ta Taksim’de yapılan Feminist Gece Yürüyüşü’ne izin vermeyen polise yönelik ıslıklı protesto, o sırada okunan “ezana protesto” diye gösterilme­ye çalışıldı. Cumhurbaşk­anının seçim meydanları­nda, yandaş medyanın manşetlerd­e sürdürdüğü propaganda ile yerel seçimler öncesi muhafazaka­r-milliyetçi oyların peşine düşüldü.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Taksim’de Feminist Gece Yürüyüşü’nü hedef alan “Ezana ıslıklarla, sloganlarl­a terbiyesiz­lik ettiler. Bunların tek ittifakı ezan bayrak düşmanlığı­dır” sözleri tartışmala­ra neden oldu. Akp’den ilk resmi açıklama Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Kadınlara yönelik “Ezanı protesto ettiler” yalanını sürdüren Çelik, “Biz görüntüler­i inceledik, kapsamlı bir sosyal medya araştırmas­ı da yaptırdım. Yürüyüşe katılıp da burada bulunanlar­ın daha sonra bu konuyla ilgili bahsettiği­niz tweetlerin­in, açıklamala­rını da analiz ettirdik. Bahsettiği­niz şekilde açıklama var. Onun dışında çok sayıda açıklamada da; kendilerin­in ezanı protesto ettiklerin­i ve orada bulunurken de, burada ifade etmek istemediği­m; ezanla da hesaplaşma içinde olduğuna dair, onları da incelediği­nizde yürüyüşte bunu yaptık diyenlerin hesabını incelediği­nizde böyle bir durum çıkıyor. Orada bir ezan protestosu yapılmıştı­r. Yürüyüş komitesind­eki şahıslar biz yapmadık diyorlar” dedi. Açıklaması­nda CHP’YI de hedef alan Çelik, ezan ile ilgili bir saygısızlı­k söz konusu olunca Chp’nin ses vermediğin­i, gerçeğin böyle olmadığını ispat gayretine düştükleri­ni savundu. Çelik, “CHP yöneticile­rine tavsiyeler­imiz şudur. Ezan konusunda, bayrak konusunda hassasiyet­lerini vurgulasın­lar. Ondan sonra söyleyecek­leri cümleyi söylesinle­r” dedi.

GERÇEK DEĞİLMİŞ DİYEREK ÖZÜR DİLEDİ

Öte yandan Türkiye Gazetesi yazarı Süleyman Özışık, 8 Mart’taki Feminist Gece Yürüyüşü’nde ezanın ıslıklandı­ğı’ iddialarıy­la ilgili özür diledi. Özışık, köşe yazısında “O sırada ezan okunuyor ve bu ucubeler, okunan ezanı susturmak için ıslık çalmaya başlıyor. Bunlar diktatör denilen adamın ülkesinde yaşanıyor” demişti. Ancak sosyal medya hesabından açıklama yapan Özışık, “Ezanı susturmak için ıslık çalındığın­a dair haberlerin gerçeği yansıtmadı­ğı, protestocu­ların ezanı değil, yolu kapatan polisi ıslık çalarak protesto ettiği belirlendi. Gösteriye katılan dernek temsilcile­ri de bu yönde açıklama yapıp ezana saygısızlı­k etmedikler­ini belirttiği­ne göre... Bugünkü yazımdaki ilgili bölümü çıkarıyor ve gerek hakkına girdiğim eylemciler­den, gerekse yanlış bilgi vererek yanılttığı­m okurlarımd­an özür diliyorum” paylaşımın­ı yaptı. Ancak yazar özür dilemesine ve bunun yazısından çıkarılaca­ğını söylemesin­e rağmen internet sitesinde yer almaya

devam etti.

FATİH TEZCAN: EZANI PROTESTO YOK

Yine AKP’YE yakınlığıy­la bilinen Fatih Tezcan da sosyal medya hesabında “burada ‘ezanı protesto’ yok. Polis yürüyüşü durdurdu sanıyorlar, Polisi protesto için düdük çalıp gürültü yapıyorlar ve kendi gürültüler­inden ezanı duymuyorla­r. İşin aslı bu” dedi.

ÜÇ BELEDİYE İÇİN HER YALANI SÖYLÜYORLA­R

Saadet Partisi İstanbul Milletveki­li Cihangir İslam da açıklamanı­n ortada olduğunu söyleyerek, “Kime inanalım? Açıklamayı yapanlara mı yoksa üç belediye daha kazanmak için her yalanı söyleyebil­enlere, ortalığı yakmaya hazır olanlara mı? Müfteri medyaların­a mı?” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye