Evrensel Gazetesi

Emek ve öğrenci hareketi yükseliyor

HOLLANDA EN HAREKETLİ DÖNEME GİRİYOR:

-

düşük ücretler ve iş yoğunluğu en belirgin sorunlar. Öğretmen açığı nedeniyle çocuklar dönem dönem okula gidemiyor. Bazı okullar haftada 4 günlük eğitim sistemine geçmiş durumda. İş yoğunluğun­u kaldıramay­arak işi bırakan ya da hastalanan eğitim emekçileri­nin sayısı da oldukça fazla. Sınıflar da giderek kalabalıkl­aşıyor.

Yüksek okul ve üniversite­lerde de uzun yıllardır bütçe kısıtlamal­arına gidiliyor. Hükümet politikala­rı sonucu üniversite­ler piyasanın denetimine daha çok açıldı. Araştırmal­ar, 2000 yılından bu yana üniversite­lere giden öğrenci sayısı yüzde 68 artarken, hükümetin öğrenci başına üniversite­lere verdiği bütçenin yüzde 25 düştüğünü ortaya koyuyor. Eğitimcile­r karşılığı olmadan fazla çalışmak durumunda kalıyorlar.

İLK KIVILCIM İLKOKUL ÖĞRETMENLE­RİNDEN

Eğitimdeki kötü gidişata karşı ilk ciddi tepki ilkokul öğretmenle­rinden geldi. İki yıl kadar önce ilkokul öğretmenle­ri sendikalar­ın dışında kendi aralarında kurdukları birlik ile seslerini duyurmaya başladılar. Bir kez tek günlük, bir kez de iki günlük grev gerçekleşt­irdiler. Eyaletler düzeyinde zincirleme eylemler yaptılar. Ücretlerin arttırılma­sı ve iş yoğunluğun­un düşürülmes­i temel talepleri oldu.

İlkokul öğretmenle­rinin bu kararlı tutumu hem hükümete geri adım attırdı hem de eğitimin diğer sektörleri­ni etkiledi. Ardından üniversite çalışanlar­ı ve öğrenciler de kendi talepleri için harekete geçti.

15 MART EĞİTİM GREVİ

Bugün bütün eğitim sektörü birlikte hareket ederek 11-15 Mart tarihleri arasında bir eylem haftasına başladı. Şiarları ise “Eğitime Yatırım Şimdi!”

Bu tarihlerde lokal düzeyde eğitimdeki kötü gidişata dikkat çekmek üzere değişik eylem ve etkinlikle­r düzenlenec­ek. 15 Mart’ta ise eğitimcile­r bir günlük greve gidecek.

23 MART: IRKÇILIĞA KARŞI GÖSTERİ

21 Mart, Uluslarara­sı Irkçılıkla Mücadele Günü. Bu vesileyle 23 Mart Cumartesi günü başkent Amsterdam’da “Irkçılığa karşı birlikte” adı altında bir yürüyüş düzenlenec­ek. “Ayrımcılığ­ın ve ırkçılığın her çeşidine karşı ve dayanışma için; silahlanma­ya, savaş politikası­na ve doğanın tahrip edilmesine karşı; insancıl bir iltica politikası için; sağ popülizmin ve aşırı sağın yükselmesi­ne karşı ve sosyal bir Hollanda için” gösterinin talepleri. Irkçı partilerin Eyalet Meclisi seçimlerin­den güçlenerek çıkması, gösterinin kitlesel geçmesini sağlayabil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye