Evrensel Gazetesi

Hindistan: En büyük seçim yaklaşıyor

-

DÜNYANIN en büyük nüfusa sahip ikinci ülkesi Hindistan’da Seçim Komisyonu nisan ve mayıs ayları boyunca sürecek 7 safhalı genel seçim sürecini ilan etti. Asya’nın en büyük üçüncü ekonomisi olan Hindistan’ın seçimleri dünya tarihinin gördüğü en büyük seçim olacak.

NE ZAMAN?

Yeni Lok Sabha (Alt Parlamento) seçimleri 11 Nisan-19 Mayıs arasında gerçekleşe­cek. Oylar, 23 Mayıs’ta sayılacak. Seçim tarihleri sırasıyla 11, 18, 23, 29 Nisan, 6, 12, 19 Mayıs. Seçimlerin bu kadar uzun sürmesinin en önemli nedeni sandık güvenliği.

NE KADAR BÜYÜK?

1.3 milyar nüfusu olan Hindistan’da oy kullanma hakkına sahip 900 milyondan fazla kişi var. Bu da Hindistan seçimlerin­i dünya tarihinin gördüğü en büyük seçim yapıyor. 2014 seçimlerin­de katılım oranı yüzde 61’i bulmuştu. Seçime 464 parti, 8 bin 250 adayla katılmıştı.

SON SEÇİMLERDE NE OLDU?

2014 seçimlerin­de Narendra Modi’nin sağcı Hindistan Halk Partisi (BJP) 282 koltuk kazanarak parlamento­da çoğunluğu elde etti. BJP ayrıca oyların yüzde 31.34’ünü aldı.

Merkez sol çizgideki Hindistan Ulusal Kongresi yüzde 19.52 oyla 44 koltuk kazanabild­i. Bu, Hindistan’ın 133 yıllık ilk siyasi partisi için çok kötü bir sonuçtu. Parti, bir önceki seçimde 206 koltuğa sahipti. Kongre, bu seçimde eski gücünü geri kazanmaya çalışacak.

2019 seçimlerin­in Modi için bir referandum olacağı görüşü hakim.

PAKİSTAN GERİLİMİ

Analistler, Pakistan ile son dönemde artan ve savaş riski barındıran gerilimin bu kadar yükselmesi­nde Narendra Modi’nin milliyetçi “seçim kaygı”larına vurgu yapıyordu.

İktidar partisi BJP, Hindistan ile Pakistan arasında geçen haftalarda yaşanan gerilim sırasında Pakistan’da gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan Hint Pilot Abhinandan Varthaman’ın fotoğrafla­rını kullanmışt­ı. (DIŞ HABERLER)

Orta öğrenimde okuyan öğrenciler, hükümetin iklim politikası­nı protesto etmek amacıyla 7 Şubat’ta dersleri boykot ederek eylem yapmış, eyleme 15 bin genç katılmıştı. Hükümet, “İklim sorunu yoktur” diyen Forum voor Democratie (FVD) gibi ırkçı partiler ile sağ kanat medya, eylemi karalamak için yoğun çaba harcamışla­rdı. Gençlerin kitleselli­ği ise hükümeti şaşırttı ve Başbakan Rutte, Ekonomi Bakanı Wiebes ile birlikte eylemi örgütleyen gençlerle bir görüşme gerçekleşt­irdi. Ardından gençlerden, görüşmeden tatmin edici bir sonuç çıkmadığı için “14 Mart’ta yeniden dersleri boykot ederek gösteri yapacağız” açıklaması geldi. Gösteri 14 Mart Perşembe günü saat 12.00’de başlayacak.

‘EĞİTİME YATIRIM HEMEN ŞİMDİ’

Eğitim, Hollanda’nın en sorunlu alanlarınd­an biri. İlkokullar­da

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye