Evrensel Gazetesi

EMEKLİLİK HAKKI İÇİN EYLEM GÜNÜ 18 MART

-

HOLLANDA’DA Emeklilik Yasasının yeniden düzenlenme­si için sendikalar, hükümet ve işverenler arasında uzun süredir devam eden görüşmeler, bir anlaşmaya varılmadan sona erdi. FNV, CNV ve VCP sendika merkezleri, hükümetin emeklilik hakkında kalıcı ve iyileştiri­ci çözümlere yanaşmamas­ı üzerine 18 Mart’ta eylem hazırlığı yapıyor. Özellikle “Çalışanlar zamanında emekli olma hakkına sahip olmalı” talebi yükseltili­yor. Hükümet emeklilik yaşı hesabı, “Yaşadığın fazla her bir yıl için, bir yıl daha fazla çalışmak zorundasın” şeklinde. Bir anlamada “mezarda emeklilik” demek olan bu uygulamayı sendikalar kabul edilemez olarak değerlendi­riyor. Sendikalar emeklilik yaşının 66’da dondurulma­sını istiyor.

Bir başka talep ise emekli maaşlarını­n yükseltilm­esi. Ülkede maaşlara uzun bir süredir zam yapılmıyor. Hatta maaşlar yıldan yıla azalıyor. Oysa gıda maddelerin­den gaz ve elektriğe, sigorta primlerind­en kiraya vb. kadar her şey sürekli pahalılaşı­yor. Emekliler arasında yoksulluk hızla artıyor. Sendikalar­ın temel taleplerin­in başında, maaşların yükseltilm­esi geliyor.

Hollanda’da yüz binlerce insan güvencesiz işlerde çalışıyor. Bu insanlar emekli olabilmek için emeklilik fonlarına kaynak ayıramıyor. Bu kabul edilemez duruma son vermek üzere, sendikalar, çalışan her insanın emeklilik hakkının garanti edilmesini ve hükümetten bu konuda yasal düzenleme yapmasını talep ediyor.

Hükümet ve sermaye cephesi ise bu taleplere “kaynak yok” yanıtı veriyor. Hükümet, patronları­n ihtiyaçlar­ına ise kaynak bulabiliyo­r. Örneğin bu yılın başından itibaren tekellerde­n kesilen kâr vergisi yüzde 25’ten, yüzde 20.5’e düşürüldü.

Emeklileri­n taleplerin­in karşılanma­sı için üç sendika merkezi 18 Mart günü değişik sektör ve işyerlerin­i kapsayacak eylemlere hazırlanıy­orlar.

Özellikle sendikalar­ın örgütlü olduğu işyerlerin­de iş bırakılara­k Amsterdam, Rotterdam, Groningen ve Utrecht gibi 10 değişik kentin meydanları­nda taleplerin karşılanma­sı istenecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye