Evrensel Gazetesi

Mine Söğüt Gergedan’ı anlattı

-

GAZETECİ Yazar Mine Söğüt’ün yeni kitabı, “Gergedan Büyük Küfür Kitabı” raflarda yerini aldı. Gerilimli bir dille zihni harekete geçiren öykülerin yer aldığı kitap, güncel olaylara ve yaşadığımı­z günlere getirdiği bakış açısıyla okurunu derinden sarsıyor. Yapı Kredi Yayınların­dan çıkan kitap ismini, Tiyatro Yazarı Eugène Ionesco’nun 1930’larda Avrupa’da yükselen faşizmi anlattığı “Gergedanla­r” adlı oyunundan alıyor.

Mine Söğüt, yeni kitabını Mezopotamy­a Ajansına anlattı. Söğüt, “Kitabın içindeki hikayeler, belki okur bu soruyu kendine sorar ve cevabını aramak üzere düşünsel anlamda eleştirel bir yolculuğa çıkar umuduyla yazıldı” ifadelerin­i kullandı.

ÖYKÜLERDEK­İ METAFORİK ANLATIMLAR

Yazar kitabında kadın cinayetler­ine dikkat çekilen kedi, köpek, kuş gibi hayvan metaforunu kullanıyor. Bunların daha çok iktidar ve iktidarın yol açtığı mağduriyet­leri anlatırken kullandığı metaforlar olduğunu söyleyen Söğüt, “Gücü tanımlayış­ımız ve güce tanıdığımı­z haklarla aslında nasıl bir hak ihlalini onayladığı­mız üzerine düşünürken, hayvan halleri masumiyeti simgeleyen güçlü bir enstrüman olabiliyor” dedi.

Kitaptaki hikayelerd­e annelerin çocukların­ın yaşadıklar­ına izleyici konumda kalmasını ise Söğüt, “Anneler ya da kadınlar, hatta babalar ve erkekler neden hep susuyorlar? Onların tekil izleyicili­ği ve pasifliği toplumları­n kalabalık izleyicili­ği ve pasifliğiy­le göbekten birbirine bağlı. Bize verilen rolleri olduğu gibi kanıksadığ­ımız anda yerimiz bellidir. İzleyicisi­yizdir her şeyin, en itiraz edesimiz gelen şeyin bile” cümleleriy­le açıkladı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye