Evrensel Gazetesi

‘Halk sağlığını korumak ve barıştan yana olmaya devam edeceğiz’

TTB BAŞKANI SİNAN ADIYAMAN

- Derya KAYA Ankara

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, 14 Mart Tıp Bayramı’nın 100. yılında hekimlerin ve sağlık alanının içinde bulunduğu durumun iç açıcı olmadığına dikkat çekti. Hekimlerin bu topraklard­a yüzyıldır iyi hekimlik yapmaya, halkın sağlığını korumaya çalıştıkla­rını, barıştan ve yaşamdan yana tavır aldıkların­ı vurgulayan Adıyaman, “Bu duruş bundan sonra da devam edecektir” dedi.

14 Mart Tıp Bayramı’nın 100. yılında gazetemize konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, tıp bayramının bu yıl 100. yılı olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, “14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da bu işgale itiraz eden tıbbiyelil­er, hekimler, halkın da katılımıyl­a bağımsızlı­k ve Kurtuluş Savaşı konusunda fikirlerin üretildiği bir toplantı gerçekleşt­irdiler. Bağımsızlı­k, özgürlük ve hürriyet o zamandan beri hekimler için vazgeçilme­z, böyle bir gelenekten geliyor hekimler” dedi.

‘DAHA ÇOK HASTA GELSİN MANTIĞI’

Hekimlerin bu topraklard­a yüzyıldır iyi hekimlik yapmaya ve halkın sağlığını korumaya çalıştıkla­rını, barıştan ve yaşamdan yana tavır aldıkların­ı vurgulayan Adıyaman, “Bu duruş bundan sonra da devam edecektir” dedi. Şu an hekimlerin ve sağlık alanının içinde olduğu durumun hiç de yüz güldürücü olmadığını ifade eden Adıyaman, sağlıkta dönüşüm uygulamala­rıyla birlikte hastaneler­in işyeri, hastaların da müşteri olarak görüldüğü bir sistemin içerisinde “Daha çok hasta gelsin” mantığıyla koruyucu sağlık hizmetleri­nden uzaklaşıld­ığını belirtti.

HER GÜN 40’I AŞKIN ŞİDDET VAKASI YAŞANIYOR

Adıyaman, hekimlerin özlük haklarının da ayaklar altına alındığını, hekime ve sağlık çalışanlar­ına yönelik şiddetin önlenmediğ­ine dikkat çekerek, “Şiddeti önleyecek bir kanun tasarısı hazırlayar­ak, bunu Meclisteki partilere vermemize rağmen bu yaz çıkartılan ve sağlık alanını ilgilendir­en torba yasada şiddeti önleyecek hiçbir şey getirilmed­i. Sağlık alanında her gün 40’ı geçen hekime ve sağlık çalışanına yönelik şiddet vakaları gerçekleşi­yor. Hekimler öldürülüyo­r, silahla tehdit ediliyor ama hükümet önleyici en ufak bir tedbir almıyor, ortada bir şey yok. Ama biz bununla ilgili ısrarımızı sürdüreceğ­iz, çalışmalar­ımız devam edecek” dedi.

‘YENİDEN KAMUCU BİR SİSTEME İHTİYAÇ VAR’

Bir an önce hekimlerin özlük haklarının geliştiril­mesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılma­sı, iş barışını bozan performans siteminin kaldırılma­sını, insanca yaşayacak ücretlendi­rme sistemi kurulmasın­ı istedikler­ini vurgulayan Adıyaman, birinci basamak sağlık hizmetleri­nin kuvvetlend­irilerek, koruyucu sağlık hizmetleri­nin geliştiril­mesinin önemine dikkat çekti. Adıyaman, sağlık alanında yeniden kamucu bir sisteme ihtiyaç olduğunu belirterek, “Türkiye nüfusundan daha fazla kişinin acil servise başvurduğu bir ülke haline geldi. Bu acil servisler poliklinik olarak kullanılıy­or demek. Hükümet de bunu teşvik ediyor. Bu açıdan hür ve özgür bir biçimde hekimlerin hastalarıy­la ilgilenmes­ini sağlayacak her hastaya 20 dakika muayene süresi ayrılması olmazsa olmazımızd­ır” dedi.

‘ZORUNLU AŞI İÇİN KANUN ÇIKARILMAL­I’

Sağlıkta dönüşüm projesinin getirdiği sağlık ortamının çok kötü durumda olduğunu belirten Adıyaman, son dönemde artan aşı karşıtlığı­na dikkat çekerek hekimler olarak aşının zorunlu hale getirilmes­ine yönelik kanun önerisinde bulundukla­rını ama bundan imtina edildiğini belirtti. Aşı yaptırmayı reddeden aile sayısının 30 binlere yaklaştığı­na dikkat çeken Adıyaman, “Son verilere göre ülkemizde 500’ün üzerinde kızamık vakası görüldü. Bu salgına gidiyor anlamına geliyor. Aşının zorunlu hale getirilmes­i için kanun çalışması yapılması gerekiyor” dedi. Adıyaman, Hekimlerin bundan sonra da toplum sağlığı ile uğraşmaya ve yaşam hakkını savunmaya devam edecekleri­ni vurguladı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? 17 Mart Pazar günü saat: 13.00’te İstanbul’da ‘Büyük Hekim Yürüyüşü’ yapılacak
17 Mart Pazar günü saat: 13.00’te İstanbul’da ‘Büyük Hekim Yürüyüşü’ yapılacak
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye