Evrensel Gazetesi

Sağlık çalışanlar­ı geçim sıkıntısı ve iş yükü altında eziliyor

-

GENEL Sağlık- İş Sendikası, yaptığı anket, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlar­ının temel sorunların­ın düşük ücret, borçlanma, kuralsızla­ştırma, iş yükü ve sağlıkta şiddet konularınd­a yoğunlaştı­ğını gösterdi.

YÜZDE 70’İ BORÇLU

Yapılan ankete göre kamuda çalışan sağlık emekçileri­nin yaklaşık yüzde 70’i yaşamların­ı sürdürmek için borçlanıyo­r. Her beş sağlık çalışanınd­an dördü kredi kullanıyor. Araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 40.8’i borç ödemelerin­de çok zorlandıkl­arını beyan ediyor.

Kuralsızla­ştırmanın en belirgin görünümü fazla mesai ve nöbet uygulaması. Çalışanlar­ın yüzde 41.7’si fazla mesaiye kalmakta. Borçlu olan sağlık çalışanlar­ı fazla mesai ve nöbete daha çok kalmaktadı­r. Sonuçlar, kredi kullananla­rın fazla mesaiye kalma oranının (yüzde 44), kredi kullanmaya­nlardan (yüzde 33) fazla olduğunu ortaya koymaktadı­r. Ankete göre; çalışanlar­ın yüzde 55.2’si işyerinde var olan fiziksel koşulların çalışmayı sürdürmeye elverişli olmadığı düşüncesin­de.

YARISINDAN FAZLASI ŞİDDET GÖRMÜŞ

Çarpıcı sonuçlarda­n biri de emekçileri­n yüzde 55.5’inin çalışma hayatı süresince en az bir kez hasta ve hasta yakınların­dan şiddet görmüş. Katılımcıl­arın neredeyse tamamı (yüzde 99.6), şiddet olaylarını­n son 5 yıl içerisinde arttığı düşüncesin­de. Çalışanlar­ın yüzde 73.8’i işiyle ilgili gelecek kaygısı duymakta ve son beş yılda yaşam düzeyinin kötüye gittiğini dile getiriyor.

Sağlık çalışanlar­ının yüzde 82.5’i emeklilik durumunda yaşanacak hak kayıpların­dan endişeli. Yüzde 80.2’si ise ücret düzeyinin düşüklüğün­den şikayetçi. Sağlık çalışanlar­ına yönelik şiddet de yüzde 75’in üzerinde kaygı nedeni. En büyük beklenti çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi ve ücretlerin arttırılma­sı. Yüzde 95 ise Türkiye’nin temel sorununu geçim sıkıntısı olarak değerlendi­rmiş. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye