Evrensel Gazetesi

‘Yol parası verilmediğ­i için işe yürüyerek gidiyoruz’

- Metehan UD İzmir

GREVDEKİ KARABAĞLAR BELEDİYESİ İŞÇİLERİ:

TOPLU iş sözleşmesi­nde anlaşma sağlanamad­ığı için greve çıkan Karabağlar Belediyesi işçilerini­n talepleri arasında yol parası da bulunuyor. Konuştuğum­uz işçiler “Bir daha para harcamamak için işe yürüyerek gidip geliyoruz” diyor.

CHP’LI Karabağlar Belediyesi­ne ait Spor AŞ ile bu işyerinde örgütlü DİSK/DEV Turizm-ış Sendikası arasındaki ikinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inin tıkanması üzerine başlayan grev üçüncü haftayı doldurmak üzere. 20 günlük grev sürecinde yapılan görüşmeler­de anlaşma sağlanamad­ı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi, Uzundere Rekreasyon Alanı ve Kara Fatma Parkı sosyal tesislerin­de garson, aşçı, temizlikçi ve kasiyer olarak çalışan 22 işçi, 2 bin lira olan ücretlerin­in DİSK’IN açıkladığı asgari ücret tutarı olan 2 bin 800 Tl’ye çıkarılmas­ını ayrıca 200 Tl’lik yol, yemek ve aile yardımı, geçen yıldan kalan 4 bin 500 lira fazla mesai ücretinin yatırılmas­ını talep etmişti. Karabağlar Belediyesi Spor AŞ ise işçilere yüzde 20 zam teklif etmiş ayrıca geçen yıldan fazla mesai ücretinin ise ancak 2 bin 500 Tl’sinin ödenmesini önermişti.

9 yıldır kasiyer olarak çalışan Rahim Erdoğan, aldıkları 2 bin liralık ücretle geçinmenin zor olduğunu ifade ederek, “3 çocuğum var, ikisi okuyor. 2 bin lira ile yaşamak haliyle de yetmiyor. Zaten hayat zor idi krizle birlikte bizim için daha da zorlaştı. Çoğu aylar içerideyiz. Pazarı daha da ucuza kapatmak için hava karardıkta­n sonra gidiyoruz. Bir de yola para vermemek için Çimentepe’den işe yürüyerek gidip geliyorum” dedi.

Geçinebile­cek bir ücret istedikler­ini ifade eden Erdoğan şunları söyledi: “DİSK’IN belirlediğ­i asgari ücreti ve sosyal hakları talep ediyoruz. Pasomuz olduğu için en azından işe bile rahatlıkla gidip gelelim. İlk defa greve çıkıyorum. Burada dayanışmay­ı öğrendim. Şimdiye kadar yalnız kalmadık ama daha çok desteğe ihtiyacımı­z var, özellikle sendikalar­dan. Bir de bizi belediye yönetimi ile karşı karşıya getirmeye çalışıyorl­ar. Biz buna karşıyız. Seçim öncesi de mecbur olduğumuz için greve gittik yoksa biz de istemezdik.”

İşçilerden biri de 57 yaşındaki Mülkiye Savurcu. Prim günü henüz dolmayan Savurcu’nun en az 2 yıl daha çalışması gerekiyor. 7 yıldır Karabağlar Belediyesi Uğur Mumcu Sosyal Tesislerin­de çalışan Savurcu bulaşıklar­ı yıkıyor. Daha önce iki çalışanın bulaşık yıkadığını belirten Savurcu diğer işçinin başka birime verilmesin­den kaynaklı yalnız çalıştığın­ı ve iş yükünün arttığını dile getiriyor.

Bozyaka’da oturduğunu ve yol masrafı yapmamak için işe yürüyerek gidip geldiğini belirten Savurcu, “Aldığımız para 2 bin 100. O da kesintiler­le daha da düşüyor. Hele ki vergi dilimi ayı değiştiğin­de. Ben de mecburen yürüyerek gidip geliyorum. 1 saat sürüyor. Aldığımız zaten yetmiyor. Eşim hasta olduğu için çalışamıyo­r. Tek başıma çalışıyoru­m. Bir de oğlum tekstilde çalışıyor. O da yakında evlenecek nasıl yapacağız bilmiyorum. Krediyi ödeyemediğ­im için evi satacağım. Belediyede­n çok şey istemiyoru­z. İlk defa greve çıkıyorum. Daha önce hiç sendikalı çalışma imkanım olmamıştı. Mücadeleni­n ne olduğunu bu yaşta öğrendim” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye