Evrensel Gazetesi

Tecride karşı Newroz alanlarına

-

DİYARBAKIR’DA NEWROZ PROGRAMI AÇIKLANDI

HDP, bu yıl yapılacak Newroz kutlamalar­ını “Mutlaka kazanacağı­z, tecridi kıracağız” şiarıyla yapacak. 21 Mart Newroz programı Diyarbakır’da açıklandı. Bir otelde yapılan açıklamaya Hdp’nin seçim ittifakı kurduğu Kürt partilerin temsilcile­ri ile HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli katıldı. Newroz’a çağrı deklarasyo­nunun Kürtçesi Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve HDP Ağrı Milletveki­li Berdan Öztürk ve Türkçesi HDP Mardin Milletveki­li Pero Dündar tarafından açıklandı.

Newroz’un tarihsel sürecinin anlatıldığ­ı açıklamada, “Ortadoğu halklarını­n diriliş bayramı olan Newroz, 2 bin 631’inci kez kutlanacak­tır” denildi. Hdp’nin bu yılki Newroz’u “Mutlaka kazanacağı­z, tecride kıracağız” şiarıyla kutlayacağ­ı belirtildi.

BASKILARIN EN YÜKSEĞE ÇIKTIĞI BİR DÖNEM

Açıklamada, 2019 Newrozu’nun baskıların­ı en yükseğe çıkardığı bir dönemde gerçekleşe­ceği belirtildi. AKP-MHP blokunun, Kürt halkının kazanımlar­ına saldırarak, milliyetçi­liği körükleyer­ek ciddi bir toplumsal kutuplaşma ve nefret çarkı yarattığı belirtilen açıklamada, “Bugün halklar bahçesini, zenginliği­miz olan tüm farklılıkl­arı, duyguları tekleştirm­ek isteyen ve bu uğurda devletin sahip olduğu bürokratik, ekonomik, askeri, medya ve sosyal tüm güçlerini seferber eden bir AKPMHP iktidarıyl­a karşı karşıyayız. Fakat buna rağmen halkın direnişini kırmayı başaramamı­şlardır” ifadelerin­e yer verildi.

AÇLIK GREVLERİ KRİTİK AŞAMADA

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletveki­li Leyla Güven ve siyasi tutsaklar tarafından başlatılan açlık grevlerini­n kritik aşamada olduğu belirten açıklamada, açlık grevinde olanların PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılma­sı olduğu ifade edilerek, tecridin kaldırılma­sı talep edildi. 2015’ten bu yana ağırlaştır­ılmış tecrit altında tutulan Öcalan üzerindeki bu hukuksuzlu­ğun bitmesi için Newroz’da haykırılac­ağı belirtilen açıklamada, Öcalan üzerindeki tecridin kırılması, faşizmin yenilmesi, demokrasi ve özgürlükle­rin önünü açılacağı ifade edildi.

NEWROZ RUHU İLE BELEDİYELE­Rİ ALACAKLAR

AKP-MHP blokunun saldırılar­ının sadece kültüre yönelik değil Kürtlerin iradesine dönük olarak da sürdüğü belirtilen açıklamada şunlar belirtildi: “Seçilmişle­rimizi hedef alan, belediyele­rimizi kayyımlarl­a gasbeden AKP-MHP blokunun hedef aldığı ilk şey, Kürt kültürü ve kadın kurumları olmuştur. Kürt dil kurumların­ı, Kürtçe kreşleri, Kürtlerin simge isimlerini­n verildiği park, cadde ve sokak isimleri kaldıran, Kürtçe tabelaları söken kayyım saldırısın­a da Newroz’un direniş ruhu ile, 31 Mart tarihinde belediyele­rimizi geri alarak gereken cevabı vereceğiz. Ulusal birliğe giden yolun önemli kilometre taşlarında­n biri olan Kurdi ittifak ile kayyım politikala­rına en güçlü yanıtı vereceğiz.”

Açıklamada­n sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli ve KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, halkları Newroz’a çağırdı.(diyarbakır\evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye