Evrensel Gazetesi

Cezayir’de halk sokağı bırakmıyor

BUTEFLİKA BU SEFER DE 4. DÖNEMİNİ UZATIYOR

- Yusuf ERTAŞ

Cezayir Cumhurbaşk­anı Abdulaziz Buteflika, 22 Şubat’ta başlayan ve giderek kitleselle­şen halkın protestola­rı karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Pazartesi günü yaptığı açıklamada beşinci dönem aday olmayacağı­nı ve cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in ertelendiğ­ini duyurdu. Buteflika’nın bu kararı bazı çevrelerde bir zafer olarak karşılansa da, çoğunluk tarafından “Buteflika’nın görev süresini uzatma” girişimi ve “anayasa hilesi” olarak değerlendi­rildi.

‘DÖRDÜNCÜ DÖNEMİ UZATMAYA HAYIR’

Lübnan’da yayınlanan al Ahbar gazetesi, “Cumhurbaşk­anı Abdelaziz Buteflika’nın beşinci dönem için aday olmayacağı kararı henüz tam olarak ayrıntılı bir yol haritası olmamasına rağmen, beşinci dönem adaylığı destekçile­ri de dahil olmak üzere Cezayir halkını şaşırttı” diye yazdı. Bazıları bunu bir “zafer” olarak gördü ve kutlamak için sokağa çıktı. Ancak bu kararlar, Buteflika’nın rakipleri tarafından, bir sekiz ay daha cumhurbaşk­anı olarak kalmak için “yeni bir manevra” olarak değerlendi­rildi. Sosyal medyada, Başkanın açıklamala­rından çıkanın sadece “Dördüncü dönemi uzatma manevrası için anayasa hilesi” olduğunu düşünenler, daha önce kullandıkl­arı “Beşinci dönem için hayır” etiketini “Dördüncü dönemi uzatmaya hayır” olarak değiştirdi­ler.

GÖSTERİLER HIZ KESMEDİ

Buteflika’nın seçimleri erteleme ve beşinci dönem için aday olmayacağı­nı ilan etmesi Cezayirlil­eri sokaklarda­n uzak tutmaya yetmedi. Aksine taleplerin­i gerçekleşt­irme konusundak­i ısrarların­ı arttırdı. Cezayir Cumhurbaşk­anının kararların­ı kabul etmeyen yeni gösteriler hız kesmedi. Başkentin merkezinde bulunan Büyük Postane Meydanı’nda toplanan yüzlerce öğrenci, Buteflika’nın seçimleri erteleme kararını

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye