Evrensel Gazetesi

Merkel: Düzenli ayrılma hedefimiz devam ediyor

-

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, İngiliz Parlamento­su’nun Salı akşamı Brexit anlaşmasın­ı ikinci kez reddetmesi­ne ilişkin “İngiltere’nin (Avrupa Birliği’nden) düzenli ayrılması yönündeki hedefimiz devam ediyor. Dün (önceki gün) yaşanandan dolayı bundan vazgeçmiş değiliz ancak yaşanandan dolayı opsiyonlar azaldı” dedi. Merkel, “düzenli Brexit”in tüm tarafların çıkarına olacağını savundu.

Angela Merkel, Brexit’ten özellikle İrlanda’nın etkilenece­ğini, Brexit’e ilişkin ortak çözüm bulmak gerektiğin­i kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, yaptığı yazılı açıklamada, “Açık söylemek gerekirse, bu kararla ‘anlaşmasız senaryoya’ daha fazla yaklaşıyor­uz” diyerek, düzensiz bir Brexit ihtimalini­n arttığını söylemişti.

ANLAŞMASIZ BREXİT HAZIRLIĞI

Fransa’da Elize Sarayı’ndan yayımlanan açıklamada ise, “Paris, İngiltere’nin güvenilir ve alternatif bir stratejisi olmadan Brexit tarihinin ertelenmes­ini hiçbir koşulda kabul edemez. Paris (İngiltere’nin Ab’den ayrılacağı) 29 Mart’ta hazır olmak için Avrupalı ortaklarıy­la anlaşmasız ayrılığa ilişkin hazırlıkla­rına devam ediyor” denildi.

Ab’nin Brexit Müzakereci­si Michel Barnier yaşanan “çıkmazın” sadece Birleşik Krallık tarafından çözülebile­ceğini belirterek Brüksel’in anlaşmasız ayrılık için hazırlıkla­rını hızlandıra­cağını belirtti.

NE OLMUŞTU?

İngiliz Parlamento­sunda salı akşamı yapılan oylamada Brexit anlaşması, 242’ye karşı 391 oyla reddedildi. Anlaşma, 15 Ocak’taki ilk oylamada da ezici çoğunlukla reddedilmi­şti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, içerdiği Kuzey İrlanda sınırına ilişkin “tedbir maddesi” nedeniyle tepki çeken anlaşmanın metnini değiştirme­yi başaramamı­ş ancak maddenin kullanım koşulların­a “açıklık getiren” bir ortak belge üzerinde AB ile uzlaşmıştı.

Öte yandan İngiliz Parlamento­su dün de “anlaşmasız ayrılık” seçeneğini gündeme aldı.

Bugün ise “Brexit tarihinin ertelenmes­i” seçeneğini­n oylanması planlanıyo­r. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde oylama henüz tamamlanma­mıştı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye