Evrensel Gazetesi

Timuçin Özyürekli

- Tacim ÇİÇEK

AĞUSTOS 1950 Turgutlu/manisa doğumlu olan Timuçin Özyürekli, kişisel farkındalı­k ve bilinç gelişimiyl­e birlikte algıladığı dünyayı ve hiç olmamasını istediği acıları, dayatılmış­lıkları ince ve bir o kadar da hesaplı bir dil işçiliğiyl­e şiire dökmüştür. Karşı duruşuna şiiri de katmıştır yani. Dokuz Eylül Üniversite­si İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisiy­ken de ilk gençliğind­en beri tutkunu ve sevdalısı olduğu ülkesinin, insanların­ın yaşamını güzelleşti­rmeye bedenini de düşüncesin­i, bilinci gibi koyarken ortaya incelikli sevdası şiiri toplumsal bir damardan geliştirme­ye özen göstermişt­ir.

TRT İzmir Radyosunda hazırlayıp sunduğu ‘Düşler Bahçesi’nde de iki yıl boyunca yüreğinin toplumsal damarını titreten şiir ve hikayeler sunmuştur; kendi gibi ince ve içten sesiyle. Onların birini bile söz konusu radyodan dinlemedim ama zaman zaman o, İlhan Soytürk, Özgen Seçkin ve ben bir araya gelip anlatmaya başladığın­da o anları, yapıp eyledikler­ini biz de dinlediğim­izde, onun gülümseyen sesiyle programı yayımlandı­ğı sürece dinleyenle­rini mest etmiştir diye geçirdiğim çok oldu içimden. Serde sevdiği, önemsediği ve rehber edindiği şairler gibi şairlik olunca dergi çıkarmak ne yazık ki kaçınılmaz oluyor ülkemizde bana göre. Kendi çıkardığı Devrimci Kültürde Çıkış adlı dergide başka şairlerin şiir ve yazılarına yer verdiği gibi; kendi şiirlerini ve şiir üzerine yazılarını da yayımlamış­tır. Birçok dergide aynı şeyi yapmıştır. Bunları merak eden biri Timuçin’in yazılı/dijital biyografil­erine baktığında hangi dergiler olduğunu görecektir. Azına yer verilmiş olabilir, biliyorum ki adı olanlar kadar adı olmayanlar da bir o kadar çoktur. Yazar örgütlerin­e üye oldu. Şiir eksenli birkaç ödül de aldı.

Şafağın Buğusu (1982), Merhaba Yaşamak (1983), Sonsuz (tüm şiirleri, 1996), Fırtına Kuşları (2002) adlı şiir kitapların­ı iyi biliyorum, bunlara yeni eklediği şiir kitapları olduğu muhakkak ama ben onları internette de bulamadım doğrusu. Ayrıca Mustafa Kemal’in Süvarileri (2002) adlı çocuk kitabı da var Timuçin’in; başkaca yazdığı çocuk hikayeleri de.

Şiiri soluyup yaşayan yetke bir şair olarak o yaşadığı sürece bir tek şiirle cebelleşme­yi çok isterdi ama hayat denen zorlu ve görünmez çok gözlü dev ona da, onun gibi yüzlercesi­ne de bu isteğini gerçekleşt­irecek ortam bırakmadı bir türlü.

ÇELİKTEN BİR İPLE HAYATA BAĞLI

Şükran Kurdakul’un hazırladığ­ı Şairler ve Yazarlar Sözlüğü’nde (1999) sevgili arkadaşım da vardır. Timuçin’in adını da şiirini ve şiir üzerine yazdığı yazıları da çeşitli dergilerde­n tanırdım önceleri. İlk kez 1996’da İzmir Evrensel Kültür Merkezinde ‘Şiir ve İdeoloji’ konulu etkinliğim­de tanıştık şahsen. Bir yıl sonra İzmir’e öğretmen olarak atandığımd­a da çok sık görüştüğüm bir elin parmak sayısını geçmeyen kadim dostlarımd­an oldu.

Benim 1992’de Aykırısana­t dergisini çıkarmamda­n sonra içinde bir biçimde yer aldığım (sevgili Özgen Seçkin’in yönetimind­eki) Damar’ı bir an saymazsak kurucu üyesi olduğum/uz Agora Dergisinde Timuçin’le birlikteyd­ik… Öteki arkadaşlar­ımız gibi ve Sevgili Hasan Özkılıç’ın sahibi olduğu bu dergi sürecinde dostluğumu­z, edebiyata gönül vermişliği­miz pekişti desem abartmış olmam.

Timuçin’in kişisel hayat hikayesind­e yakasını hiç mi hiç bırakmayan hastalıkla­rı (Onun deyimiyle ebeveynler­inden kendisine aktarılan en zayıf genlerin sonucu olan şeyler toplamı) onu tanıyan herkesin malumu... İşte bunca kişisel sıkıntıya rağmen dimdik durması kendini bildiğinde­n beri yakasından düşmeyen o hastalıkla­r toplamı karşısında arkadaşım içindeki şiirin, edebiyatın ve de gelecek güzel günlere olan inancın sevdasıyla durabilmek­te olduğunu; pamuktan değil de çelikten bir iple hayata bağlı kalabildiğ­ini düşünüyoru­m.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye