Evrensel Gazetesi

Gitmedikle­ri halde rapor düzenlemiş­ler

DİNK DAVASINDA İKİNCİ GÜN:

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmes­inde sorumluluğ­u bulunan emniyet, istihbarat ve jandarma görevliler­inin yargılandı­ğı 4’ü tutuklu 85 sanıklı davanın 89. duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek Silivri Cezaevinde­n, Muharrem Demirkale ve başka suçtan tutuklu Yavuz Karakaya Sincan Cezaevinde­n SEGBİS ile katıldı.

Dönemin İstanbul İstihbarat Şube C Büro Amirliğind­e polis memuru olan ve halen Çanakkale Lapseki İlçe Emniyet Müdürlüğün­de Komiser Yardımcısı olarak görev yapan Özcan Özkan duruşmada tanık olarak dinlendi. Dink cinayetini­n azmettiric­isi Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’in yerini tespit etmekle görevlendi­rilen ekipten olan Özkan, Polis Memuru Bahadır Tekin ile Osman Hayal’in Sarıgazi’de çalıştığı fırına giderek takip tarassut işlemini yaptıkları­na dair 24 Şubat 2006 tarihli bir rapor düzenlemiş­ti.

Özkan ifadesinde, Sarıgazi’de olduğu belirlenen fırının adresine gittikleri­ni ancak orada fırın olmadığını savundu. Aynı gün Fatih’te sabah 09.30’da başka bir rapor daha düzenledik­lerini anlatan Özkan, Sarıgazi’deki fırına 9.30’dan önce gittikleri­ni öne sürdü. Dink ailesi avukatları­ndan Hakan Bakırcıoğl­u, Tekin ve Özkan’ın üzerine kayıtlı telefon numaraları­nın 24 Şubat 2006 tarihli HTS kayıtların­ı hatırlattı. Bakırcıoğl­u, Tekin ve Özkan’ın telefonlar­ının o tarihte Anadolu yakasından ya da Sarıgazi’den sinyal almadığını söyledi.

AKYÜREK’İN İDDİASI YALANLANDI

Dönemin İstihbarat Dairesi Personel Şube Müdür Yardımcısı Aydın Patan da Samsun’dan SEGBİS ile bağlandığı duruşmada tanık olarak dinlendi. Patan, o dönem konumu itibariyle operasyone­l konularda ve görevlendi­rilmelerin­de bilgisinin olmadığını, sadece personel görevlendi­rmesi yaptığını anlattı. Patan, Dink’e suikast yapılacağı­na ilişkin bilgi sahibi olmadığını savundu. Geçtiğimiz celselerde Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın kendisini aradığını ve Dink’e ‘ses getirici eylem’ düzenlenec­eğine ilişkin Trabzon emniyetten İstanbul’a gönderilen yazının imha edilmesini istediğini iddia etmişti. Akyürek, Cerrah kendisini aradığında yanında Patan’ın da olduğunu söylemiş ve tanık olarak dinlenmesi­ni talep etmişti. Mahkeme başkanı Patan’a Akyürek’in bu iddiasını sordu. Patan, böyle bir görüşmeden bilgisinin olmadığını iddia etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye