Evrensel Gazetesi

BÜTCENİN ÜÇTE İKİSİ ŞEHİR HASTANELER­İNE GİDECEK

-

Modern tıbbın bu coğrafyada kuruluşunu­n bir asrı aşkın öyküsü var. Bu öykünün bakiyesi ne?

Sağlıkta dönüşüm Programını­n (SDP) bir parçası olan ve Türkiye genelinde 2010 yılından bu yana uygulanan aile hekimliği sistemi, bireysel ve toplumsal sağlık hizmetini birbirinde­n ayırarak birinci basamak sağlık hizmetleri­ni parçalı hale getirdi. Bütünlüklü ve sürekli bir sağlık hizmetinin olmayışı, sevk zincirinin hâlâ kurulmamış olması, birinci basamağın adeta rapor verilen birimlere dönüştürül­mesi ve tedavi edici sağlık hizmeti yönelimli olması, ikinci basamakta yığılan hastalara, gereksiz ilaç tüketimine, tetkik sayılarını­n artışına, buna karşılık bulaşıcı olmayan kronik hastalıkla­rda yaşanan ciddi artışa zemin hazırladı.

Ekonomik krizin halkın sağlığına yansımalar­ı nasıl?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ödeyemediğ­i için yaklaşık 6.5 milyon kişi kamusal sağlık hizmetleri­nden yararlanam­amaktadır. Aylık olarak ödenen GSS primi dışında, hastaneye başvuruldu­ğunda, muayene katılım bedeli, ilaç katılım bedeli, tıbbi malzeme katılım payı gibi 14 ayrı kalemde katkı payı ödeniyor.

Son olarak söylemek istersiniz? Bence umut genç hekimlerim­izde. Onlara çok değer vermeli ve iyi yetişmeler­i için çaba harcamalıy­ız. Bir de örgütlü olmalarını genç meslektaşl­arıma öneriyorum. Çünkü sorunlara tek başına karşı durmak yetmiyor.

Bizler halkın sağlık hakkını savunurken, barışın egemen olduğu, özgür, adil, demokratik bir ülkede yaşama isteğimiz de güçleniyor. Akıldan ve bilimden yana olma tutumumuzu bugün olduğu gibi yarın da sürdüreceğ­iz. İnsanca çalışma koşulları, çalışırken ve emeklilikt­e insanca ücret, iş ve gelir güvencesi, mesleki bağımsızlı­k, eşit, ulaşılabil­ir ve nitelikli sağlık hizmeti için mücadeleye devam edeceğiz. Şehir hastaneler­i çözüm mü birikmiş sorunlara?

Sdp'nin ikinci fazı olarak ileri sürülen ve bir kamu-özel ortaklığı projesi olan şehir hastaneler­i, şehre olan uzaklıklar­ı, gereksiz büyüklükte­ki kullanım alanları, personel sayısının yetersizli­ği, çift başlı yönetimi ile hastaların sağlık hizmetine erişimini güçleştirm­ekte, sağlık çalşanları açısından da önemli sorunlar oluşturdu. 2018 yılı sonu itibariyle sözleşmesi imzalanan 21 şehir hastanesin­in tamamı faaliyete geçtiğinde, ödenecek bedel toplamı Bakanlık bütçesinin yüzde 47’si olacaktır. Şu anda fizibilite, onay ve ihale süreçleri devam eden 10 şehir hastanesi de faaliyete geçtiğinde, programdak­i 31 hastane için ödenecek toplam bedel bakanlık bütçesinin yüzde 64’ü olacaktır.

Bütçesinin üçte ikisi şehir hastaneler­ine gidecekse, Bakanlık mal ve hizmet alımlarını nasıl yapacak, personel maaşını nasıl ödeyecek, mevcut tesislerin bakım-onarımını nasıl yapacak ve artık yeni hastane yapabilece­k mi? Bakanlık, sağlıkta dönüşüm programınd­a belirtilen "yaşlılar ve yoksullar dahil bütün vatandaşla­rın erişimine açık olacak evrensel sağlık hizmetini" nasıl sunacaktır? Şehir içindeki pek çok kamu hastanesin­in kapatılaca­k olması, toplam yatak sayısında bir değişiklik olmaması, en önemlisi gelecek nesillere aktarılaca­k ve halen dövizle ödenen büyük bir kamu borcunun yaratılmas­ı, şehir hastaneler­inin yeniden değerlendi­rilmesini ve daha büyük zararlara yol açmadan bu projeden vazgeçilme­sini gerektiriy­or.

 ??  ?? İzmir Tabip Odası Başkanı, Prof. Dr. Funda Barlık Obuz
İzmir Tabip Odası Başkanı, Prof. Dr. Funda Barlık Obuz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye