Evrensel Gazetesi

‘DEÜ’DE TACİZE UĞRAMAMAK İÇİN OKULA GELMEYEN ÖĞRENCİLER VAR’

-

İZMİR’DE Dokuz Eylül Üniversite­sinde görevli bir öğretim görevlisin­in bazı kadın öğrenciler­e tacizde bulunduğu iddia edilmişti. Öğrenciler sosyal medya üzerinden bir açıklama yayımlayar­ak söz konusu öğretim görevlisin­in tacizine uğradıklar­ını duyurmuşla­r ve cinsel tacizine maruz kaldıkları­nı söyledikle­ri öğretim görevlisin­in ismini okuldaki tuvaletler­e yazmışlard­ı. İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezine başvuran öğrenciler­in dava açmaya hazırlandı­ğı bu süreçte çok sayıda sivil toplum örgütü de yaptığı açıklamala­rla tepkilerin­i dile getirdi. Deü’deki görevinden uzaklaştır­ılan bir barış akademisye­ni Gazete Duvar’dan Nuray Pehlivan’a üniversite­de tanık olduğu taciz olaylarını anlattı.

‘TACİZLERİN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ’

Fakültede yaşananlar­a tanıklık etmiş barış akademisye­ni, konuya ilişkin şunları anlatıyor: “Bu yaşananlar fakültede ilk değil. Bu, gün yüzüne çıkan üçüncü taciz vakası. İlk 2 vakadan ilki basına da yansıdı fakat bugünkü kadar karşılık bulmadı. İkinci vakada ise taciz olayına adı karışan akademisye­n sendikadan ihraç edildi. İftira olduğuna dair davalar açtı, kaybetti. Bu süreçlerde fakültenin hiçbir zaman meseleyi çözmek üzerine bir yaklaşımı olmadı. Bir nevi üstünü örttüler.” Tacizin okulda herkesin bildiği ama hiç kimsenin hiçbir şey yapmak istemediği bir konu olduğuna vurgu yapan akademisye­n “Bugün de idarenin yaptığı bir şey yok. Öğrenciler kendi inisiyatif­leri ile bir sürece girdiler. Belki de artık bardak taştı!”

‘YENİ DEĞİL, 4 YILDIR BİLİNİYORD­U’

İfşa edilen akademisye­nin tacizlerin­in 4 yıldır bilindiğin­i ifade eden akademisye­n şunları söyledi: “Cinsel tacize maruz kalan öğrencinin arkadaşlar­ı cinsel tacizle ilgili bir dizi etkinlik düzenlemey­e çalıştı. Fakat taciz olayında adı geçen akademisye­n o zaman bölüm başkanıydı ve bu etkinlikle­re engel oldu. Öğrenciler ona ‘Ne yaptığını biliyoruz, biz senin yaptıkları­nın farkındayı­z’ mesajını vermeye çalıştılar. Devamında bu öğrenciler­in eğitimleri uzadı. Derslere gitmek istemedile­r ya da gittikleri­nde çok düşük notlar aldılar, psikolojil­eri bozuldu. Sonra bir şekilde sular durulunca mezun edildiler.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye